En Sıcak Konular

ABD'de ırkçı gerilim tırmanıyor

26 Mart 2012 10:50 tsi
Siyahi bir gençten sonra Iraklı müslüman bir kadının da "ülkene dön terörist!" denilerek öldürülmesi, 1960’larda ırkçı gerilimin doruğa çıktığı günleri hatırlattı.

ABD'de Floridalı siyahi bir gencin katilinin tutuklanmamasına isyan sürerken, ülke bir ırkçı cinayetle daha sarsıldı. Irak göçmeni bir kadın bijon anahtarıyla dövülerek öldürüldü ve yanına "Ülkene dön, terörist" notu bırakıldı. Trayvon'un kapüşonu ve Shaima'nın başörtüsü, ırkçılık karşıtı tepkinin sembolü oldu.

Floridalı mahalle bekçisi George Zimmerman 26 Şubat'ta 17 yaşındaki siyahi genç Trayvon Martin'i öldürdü. Mahallede birçok evin soyulduğunu ve kapüşonlu Trayvon'u "şüpheli" gördüğü için vurduğunu söyleyen Zimmerman "meşru müdafaa" gerekçesiyle serbest bırakıldı. Ülke bu tartışmalı kararı konuşur, ABD Başkanı Barack Obama bile "Oğlum olsa Trayvon'a benzerdi" diyerek devreye girerken, bu kez California'dan bir ırkçı cinayet haberi geldi.

Birinci Körfez Savaşı sonrasında 1990'larda ailesiyle ABD'ye göçen Iraklı bir kadın, San Diego şehrine bağlı El Cajon kasabasındaki evinde bijon anahtarıyla dövüldü. 5 çocuk annesi Shaima Alawadi'nin (32) yanında, "Ülkene dön, seni terörist" yazan bir not bulundu. 17 yaşındaki kızı tarafından geçen cuma ağır yaralı halde evinin önünde bulunup hastaneye kaldırılan kadın önceki gün son nefesini verdi.

MÜNFERİT HADİSE!
Bu kez polisin ölümü "münferit bir hadise" olarak nitelemesi, ama "nefret suçu ihtimalinin de araştırılacağını" söylemesi sosyal medyada tepki çekti. Trayvon Martin ve Shaima Alawadi hakkında Twitter'da dün onbinlerce mesaj atıldı. Adrian Edwards adlı siyahi bir Twitter kullanıcısı, "Yarın hem kapüşon hem de başörtüsü takacağım. Gelin bakalım ırkçılar" dedi.

San Diego'nun kuzeydoğusunda yeralan ve 40 bin kadar Iraklı mülteciye ev sahipliği yapan El Cajon, Michigan eyaletinin Detroit kentinden sonra ABD'de en çok Iraklı mülteciye ev sahipliği yapan ikinci yer konumunda.

Dün ABD'nin 10 kentinde Trayvon anısına kapüşonlu gösteriler yapıldı. "Yeni Siyah Panterler" adlı Afro-Amerikalıların oluşturduğu siyasi grup, Trayvon'un katili Zimmerman'ın canlı yakalanması için 10 bin dolar ödül koydu. Grubun lideri Mikhail Muhammad "Göze göz, dişe diş" dedi. Zimmerman'ın yakalanması için 5 bin siyahi erkeğin harekete geçtiği açıklandı. Avukatı ise "Zimmerman ırkçı değil" dedi

Hürriyet



Bu haber 647 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,459 µs