En Sıcak Konular

Zorunluya hafızlık arası

26 Mart 2012 17:32 tsi
4+4+4 sisteminin Kur’an Kursları ve hafızlık müessesine ciddi zararlar vereceğini ifade eden ilahiyatçılar ve STK’lar, birinci 4’ten sonra 1 yıllık bu eğitimi almak için ara verilmesini önerdi. Yeni eğitim sisteminin ilk teklifteki halin

FERHAT AÇIL

Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran 4+4+4 eğitim sistemi birçok soru işaretini beraberinde getiriyor. Sunulan ilk teklif birçok kesimi memnun etti. Ancak daha sonra yapılan değişikliklerle Kur’an Kursu ve Hafızlık müessesesine ciddi zararlar vereceği kaygısını doğurdu. Milat Gazetesi'nden Ferhat Açıl'ın haberine göre, Diyanet Başkanı Mehmet Görmez’in “Bir sene içerisinde çocuk rahatlıkla hafız olabilir. Yani bir sene dediğim iki yaz bir kış oluyor. Çok rahatlıkla onu bitirir. Bu vesileyle hem temel eğitiminden mahrum kalmamış olur” açıklamasına bazı kesimlerden destek gelirken, bazı kesimler bunun ara çözüm olduğunu dile getirdi.

TALEPLER KARŞILIK BULMALI
Önder İmam-Hatip Liseleri Mezunları Mensupları Derneği (ÖNDER) Genel Başkanı Hüseyin Korkut, “Sunulan ilk tekliften sonra değişiklik yapılmamalıydı. İhtiyacı karşılayan bir teklifti. Biz orada duruyoruz. Birinci 4’ten sonra ara verilmesi geçici bir inisiyatif olur” dedi. 4+4+4’ün ilk telifinin değil de Komisyon’dan geçen halinin kabul edilmesi durumunda böyle bir çözümün önerilebileceğini kaydetti. Korkut, “Bunun kanunla düzenlenmesi ayrı bir şey, ara çözüm önermek ayrı bir şeydi. Meclis’ten böyle bir şey geçmeyecekse çözüm önerilebilir. Bizim arzumuz hala geçmiş değil, Genel Kurul’da tartışılırken karşı çıkanlar her halükarda karşı çıkıyor. Bu taleplerin karşılık bulması lazım” şeklinde konuştu.

“YA TAM, YA HİÇ MANTIĞINDAN YANAYIM”

Tüm İlahiyat Fakülteleri ve Yüksek İslam Enstitüleri Mezunları Derneği (TİYEMDER) Genel Başkanı Selahattin Yazıcı ise, “Diyanet Başkan’ı Mehmet Görmez’in böyle bir teklifi var. Teklifte iki yıl bir kış uygulamasıyla hafızlık bitirilebilir. Belediye suyu kesince insanlar bir şekilde suyu bulurlar. Bir sürü çareler ararlar. O çarelerden bir tanesi de bu. Ama insanları böyle sıkıntıya sokulmasının anlamsız olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Kesintisiz 8 yıllık eğitim sisteminde insanların Açıköğretim formülleriyle kendilerine çare bulmaya çalıştıklarını kaydeden Yazıcı, “Ara vererek, hafızlığı yapıktan sonra öğrenime başlamayı tercih ettiler. Devletin vazifesi bu tür konularda halkın isteği doğrultusunda çözüm bulmaktı. Çözümün doğrusu ilk teklifti. Sonraki değişiklik Kur’an Kursları ve hafızlık müessesesi için diğer kesintisizle örtüştü. Ya tam, ya hiç mantığından yanayım… Bir işi yapacaksanız, o işi bütün çözümleriyle beraber çözmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Öneriler dikkate alınsın

Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam hukuku bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yunus Vehbi de, 4+4+4 sisteminin ihtiyaçları karşılaması gerektiğini vurguladı. Kur’an Kursları ve Hafızlık mesessinin zarar görmemesi için önerilerin dikkat alınması konusunda uyarılarda da bulun Vehbi, “Kur’an Kurslarına veya herhangi bir mesleki okula gitme imkanı yoksa; bu 8 yıllık kesintisiz eğitimden farklı bir şey olmaz” ifadelerini kullandı.

Din eğitim veren okullar açılmalı

Ankara Üniversitesi Kelam Anabilim dalı öğretim üyesi Prof. Dr. İlhami Güler ise Avrupa’daki Kilise Okulları gibi Türkiye’ye de din eğitimi veren okulların kurulması gerektiğini dile getirdi. Güler, “Çocuklara din eğitimi vermek istiyorsa bu eğitimi veren okul sisteminin getirilmesi gerekiyor. Devlet okullarından din bilgisini, diğer dersler gibi okutulabilir. Bu devletin vazifesi olabilir” dedi.

HALKIN TALEPLERİ KARŞILANMALI

Anadolu Platformu Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Davut Güler ise, “Kesintisiz 3 dönemdir iktidarda olan partinin 28 Şubat döneminde uydurma bir hükümet tarafından alınan kararları değiştirmesi gerekir. Ak Parti, 28 Şubat’ın bittiğimi ileri sürüyorsa bu 8 yıllık kesintisiz eğitim sisteminin de biran önce halkın talepleri doğrultusunda değiştirilmesi gerekiyor. Halk bu talepler doğrultusunda 3 dönemdir kendilerini iktidara taşıdı. İmam Hatiplilerin önünü açacak düzenlemelerin yapılması gerekmektedir” diye konuştu. 

Bu haber 681 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,241 µs