En Sıcak Konular

'Ekmeğe sağlığa zararlıdır ibaresi yapıştırılmalı'

26 Mart 2012 11:58 tsi
'Ekmeğe sağlığa zararlıdır ibaresi yapıştırılmalı' Gıda Güvenliği Hareketi Genel Başkanı Kemal Özer, Türkiye'de ekmeğe, "Sağlığa zararlıdır" ibaresi yapıştırılması gerektiğini söyledi.

Gıda Güvenirliği Hareketi Genel Başkanı Kemal Özer, düzenlediği basın toplantısında ekmeğe ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Türkiye'de ekmeğin zararlı olduğunu öne süren Özer, "Ekmeğe, 'Sağlığa zararlıdır' ibaresi yapıştırılmalıdır" dedi.

Dünyada 1 yılda 220 milyar dolarlık ekmek tüketimi yapıldığı belirten Genel Başkan Özer, "Türkiye'de ise 1 yılda 12 milyar dolarlık ekmek tüketimi yapılıyor. Türkiye'nin dünya nüfusunun yüzde 1'ini oluştururken yine dünya nüfusunun 5 katı ekmek tükettiğini görüyoruz.

Bu da, 'Türk halkının günlük besin ihtiyacının yüzde 44'ünü ekmek sağlıyor' tezini doğruluyor. Türkiye'de gerçekten ciddi bir ekmek problemi var.

Temel gıdası ekmek olan bir toplumun ekmeğinin sağlıklı olması beklenir. Oysa dünyanın aksine
biz hala beyaz ekmek tüketiyoruz.

Beyaz ekmek, bugün bir fakirlik göstergesidir. Türkiye'de büyük çoğunluk beyaz ekmek tüketiyor. Olması gereken tam buğday unundan ekşi maya ile su ve tuz ilave edilerek yapılması gereken bir ekmek çeşididir.

Bu ekmek çeşidi mevcut ekmeğin neden olduğu obezite, şeker hastalığı, bağırsak, kalp, damar problemlerini ortadan kalkmasını ya da azalmasını sağlayacaktır" diye konuştu.

Ekmeğin ambalajda satılması gerektiğini belirten Özer, "20 yıla yakın zamandır Türkiye'de ekmeğin ambalajlı satılması yasal bir zorunluluktu. 4 Ocak 2012 tarihinde yapılan değişiklikle bu zorunluluk kaldırıldı.

Günde ortalama 17 yabancı elin temas ettiği ambalajsız bir ekmekten sağlık beklenebilir mi? Elbette beklenemez. O halde bu ekmeğin ambalaja girmesi lazım" şeklinde konuştu.

Gıda Güvenliği Hareketi Genel Başkanı Özer, Türkiye'de acilen bir ekmek kanunu çıkarılması gerektiğini de ifade ederek sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Tebliğ ile geçiştirilecek kadar basit bir iş değildir. Halkın gıdasının yüzde 50'sini oluşturan bir gıda maddesinin sıradan bir tebliğ ile geçiştirilmesi düşünülemez.

Mutlaka bir ekmek kanunu çıkarılmalıdır ve bu kanun Türkiye Büyük Millet Meclisi değil, konunun ehli olan uzmanlar tarafından hazırlanıp Meclis'e götürülmelidir.

Aksi halde bu problemleri yaşamaya devam ederiz. Dünya Sağlık Örgütü, 'Türkiye ekmek sorununu çözerse sağlık sorununun yüzde 30'unu çözer' diyor. Özetle şunu söyleyebilirim:

Türkiye'de ekmek sağlığa zararlı bir maddedir ve yasaklanmalıdır. Tam buğday ekmeklerinin dışındaki bütün ekmeklerin üzerine sigarada olduğu gibi, 'Sağlığa zararlıdır' ibaresi yazılmalıdır."

Bu haber 831 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,702 µs