En Sıcak Konular

Çocuğu sınava girecek aileler az konuşmalı

27 Mart 2012 13:50 tsi
Öğrenciler, bir yıllık çalışmalarının ardından 1 Nisan Pazar günü Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)'na girecek. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Cengiz Şahin, YGS'ye girecek çocuklar

Ahi Evran Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç.Dr. Cengiz Şahin, sınava girecek öğrencilere ve ailelerine sınav öncesi yapması ve yapmaması gerekenler konusunda hatırlatmalarda bulundu. Şahin, Türkiye’de milyonlarca ailenin sınava hazırlık süreci yaşadığını belirtti.

Sınava girecek her öğrenci ve aile için bu sürecin biraz gerginliğe yol açmasının doğal olduğunu anlatan Şahin, “Ama aslında ailelerin daha sakin olması gerekir. Sınavın öğrencinin o anki performansını ölçen bir sistem olduğu unutulmamalı" dedi.

“ÇOCUKLARINIZLA ZAMAN GEÇİRİN”

Öğretim üyesi Şahin, ailelere şu tavsiyelerde bulundu: "Artık, ailelerin yapacağı çok şey kalmadı. Bu son günlerde çocuklarınızla zaman geçirin. Çünkü onlar sınavdan kaynaklanan, her normal insanın yaşayabileceği kaygı içinde olabilirler. Bu bakımdan çocuğunuzla konuşun. Kaygılarını sizinle paylaşmasına fırsat verin, teşvik edin. Sadece çocuklarınızı dinleyin. Siz az konuşun. Bu onları rahatlatacaktır. Sonuçlar ne olursa olsun onu sevdiğinizi ve sevmeye devam edeceğinizi hissetmesine yardımcı olun, samimi olun. Çocuğunuzu koşulsuz kabul edin. Sınavı kazanamasa da o sizin için değerli ve önemlidir. Ona güvendiğinizi, elinden geleni yaptığına inandığınızı davranışlarınızla gösterin. Sınavlar geçicidir ama sonuçları çocuğunuz ile ilişkilerinizi kalıcı olarak etkileyebilir. Sınavlar sadece çocukların tek başına başarılarının ölçüldüğü bir durum değildir. İnsan gelişimi dikkate alındığında, bebeklikten sınava kadar herkesin sorumluluğunu ne kadar yerine getirdiğini de gösteren bir durumdur aslında”

Velilere sınava birkaç gün kala bazı durumlardan kaçınılmasını isteyen Şahin, “Sınava birkaç gün kala çocuğun hayatında yeme, içme, uyku vb. yeni şeyler denemeyin. Sınavı ölüm kalım meselesi yapıp kaygılarını artırmayın. Yani her zaman nasıl davranıyorsanız şimdi de aynısı gibi davranın" ifadelerini kullandı.

“TEMİZ HAVA VE KOMİK FİLMLER İZLEMELERİ İYİ GELEBİLİR”

Öğrencilerin sınavla ilgili yaşadıklarının normal olduğunu, her öğrencinin benzer durum içerisinde olduğunu belirten Ahi Evran Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Cengiz Şahin, “Bu bakımdan öğrencilerimiz yaşadıklarını kişiselleştirmemelidir. Her zaman ne yapıyorsa şimdi de onları yapmalıdır. Temiz hava, biraz dolaşmak, komik filmler izleminin iyi gelebilir. Sınav ve sonuçları hakkında konuşmak bu saatten sonra pek yararlı olmaz. Bu tür eleme sınavlarında herkesin başarılı olması mümkün olmuyor. Mutlaka birileri eleniyor. Allah hepimizi farklı farklı yaratmış. Önemli olan bu farklılıkları fark edip, kendi kapasitemizi en üst düzeye çıkarmaktır. Aslında, başarı bireyin kendi kapasitesini ne düzeyde kullandığıdır. Ülkemizde maalesef böyle sistem henüz geliştirilemedi" dedi.

Fiziksel, sosyal, duygusal, kişilik vb. farklılıklarla doğmuş insanları aynı kulvarda yarıştırmanın tabiatı itibariyle yaradılışa ters bir durum olduğuna dikkat çeken Şahin, bu bakımdan yeni sınav sistemi geliştirilmesi gerektiğini kaydetti.



Bu haber 651 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,249 µs