En Sıcak Konular

Esad, Annan Planı'nı neden kabul etti?

28 Mart 2012 08:12 tsi
Esad, Annan Planı'nı neden kabul etti? BM özel elçisi Kofi Annan’ın hazırladığı 6 maddeli barış planına, Esad yönetimi olumlu yanıt verdi. Fakat uzmanlar planın başarısının uygulamada yatacağını söyledi.

Esad, BM elçisi Annan’ın barış planını kabul etti. Ancak Suriye ordusunun aynı gün Lübnan’a girip muhaliflerle çatışması, Annan’ın da vurguladığı gibi planın başarısının uygulamada yatacağını gösterdi.

Suriye’de bir yıldır süren şiddeti dindirmek için dünya başkentlerinde mekik diplomasisi yürüten BM özel elçisi Kofi Annan’ın hazırladığı 6 maddeli barış planına, Esad yönetimi olumlu yanıt verdi. Plana destek bulmak için Çin’de bulunan Annan, Şam’ın yanıtını, ‘olumlu bir adım’ olarak nitelerken, planın başarısının uygulamada yatacağını da vurguladı. Annan, Şam’ın yanıtı için ‘şiddet ve kan dökülmesine son verebilecek, muhtaçlara yardım ulaştıracak ve halkın meşru taleplerinin yerine getirilmesi için siyasi diyalog sağlanmasına elverişli ortam yaratacak önemli bir ilk adım olarak gördüğü’ ifadeleri kullanıldı. Annan ayrıca, Rusya’nın ardından Çin’in de plana ‘tam destek’ verdiğini açıkladı.

35 asker Lübnan’da muhaliflerle çatıştı

Plan, Esad’a ne bir takvim dayatıyor ne de görevi bırakma çağrısı yapıyor. Arap Birliği gözlemcilerinin daha önceki girişimi başarısız olmuş,  ‘Şam’a zaman kazandırma fırsatı’ olarak nitelenmişti. Esad’ın barış planını kabul ettiği gün Suriye askerlerinin Lübnan sınırından 400 metre içeri girip buraya sığınan muhaliflerle çatışması, niyet sorgulamasını da beraberinde getirdi. Askerler daha önce de ateş açtıkları Bekaa Vadisi El Kaa bölgesindeki El Cura kasabasına dün girip roket atar ve ağır makineli tüfeklerle ateş açtı. Görgü tanıkları, sınırdan giren 35 kadar askerin, muhaliflerle çatışıp evlere zarar verdiğini anlattı. Ülke genelinde 44 kişi hayatını kaybederken BM Ortadoğu barış özel temsilcisi Robert Serry, ayaklanmanın başından bu yana Suriye’de 9 bin 750 kişinin öldüğünü açıkladı.

Rusya, Suriye’nin Dostları’nda yok

Öte yandan Çin’den sonra Rusya da ‘tek taraflı siyasi yönü olduğu’ gerekçesiyle İstanbul’daki Suriye Dostları Konferansı’na katılmayacağını açıklarken, Rus lider Dmitri Medvedev’den ‘Esad’ın iktidarı bırakmasının hızlı çözüm yolu olmadığı’ açıklaması geldi.  

UZMANLAR ESAD’IN KARARINI YORUMLADI

Zamanlama manidar


Esad’ın Annan planını kabul etmesini uzmanlar, ABD ve Rusya anlaşmasına bağladı. Prof. Hasan Köni, Türkiye’de yapılacak Suriye toplantısına dikkati çekerek, “ABD’nin, muhalifler arasında birleşmenin sağlanmasının ardından belli oranda silah yardımı yapacağını açıklaması, Esad’ı tedirgin etti. Şam’ın planı kabul etmesini Rusya telkin etti’ dedi.

Prof. Beril Dedeoğlu ise, Esad’ın kararının zamanlamasına dikkati çekerek “Seul’de Kuzey Kore, İran gibi konuların görüşüldüğü bir sırada, Esad’ın kararını açıklamış olması manidar. ABD ve Rusya ortak noktada anlaştı ve Rusya’nın telkiniyle Esad planı kabul ettiğini açıkladı”diye konuştu.

GÜNDE 2 SAAT ATEŞKESLE İNSANİ YARDIM ULAŞTIRILACAK

Plan Esad’ın yerleşim merkezlerinden askerlerini çekmesini, tüm tarafların çatışmalara en azından günde iki saat ara vererek insani yardımın ulaşmasına olanak vermesini, yönetimin isyan sürecinde gözaltına aldığı kişileri serbest bırakmasını öngörüyor.

 1-) Suriye halkının istek ve endişelerine yanıt verecek Suriye öncülüğünde bir siyasi süreç.

 2-) Sivillerin korunması için BM gözetiminde her tür silahlı şiddete son verilmesi.

 a) Hükümet meskun alanlara asker sevkini ve silah kullanımını durdurup buralarda bulunan askerleri çekecek.

 b) Muhalefet çatışmalara son verme taahhüdünde bulunacak.

 3-) Tüm taraflar çatışma yaşanan bölgelere insani yardım sevkini sağlayacak ve insani amaçlarla her gün iki saatlik sükunet dönemleri sağlanacak.

 4-) Yetkililer keyfi şekilde tutuklanmış kişilerin serbest bırakılması sürecinin hızını ve kapsamını artıracak.

 5-) Yetkililer ülkede gazeteciler için hareket serbestisi temin edecek.

 6-) Yetkililer toplanma ve barışçı şekilde gösteri yapma hakkına saygı gösterecek.

Esad’ın sözünü tutacağına inanmıyorum

Başbakan Erdoğan Güney Kore’den İran’a giderken Kazakistan’ın başkenti Almatı’da gazetecilerin sorularını cevapladı. Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Esad’ın acil ateşkes ve insani yardım öngören Annan Planı’nı kabul etmesine ilişkin şu değerlendirmede bulundu: Sözünü tutacağına inanmıyorum. Daha önce de çok sözler verdi. Bu nedenle güvenmiyorum. Yine de bekleyip göreceğiz. Daha önce de Sayın Cumhurbaşkanımıza, bana, Dışişleri Bakanımıza bu sözleri verdi. Kendi muhalefeti de inanmıyor. Annan beni aradı. Esad’ın son kararını bildirdi. Annan Türkiye’nin hassasiyetlerine güveniyor. Akan kan durmalı, bir an önce demokrasiye geçilmeli.

Davutoğlu: Kritik toplantılar öncesi aynı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da İstanbul’da yapılacak Suriye’nin Dostları toplantısını işaret ederek, “Esad her kritik toplantı öncesi bu sözleri veriyor” dedi.

BM İLE ABD DE İHTİYATLI YAKLAŞTI

Şam inandırıcılığını çoktan kaybetti


Beşar Esad’ın Annan planını kabul ettiğini açıklaması önemli bir adım olarak görülse de, uluslararası toplum karara ihtiyatlı yaklaştı.

BM güvenlik konseyi üyeleri Almanya BM Büyükelçisi Peter Wittig, “İyi bir adım, ama ihtiyatlı olmak gerek. Şam inandırıcılığını çoktan kaybetti” derken, Fransa BM Büyükelçisi Gerard Araud, kararın olumlu olduğunu ancak Suriye’nin somut olarak ne yapacağını bekleyeceklerini söyledi.

 ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland Suriye’nin planı uygulama isteğini değerlendirmek için Şam’ın ortaya koyacağı eylemleri beklemek gerektiğini belirtti.

Suriye ulusal konseyi Başkan Burhan Galyun “Şiddeti gölgelemek için atılmış adım olabilir” dedi.

star

Bu haber 973 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,298 µs