En Sıcak Konular

Obama, Kuzey Koreli liderleri uyardı

26 Mart 2012 09:34 tsi
Kuzey Koreli liderlere barışın peşinden gitme cesaretini göstermeleri çağrısında bulunan ABD Başkanı Barack Obama, aksi takdirde dünyanın gazabıyla karşı karşıya kalacakları uyarısında bulundu.

Güney Kore'nin başkenti Seul'deki Hankunk Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada Kuzey Koreli liderleri sert sözlerle hedef alan Obama, dünyada tek başına kalan Kuzey Kore'nin izlediği yolu değiştirmemesi halinde bu yolun ülkeyi "Daha fazla yıkılmış hayallere" ve "daha fazla yalnızlığa" sürekleyeceğini belirtti.

Obama, "Kışkırtmalarınızın ve nükleer silahların peşinde koşmanızın size arzu ettiğiniz güvenliği getirmediği, bunu baltaladığı şu ana kadar anlaşılmış olmalıdır. Arzu ettiğiniz saygınlığı elde etmek yerine daha da yalnızlaştınız" diye konuştu.

Konuşmasında İran ve Kuzey Kore'nin kanunsuz nükleer programları hayata geçirerek uluslararası yükümlülüklerine karşı gelen iki ülke olduğunu belirten Obama, bu iki ülkenin uyuşmaz tutumuyla başetmek için "yeni bir uluslararası normun" ortaya çıktığını kaydetti.

Obama, "Anlaşmalar bağlayıcıdır. Kurallar uygulanacaktır, ihlallerin getirdiği sonuçlar olacaktır. Çünkü kendimizi, giderek daha fazla rejimin dünyanın en ölümcül silahlarına sahip olduğu bir geleceğe teslim etmeyi reddediyoruz" dedi.

-"Füzeyi vurabiliriz"-

Bu arada Güney Kore, Kuzey Kore'nin gelecek ay fırlatmayı planladığı uzun menzilli füzenin kendi hava sahasına girmesi durumunda vurulabileceği uyarısında bulundu.

Savunma Bakanlığı sözcü yardımcısı Yun Von-şik yaptığı açıklamada, "Kuzey Kore füzesinin izlenmesi ve kendi normal uçuş yolunun dışına çıkması ve Güney Kore sahasını ihlal etmesi durumunda vurulması gibi önlemler üzerinde çalışıyoruz" dedi.

Yun füzenin fırlatılmasını, Kore yarımadasındaki barışı baltalayan son derece kayıtsız ve kışkırtıcı bir eylem olarak gördüklerinin altını çizdi.

Güney Kore ile ABD ordularının Kuzey Kore'nin gelecek ay fırlatmayı planladığı uzun menzili füzenin ana gövdesini Kuzey Phyongan kentine bağlı Tongçang-ri köyünün yakınındaki bir tesise taşıdığını ve fırlatma hazırlıkları yaptığını bildiğini belirten Yun, ABD ve Güney Kore ordularının durumu dikkatle izlediklerini kaydetti. Ancak Yun, Kuzey Kore'nin yaptığı hazırlıklar konusunda ayrıntılı bilgi vermedi.

aa


Bu haber 654 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,214 µs