En Sıcak Konular

İcra hakkında bilinen temel yanlışlar

26 Mart 2012 13:57 tsi
İcralık.com’un genç kurucusu icra ile ilgili bilinen başlıca yanlışları sıraladı.

2008'den beri her an icra ihaleleri ile yaşayan www.icralik.com'un genç kurucusu Can Emrah Özoral ''Türk halkının icra konusunda az ya da yanlış bilgi sahibi olduğunu ve icra ile ilgili yıkılması gereken tabuları olduğunu'' söyledi. Özoral icra ile ilgili bilinen başlıca yanlışları da şöyle sıraladı:

YANLIŞ: İcradan bir mal satın almak dinen caiz değildir.

DOĞRU: İcra caizdir. Elimizde bu konuda Diyanet'ten ve Alo Fetva'dan alınmış 'icra caizdir' fetvası var. Ayrıca birbirinden değerli ilahiyatçılar da ortak paydada birleşip icranın caiz olduğuna dair görüş verdiler. Diyanet'in fetvası şöyle: "İslam hukukçularının çoğu haczi caiz görür. Bu şekilde satılan malı almak da helaldir. Bu hükme varırken en önemli hukuki dayanak, Peygamberimizin, Muâz b. Cebel'in mallarına haciz koyup sattırması ve elde edilen parayı alacaklılara dağıtmasıdır. Hz. Ömer de Üseyfi'el-Cühen adında bir kişinin mallarına haciz koyup sattırmış ve parayı alacaklılara dağıtmıştır... Haczedilen malın satışının caiz olması, onların alınmasını da caiz kılar."

YANLIŞ: Ağlayanın malı gülene hayır etmez inanışı.

DOĞRU: İcra ihalelerine katılmak istenmemesinin en önemli sebeplerinden biri zor durumda kalmış bir insanın malını alarak ona kötülük yapıldığına olan inançtır. Oysaki icraya düşmüş bir kişiyi ağlatan şey borcunu kapatmak mal varlığının satılmasından çok, o malının icra ihalelerine katılım olmaması durumunda çok ucuza satılmasıdır. Sanılanın aksine icra ihalelerine katılarak düşene tekme vurulmuyor. İcra ihalelerine katılarak borçluya yardım ediliyor. Malı icraya düşmüş borçluya yardım etmenin en iyi ve en masrafsız yolu ihaleye katılıp teklif vererek borçlunun malına biçilen bedeli yükseltmektir.

YANLIŞ: Bir yerde icra adı geçiyorsa mutlaka orada mafya vardır. İcra ihaleleri mafyanın tekelindedir.

DOĞRU: Kısmen doğru olan bu yargı 2008 yılında icralik.com'un kurulması sonucu ihaleye katılımcı sayısının ciddi bir şekilde artması ve icra ihalelerine legal yollarla katılımın sağlanmasıyla artık geçerli değil. İcra ihaleleri mafyanın elinde değil ancak ihalelere katılım olmadığında bu durumu bazı gruplar kendi çıkarları için kullanabiliyorlar. Yedieminler'e ve İcra Müdürlükleri'ne isteyen herkes gönül rahatlığıyla, hiçbir korku taşımadan gidip icra ihalelerine katılıp mal varlığı edinebilir.

YANLIŞ: İcra demek borçlunun mal varlığının en ucuza satılması demektir.

DOĞRU: Borçlunun malının ucuz fiyattan satışa çıkmasının sebebi tüm muhtemel alıcıların açık artırmaya katılmasını sağlayarak mal varlığını en yüksek fiyata satabilmektir. Açık artırma; alıcılar arasında rekabet yaratmak suretiyle, satın alınacak nesneye en yüksek fiyatı verecek alıcıyı bulmak için uygulanan bir satış yöntemidir. Açık artırmada mal, en yüksek fiyatı veren müşteriye satılır. Müzayedeler en iyi satış yöntemidir. 

Bu haber 647 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,325 µs