En Sıcak Konular

PKK'da infazlar nasıl yapılıyor?

27 Mart 2012 13:03 tsi
Kürt Siyasetçi İbrahim Güçlü, PKK'da infazlara kimin karar verdiğini, infazların nedenlerini ve infazların nasıl gerçekleştiğini açıkladı. Güçlü, PKK'da kadınların saçlarını taradıkları için infaz edildiğini söyledi.

Güçlü, PKK infazlarının nedenlerini ve infazlara kimin karar verdiğini açıkladı. Güçlü, infazlarının  PKK'nın 5. kongresinde  binlere ulaştığını belirtti.

 İŞTE GÜÇLÜ'NÜN AÇIKLAMALARI

"Meclis İnsan Hakları Alt Komisyonunda, “Devlet-PKK-Hizbullah Kürt Katliamı” hakkındaki görüşlerimi sözlü olarak 3 saat, yazılı olarak bir konsept kapsamında sunumumdan sonra; konuyla ilgili bilgiler fazlasıyla bana akmaya başladı. Ayrıca bu konuyla ilgili olarak değerli yazılar yazılarak, araştırmalar yapılarak sorunun aydınlığa kavuşmasına yardımcı olundu. Bu tarihten sonra, konuya ilişkin bana aktarılan bilgileri, yazılan yazılardaki ve araştırmalardaki infazları yeniden sentezleştirerek, kamuoyu ile paylaştım.PKK’nın infazları ile ilgili en önemli kaynakların da, PKK’nın yayınları ve özellikle Serxwebûn Gazetesi olduğu rahatlıkla saptanabilir. Bunun yanında PKK’nın “Kongre” ismimi verdiği toplantılarda alınan kararlar da infazlarla ilgili önemli kaynak özelliğini taşımaktadır.

İNFAZLAR NASIL YAPILIYOR?

PKK’de infazlar sorunu her zaman önemli, güncel bir konu olmuştur. Öcalan’ın açıklamaları ve PKK’nın yayınları incelendiği zaman, PKK’nın da infazlarını hiç gizleme gereği görmediği kolaylıkla saptanabilir. Öcalan bu konuda İmralı’ya gelmeden önce gazetecilerin sorularına çokça muhatap oldu; gerekli cevapları verdi. Öcalan, bu konudaki en kapsamlı, en sarih ve en bağlayıcı açıklamasını; Şubat 1999’dan sonra Türkiye’ye gelişinden sonraki yargılanması sırasında yaptı. Yargılaması sırasında, 15.000’den fazla insanı infaz ettiklerini açıkladı..

Öcalan, hem gazetecilere hem de mahkemeye infazlara nasıl karar verildiği konusunda da açıklamalar yapmaktan bir beis görmedi. Öcalan’ın açıklamasına göre: Önemli kişiler hakkındaki kararlara Öcalan karar veriyor. Ya da önemli kişiler hakkında PKK’nın diğer yetkilileri karar verdikleri zaman, bunların infazı Öcalan’ın onayından geçiyor.. Ama Öcalan’a göre “önemsiz” olan ya da halktan insanlar, gerillalar hakkında ise PKK’nın merkez, bölge, şehir, kasaba, köy ve diğer platformlardaki yetkilileri karar verebiliyorlar. PKK’nın infazına karar verdiği önemli kişilerin de kimler olduğu konusunda somut bir kriter yok. Bu özel kişilerin seçiminde de, Kürtler olduğu zaman, bir sınırsızlık ve kritersizliğin geçerli olduğundan şüphe yok.

Türk generalleriyle ilgili kesin bir kriter ve hem de emredici bir kriter var. Öcalan’ın önemli gazetecilere yaptığı açıklamalarda, PKK’da birilerinin generallerin öldürülmesi konusunda verdiği kararları kesinlikle engellemiş. Bu konuyu, gelecek günlerdeki akıbetini ve devletle olan ilişkilerini gözeterek özellikle belirtme ve açıklama gereği görmüştür. Öcalan ve PKK’nın değişik düzeylerdeki yetkilerinin infazı ettikleri insanların, “Halk Mahkemesi” denilen, hukukla ilgisi olmayan, olması da olanaklı olmayan, dünyadaki benzer uygulamalarıyla da aynılaşan ve örtüşen; şekli yargılamadan öteye de bir fonksiyonu olmayan mahkemeler tarafından da yapıldıklarının da ayrıca uzun bir hikâyesi var. Bu konu ayrıca incelenmeye değer bir konudur.

