En Sıcak Konular

Rusya ve ABD'den Annan planına destek

26 Mart 2012 13:47 tsi
Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ve ABD Başkanı Barack Obama, Suriye sorununun çözümünde BM Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın başlattığı çalışmalara tam destek verdiklerini açıkladı.

Kremlin basın merkezinden yapılan açıklamaya göre, Seul'de bir araya gelen liderler, İran nükleer sorunu, Kuzey Kore, Ortadoğu'da yaşanan sorunlar, ABD-Rusya ilişkileri, Rusya'nın DTÖ üyeliği, füze kalkanı ve diğer sorunları ele aldı.

Görüşme sonrası Suriye ile ilgili değerlendirmede bulunan Medvedev, "BM Özel Temsilcisi Annan ile Moskova'da dün görüştüm. ABD Başkanı ile birlikte Annan misyonunun şiddetin durdurulması ve Suriye'de farklı gruplar arasında iletişimin kurulması adına önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz. Biz Annan misyonuna her türlü desteği vermeye hazırız" dedi.

Sivil savaşın önlenmesi için muhalif gruplar ve hükümet arasında diyalogun sürdürülmesinin zorunlu olduğuna değinen Medvedev, Moskova'da Annan'la görüşmesinde yaptığı açıklamada Suriye'de kanlı bir savaşın önlenmesi için Annan'ın misyonunun son şans olabileceği uyarısı yapmıştı.

Rusya ve ABD arasında sorunun çözümünde bir kısım farklı yaklaşımların varlığına dikkat çeken Obama da, "Biz Annan'ın misyonunun desteklenmesi konusunda anlaştık. Annan Suriye'de kanın akmasını durdurmak için çalışıyor. Gerçekten Suriye halkının temsilcisi olacak, meşru bir yönetim ve meşru bir hükümet oluşumu için çalışmalarını ilerletecek." değerlendirmesinde bulundu.

"İRAN'IN BARIŞÇIL AMAÇLI NÜKLEER ENERJİ ELDE ETMESİNİ GARANTİ ETMELİYİZ"

İran nükleer sorunu ile ilgili de 5+1 formatında görüşmelerin başlayacak olmasından memnun olduklarını ifade eden Obama, "Kısa süre içinde bu açıklanacak. Burada İran'ın uluslar arası yükümlülüklerini yerine getirmesini sağlayacak diplomatik bir çözüm arıyoruz... İran'ın barışçıl amaçlı nükleer enerji elde etmesini, nükleer silah üretmemesini garanti etmeliyiz." dedi.

Kuzey Kore'nin BM Güvenlik Konseyi kararlarına aykırı olarak uzaya roket göndermemesi konusunda da anlaştıklarını ifade eden Obama, "Biz Kuzey Kore'nin bu adımdan vazgeçmesini umuyoruz. Bu sorunun da diplomatik yollarla çözülmesi arzusundayız." değerlendirmesinde bulundu.

cihan

Bu haber 574 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,605 µs