En Sıcak Konular

Başbuğ sorulara cevap vermedi

28 Mart 2012 08:40 tsi
Başbuğ sorulara cevap vermedi İnternet Andıcı'nın tutuklu sanığı emekli Org. Başbuğ "yargılama yetkiniz yok" dediği mahkeme heyetinin sorularını yanıtlamadı. Çapraz sorguda ise salonu terk etti.

İstanbul Silivri'deki 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen İnternet Andıcı davasında tutuklu yargılanan eski Genelkurmay Başkanı emekli Org. İlker Başbuğ, dün yaklaşık 12 dakikalık konuşmasının ardından, savunma yapmayacağını söyledi ve susma hakkını kullandı. Bu mahkemenin kendisini yargılamaya yetkisi olmadığını, hiçbir soruya cevap vermeyeceğini ve Yüce Divan'da yargılanması gerektiğini söyleyen Başbuğ, çapraz sorguda ise salonu terk etti. Başbuğ, sabahki oturumda yaptığı konuşmasında şunları söyledi: "Bu iddianameye hiç bir itibarım yoktur. Genelkurmay Başkanını böyle bir iddianame ile suçlamak yetersizliğin bir komedisidir. Bana terör örgütü yöneticisi diyenlere şaşarım. Bu suçlama, gerçekte şahsım üzerinden Türk Silahlı Kuvvetleri'ne de yöneltilen ağır bir suçlamadır. Anayasa'nın 148'inci maddesi bu makama da özel bir statü tanımıştır. Eğer şahsımla ilgili bir yargılama olacak ise bu yargılama yerinin Yüce Divan olduğu açıktır. Huzurunuzda savunma yapmaya zorlanmayı işgal etmiş olduğum makama ve TSK'ya karşı çok ağır haksızlık olarak görüyorum. Bu inançla, bugün burada savunma yapmayacağım ve hiçbir soruya da cevap vermeyeceğim."

EMEKLİ GENERALLERE SİTEM

58'inci duruşmayı Başbuğ'un eşi Sevim kızı Feride, oğlu Murat ve emekli generaller Atila Işık, Erdal Ceylanoğlu, Hasan Aksay ve Tuncer Kılınç izledi. Başbuğ, ilk arada kendisine destek için gelen emekli generallere "Nerede o eski genelkurmay başkanları? Hiçbiri burada yok. Onların başına gelse biz koşar gelirdik buralara" dedi. Öğle arasında ise basın mensuplarına "Genelkurmay Başkanı, Genelkurmay 2'nci Başkanı burada tutukluysa bu 'Karargaha terörist diyorsunuz' demektir. Bu tarihe kara bir lekedir. Kimse Silahlı Kuvvetler'e terörist diyemez" diye konuştu.

SALONU 5 DAKİKA TERK ETTİ

İkinci bölümde Başbuğ'un çapraz sorgusuna geçildi. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese ise Başbuğ'a 2'nci Ergenekon davasının tutuklu sanıkları İbrahim Şahin ile Fatma Cengiz arasında geçen 2008'e ait bazı telefon konuşmaları dinletti. Tepkiler ve alkışlar üzerine Özese, izleyicileri "Burada ciddi yargılama yapılıyor. Alkışlayanları çıkartırım" diye uyardı. Özese'nin 'Lütfen efendim" diye uyardığı Başbuğ ise "Çıkarın efendim, çıkarın o zaman" yanıtı verdi. "Bu ciddi mahkeme magazinleşti" diyen Başbuğ, Özese tekrar ses kayıtlarını dinletirken salonu terk etti. Ara verilen duruşma, Başbuğ'un 5 dakika sonra dönmesiyle devam etti. Başbuğ, ses kaydıyla ilgili savcı Mehmet Ali Pekgüzel'in sorusuna "Fatma Cengiz ile İbrahim Şahin'i tanımıyor musunuz? Bunları en iyi siz bilirsiniz" yanıtı verdi. Başbuğ'un izinsiz duruşma salonunu terk ettiği tutanaklara geçirildi.

sabah

Bu haber 549 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,673 µs