İnfazlar, veriler, anlatılanlar, yazılanlar, PKK’dan kaçanların itirafları, vakıalar incelendiği zaman, tekil ve toplu şekilde yapılıyor. Ayrıca, toplu infazlar, içim kanayarak ve insanlığımdan utanarak belirtiyorum ki, koyun ve büyük baş hayvan sürülerinin mezbahadaki uygulamalarını hatırlatıyor. Çünkü eldeki veriler, PKK 5. Kongresinde, yüzlerce muhalif olan ve olmayan PKK militanının, PKK’ya katılmak için gelen üniversite öğrencilerinin itibarlarının iadesi ve şehit kabul edilmelerinden, toplu ve insanlık dışı bir şekilde nasıl infaz edildikleri görülüyor.

İNFAZLARIN NEDENLERİ

PKK’nın infazlarında birçok neden ileri sürülebilir. Bu infazların en büyük ve stratejik nedeni: Devlet tarafın PKK’nın operasyonal, hegemonik, kontrol amacıyla kurulmasının, gereklerini yerine getirmek. Kürt hareketini içerden kuşatmak, Kürt ulusal hareketini hedeflerinden uzaklaştırmak; Kürdistan’da iç çatışmalar yaratarak Kürt ulusal hareketini iç dinamiklerini parçalamak, Ulusal ayaklanmalar döneminde devletin Kürt yönetici sınıflarını tarih ve siyaset dışında tutma sürecini devam ettirmek, gerçekleştirilecek ve gerçekleştirilen katliamla Kürdistan’ı insansızlaştırmaktır.

Bu amaca bağlı alt nedenlere gelince: 1- Kendi dışındaki Kürt örgütlerini kendisi için engel görmesinden dolayı, o örgütlerin liderlerini, kadrolarını, taraftarlarını düşman ve engelleyici unsur görmek, onları infaza yönelmek. 2- Kürt kanaat önderlerini, yönetici sınıflarını (Beyleri, Ağaları, Şeyhleri, Aşiret reislerini, din adamlarını) engel gördüğünden, toplumsal iç dinamikleri parçalamak için; sıradan Kürt insanını kendisinden yana olmadığı gerekçesiyle infazlar yapmak, 3- Türk sol örgütlerini düşman kabul ettiğinden, onlardan lider kadroları infaz etmek, 4- Kendi içinde muhalif olan kişileri en büyük tehlike kabul ederek infaz etmesidir. Bu infazlar, en dramatik ve toplu infazlar olmuşlardır. 5- Kendi hegemonik amaçlarını için engel gördüğü, Kürdistan’ın diğer parçalarındaki örgütlerin liderlerini, kadrolarını, savaşçılarını öldürmek.

Bazen de, hatta çoğu zaman da bu sıraladığım “ulu gerekçelerin” hiç birini kriter olarak kabul etmeden, keyfi nedenlerle, infaza karar veren yetkilinin komplekslerini ve kıskançlık duygularını tatmin etmek için infazlar yapılıyor.

PKK’nın 5. Kongresinde, PKK tarafından itibarları iade edilen ve şehit kabul edilerek infazları itiraf edilen yüzlerce hatta binlerce kişiden bir büyük grup insanın durumu incelendiği zaman, PKK’nın infaz ve ölüm gerekçelerinin ne kadar keyfi olduğu görülür.

Zaten Lamia Baksi ve 67 arkadaşının küçük burjuva değerlerinden ısrar etmiş olmalarından; yani saçlarını taramak, belki de losyon kullanmak, kadın olarak kendi üstlerine ve başlarına dikkat ettikleri için öldürüldükleri de biliniyor.

Bütün faşist, otoriter, totaliter, devletlerde, rejimlerde ve örgütlerde de böyle olmuyor mu? Stalin, İttihat Terakkiciler, Hitlerciler, Baascılar, Humeyniciler, teokratistler, faşistler, Bonapartistler, Jaskobenler, Pol-Potcular ve benzerleri de milyonlarca insanı öldürerek, insanlık suçu işleyerek bunu insanlığa göstermediler mi?
 

Bu haber 868 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,155 µs