En Sıcak Konular

BDP de PKK da tıkandı...

26 Mart 2012 09:37 tsi
BDP de PKK da tıkandı... "Bugün Türk burjuvazisi çok büyük korkular içindedir. 'Ben bu hakları tanırsam Kürtler ayrılır' diye. Ama..."

- 'Çözüm fırsatını kaçırdık' diye mi görüyorsunuz?
Ben bu fırsatı kaçırdığını düşünüyorum ve artık bir dönüş yoluna girebileceği ihtimalini göremiyorum. Çünkü Başbakan 'Her şeyi hallettim' düşüncesinde. Karşısında bir muhalefet görmüyor, yargıyı ve orduyu denetim altına aldığını düşünüyor. Ama ben hala orduyu tümüyle denetim altına aldığına ve vesayet rejiminin bitiğine inanmıyorum. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ordusu öyle bir eğitimden geçmiştir ki her kurmay kendisinde bir Atatürk görür ve Atatürk olmayı özler. Atatürk'ün ilke ve inkılapları onlar için kutsal bir emanettir. Bu kutsal emaneti yerine getirmek için nasıl bir yol izleyeceklerini şimdiden kestiremezsiniz. Bunu anayasa ve ilgili kanunları değiştirerek yapabilirdi ama ben BDP'nin, MHP'nin, CHP'nin ve AKP'nin ortak bir anayasa yapabileceğini düşünmüyorum.

 ...

- PKK'nın barış sürecini sabote etmediğinden nasıl emin olacağız?
PKK ne amaçla çıkmış oraya? İçlerinde en uzun yaşayan dağda 6 yıl yaşıyor. Siz olsanız bunu ister misiniz? Onlar da pekala gelip Türkiye'de itibarlı insanlar olmak isterler. Bu konularda Türkiye kamuoyunu ikna etmek lazım ama bunu ancak başka bir siyasi parti yapabilir. Şimdi benim mücadelem odur.
- Ne kastediyorsunuz?
İçinde hem Kürtler, hem Türk demokratları, liberalleri, ilericileri, devrimcileri için yeni bir Türkiye partisine ihtiyaç var. EDP, ÖDP, EMEP gibi bir sürü siyasi parti var. Şimdi bunlar tabela partisi olarak kalıyor ve hiçbir etkinliği yok. Bütün bu demokrasi isteyen aydınların Türkiye'de bir demokratik hareket yaratmaları gerekiyor. Bütün bunlar bir araya getirilir ve bir Türkiye partisi oluşturulursa Kürt sorununu da bunun içinde çözebiliriz. Belki buna bir ütopya diyebilirsiniz ama başka çözüm yolu göremiyorum. BDP PKK'nın kurmuş olduğu o dar çerçeve içinde kaldığı sürece bir adım ileri gitmez. Bence bugün BDP hareketi de PKK hareketi de tıkanmıştır. Artık daha ileri gitmeleri mümkün değil.
- Neden?
Çünkü bu silahlı mücadelenin miadı doldu. Silahlı mücadele bir yere gitmesi mümkün değil, gücü yok. BDP bir, iki, üç seçim geçirecek. Bir süre sonra artık millet 'Benim iş imkanım var. Ben işimi yürütmek zorundayım' diyecek. Özellikle Kürt burjuvazisi açıkça 'Sen bana bir hedef gösteremiyorsun. Beni sürekli şekilde böyle bir açmazda, muhalefette tutuyorsun. Ben gelişip olanaklarımı daha da geliştiremiyorum. Benim önümde engelsin' diyecek içinden ve bunu demek orada oy potansiyelini kaybetmesi demektir. Yani süreç içerisinde BDP zayıflayacaktır bu haliyle. PKK hareketi de güçten düşecektir. Ama bunun bir an evvel oluşması için devletin süratle Kürt sorununu çözecek adımlar atması gerekiyor.

...

- Size göre nedir o doğru yol?
Bugün Kürt sorununda üç türlü çözüm söz konusu olabilir. Birincisi, ayrılıp bağımsız devlet kurmak. Ben şahsen böyle çözüm için sosyolojik ve nesnel koşulların olmadığına inanıyorum. İkincisi federasyon. Ama Kürtlerin şimdi yarısından fazlası Anadolu'nun her tarafına dağılmış vaziyette. Diyelim ki bir federasyon kurdunuz ve birkaç il içinde özerk bir yönetim oluşturdunuz. Peki, öbürleri ne olacak? Onların demokratik haklarını müdafaa etmeyecek misiniz? Yani olacak şey değil! Hayat onları da bir noktaya getirecek. Üçüncü şık da Türklerin ve Kürtlerin karşılıklı saygı içinde, diğerinin eşit vatandaşlık haklarını tanıyarak birlikte yaşaması. Bence tek geçerli olan yol budur. Bugün Türk burjuvazisi çok büyük korkular içindedir. 'Ben bu hakları tanırsam Kürtler ayrılır' diye. Ama siz böyle bir yönetim oluşturur, huzurlu bir düzen kurarsanız Kürtlerin ayrılıp gitmesi mümkün değil.

Şenay Ayyıldız / Akşam (İlgili kısım)



Bu haber 766 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,089 µs