En Sıcak Konular

Uluslararası Af Örgütü'nden AB'ye çağrı

27 Mart 2012 11:53 tsi
Uluslararası Af Örgütü, Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı'nın (CIA) terörle savaş bahanesiyle başvurduğu yasa dışı insan kaçırma, işkence yapma ve gizli hapishanelerde tutma programında işbirliği yapan Avrupa ülkelerini soruşturmaların önüne duvar örm

Af Örgütü'nden yapılan açıklamada, CIA'nın yasa dışı faaliyetlerinde birçok Avrupa ülkesiyle işbirliği yaptığını ortaya koyan Avrupa Parlamentosu raporunun üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen iddiaların bağımsız soruşturmalar yoluyla hala açıklığa kavuşturulmamış olması eleştirildi.

Af Örgütü'nün terörle mücadele ve insan hakları uzmanı Julia Hall, ''Son 5 yılda ortaya çıkan yeni bilgi ve veriler AB üyelerinin harekete geçmesini zorunlu hale getirmiştir'' diyerek, işkence ve gizli cinayetler dahil yüz kızartıcı insan hakları ihlallerinin hesabının sorulmasını istedi.

Hall, ''Bilgi kıtlığı yok, fakat gerçeklerin güvence altına alınmasında korkunç siyasi irade eksikliği var. Kendini insan hakları standartlarının hamisi olarak gösteren AB, işkence ve kayıplarda işbirliği yaptığı iddialarını soruşturmayı ısrarla reddederken diğer hükümetlere, özellikle Arap Baharı'ndaki ülkelere insan haklarının önemli olduğunu nasıl söyleyecek?'' diye sordu.

AP'de 2007 yılında İtalyan Sosyalist Claudio Fava'nın kaleme aldığı, CIA'nın Avrupa'daki gizli faaliyetlerine ışık tutan raporun ardından Litvanya Hükümeti, topraklarında gizli CIA tutukevleri bulunduğunu itiraf etmiş ve Romanya'nın başkenti Bükreş'teki bir binanın CIA'nın sorgulama ve işkence faaliyetlerine evsahipliği yaptığı ortaya çıkarılmıştı.

Polonya'nın yasa dışı CIA faaliyetlerinde rol oynadığı kesinleşmesine rağmen bu yönde yapılan soruşturmalar sonuçlanmazken sözde zanlıları işkence merkezlerine nakleden CIA uçaklarının havaalanlarını kullandığı Finlandiya ve Danimarka, soruşturmaları durdurarak ya da kapsamını dar tutarak insan hakları örgütlerini hayal kırıklığına uğratmıştı.

CIA'nın yasa dışı faaliyetleriyle ilgili İngiltere'de başlatılması planlanan soruşturmadan, Kaddafi karşıtı eylemcilerin 2004 yılında Libya'ya iadesinde İngiliz gizli servisinin rolüyle ilgili başka bir soruşturmanın sonucunun bekleneceği gerekçesiyle geçen yıl aniden vazgeçilmişti.

aa


Bu haber 546 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,814 µs