En Sıcak Konular

Hanife Nine: Dersim hesabımız mahşerde

26 Mart 2012 10:59 tsi
TBMM Dersim Komisyonu’na dilekçe veren 87 yaşındaki Hanife Özbatal, yaşadığı acı hatıraları anlattı. Özbatal “Bu devlet neticede bizim, yaşadıklarımızın hesabını mahşere bıraktık” dedi.

TBMM Dersim Alt Komisyonu’na dilekçe gönderen Dersim mağduru 87 yaşındaki Hanife Özbatal, yaşadığı acı hatıraları anlattı.

Dedesinin kurşuna dizildiğini, 13 yaşındayken saçlarının sıfıra vurularak kara trenle batıya gönderildiklerini belirten Özbatal’ın, “Neticede devlet bizim devletimiz. Mahkeme yoluna gitmeyip hesabımızı mahşere bıraktık” sözleri ise dikkat çekti.

Meclis’e dilekçe gönderen 87 yaşındaki Hanife Özbatal ise ailesinin nasıl öldürüldüğünü ve sürgün edildiklerini anlattı. Dersim’in Hozat köyü, Karadaş beldesinde ailesiyle yaşarken bir anda isyancı konumuna düştüklerini savunan Özbatal, “Ailemden dedem Qoc(Koç) Ağa ve efradı Hozat’ın deresinde(Amutka köyünün kuzey doğu cenahında Hozat’a doğru) silah tertibatı olmadığı halde kurşuna dizildi. Annem Sultan Hatun ve kızkardeşim Yıldızla beraber Segedik köyüne sığındık” dedi. Askerlerin kendilerini bulduğunu anlatan Özbatal, “Kurmanç Çavuş”un uyarısıyla ormana saklanarak kurtulduklarını kaydetti. Özbatal, sürgün kararının haber almaları üzerine askere teslim olduklarını ifade etti.

Türkçe’yi sürgünde öğrendim

“Elazığ’a götürüldüğümüzde saçlarımızı sıfıra vurup, ormanda saklanırken hamama götürerek(ormanda saklanırken aylarca yıkanmadık), kara trenle garba götürdüler” diyen Özbatal, Afyon garına getirildiklerini oradan da Kınık, Bergama, Nazilli, Kütahya gibi yerlere sürüldüklerini anlattı. Bu dönemde Dersim’deki tüm mallarına el konulduğunu, annesinin maşallah yazılı altın paralarının alındığını belirten Özbatal, olaylar sırasında 13 yaşında olduğunu kaydetti. Özbatal, Türkçe’yi sürgünde öğrendiğini, çok küçük yaşta evlenmek zorunda kaldığını belirtti. Özbatal’ın dilekçesinde, “Devlet de neticede bizim devletimiz. Mahkeme yoluna gitmeyip hesabımızı mahşere bıraktık” sözleri de dikkat çekti. Özbatal, Meclis’ten ise devletin kendisinden ve ailesinden yazılı olarak özür dilemesini, mağduriyetlerinin giderilmesini, Tunceli’ye Dersim adının verilmesini, Jandarma Komutanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın arşivlerinin açıklanmasını, Dersim müzesi kurulmasını istedi.

STAR GAZETESİ

Bu haber 649 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,690 µs