En Sıcak Konular

CHP'nin iddiası çürüdü

28 Mart 2012 08:14 tsi
CHP'nin iddiası çürüdü CHP, AK Parti hükümetini 'seçim öncesi dershanelerle ilgili hazırladıkları' projeyi çalmakla suçluyor. Ancak hükümetin dershaneleri özel okula dönüştürmek için yıllar önce çalışma başlattığı ortaya çıktı.

Başbakan Erdoğan, Güney Kore yolunda dershanelerin kapatılacağını ve bu yönde büyük dershanelerle görüştüğünü açıkladı. Ancak konuyla ilgili hazırlık 2009'dan bu yana sürüyor.
 
MEB'İN 2010-2014 STRATEJİ PLANI'NDA
 

Milli Eğitim Bakanlığı'nın dershanelerin özel okula dönüştürülmesine yönelik çalışması ilk olarak, dönemin Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun imzasıyla bakanlığın strateji planında yayınlandı. Bakanlığın 4 yıllık yol haritası niteliğinde olan ve 5 Kasım 2009'da Bakan Çubukçu tarafından onaylanan 2010-2014 Stratejik Planı'nda yer alan 5 nolu stratejik hedef şöyle: "Ortaöğretim ve yükseköğretime hazırlık dershanelerinden özel okula dönüştürülebileceklerin tespit edilerek 2014 yılı sonuna kadar yüzde 70'inin özel okula dönüştürülmesinin teşvikini sağlamak."
 
TEŞVİK DE YER ALDI
 
MEB 2010-2014 Stratejik Planı'nda devletin, dershaneleri özel okula dönüştürmeye yönelik politikalarından yararlanarak, diğer kamu kuruluşlarıyla iş birliği içerisinde dershanelerin okula dönüşümüyle ilgili arsa tahsisi, vergi muafiyeti vb. teşvikleri içeren yeni mevzuat geliştirileceği de belirtildi. Planda, "Mevcut mevzuatın dershanelerin okula dönüştürülmesine imkan sağlayacak biçimde geliştirilerek dershane personelinin dönüşümden olumsuz etkilenmemesi sağlanacak" denildi.
 
Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2014'e  kadar belirlediği hedef, Başbakan Erdoğan tarafından da 2010 Nisan ayında kamuoyuna duyuruldu. Anayasa görüşmeleri esnasında 27 Nisan 2010 akşamı TBMM Kulisinde AK Partili Halide İncekara'nın küçük kızı Ülkü Emre ile sohbet eden Erdoğan, küçük kızın ders yoğunluğundan şikayet etmesi üzerine, "Merak etme bir çalışmamız var, dershaneleri kaldıracağız, sınav sistemini de değiştireceğiz" demişti. Bu beyanat gazetelerde yayınlandıktan bir yıl sonra CHP, yapılan hazırlığı dershanelerle ilgili proje olarak açıkladı. Açıklamayı 12 Haziran seçimlerinin hemen öncesinde 26 Mayıs 2011'de İstanbul'da bizzat CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu yaptı.
 
Avrupa'nın tercihi 12 yıl
 
TBMM Araştırma Merkezi, Avrupa'nın 29 ülkesinin eğitim sistemlerinin yapısını inceleyen bir araştırma yaptı. Avrupa ülkelerinde özellikle zorunlu eğitimin nasıl düzenlendiğine ilişkin veriler analiz edildi. İncelenen ülkelerde zorunlu eğitimin en az 8 yıl sürdüğü, bu sürenin Portekiz ve Hollanda gibi bazı ülkelerde 12 yıla kadar çıktığı belirlendi. Zorunlu eğitime başlama yaşı Avrupa ülkelerinin çoğunda 6, zorunlu eğitimi okul öncesi eğitimde başlatan ülkelerde zorunlu eğitime başlama yaşı 5'e kadar düşüyor.
 
En erken zorunlu eğitime başlama yaşı Lüksemburg'ta. Bu ülkede, 4. yaştan itibaren -iki yılı okul öncesi eğitim olmak üzere- zorunlu eğitim başlıyor. İlköğretime başlama yaşı Hollanda, İngiltere ve Malta'da 5, Estonya, Finlandiya, Fransa, İsveç ve Litvanya'da 7, diğer Avrupa ülkelerinde ise 6 olarak uygulanıyor.
 
Bulgaristan, Kıbrıs Rum Yönetimi, Yunanistan, Letonya, Lüksemburg, Macaristan ve Polonya'da zorunlu eğitim, okul öncesi eğitim zamanında başlatılırken, zorunlu eğitimin sonu genellikle ortaöğretimin birinci kademesinin bitimine denk geliyor.
 
Belçika, Bulgaristan, Fransa, İrlanda, Hollanda, Avusturya, Slovakya ve İngiltere'de birinci kademe ortaöğretimden ikinci kademe ortaöğretime geçiş zorunlu eğitim devam ederken yapılıyor. Hollanda, Belçika, Almanya, Polonya ve Portekiz'de zorunlu eğitim ortaöğretimin ikinci kademesini de kapsıyor.
 
Araştırmada, 1980 sonrası Avrupa'da, zorunlu eğitimin hem süresinin uzadığı hem de zorunlu eğitime başlama yaşının aşağı çekildiği ifade edildi.
     
bugün


Bu haber 722 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,495 µs