iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Bu kadar kaldı

26 Mart 2012 00:01 tsi
Bu kadar kaldı Bazıları rahatsız oldu: 2 yerden saldıracaklar... iyibilgi Ankara

iyibilgi Ankara

Kürt sorununun çözümüne yönelik hükümet planları önce açılım ve Habur vakaları, ardından da Oslo görüşmeleri, MİT’e yönelik eleştiriler ve savcılık talepleri ile  farklı bir boyuta ulaşmıştı.

Şimdi yeni plan ortaya çıktı. Hükümetin ‘yeni’ çözüm planı, Öcalan ve Kandil’i dışlıyor, yerine BDP’yi koyuyor. Terörle mücadelede ise oyunu kurallarına göre oynayıp, güvenlik politikalarına yaslanıyor.

Kaba çizgileri ile plan böyle. Ama strateji pratiğe indiğinde belli ki daha da farklılaşabilecek. Örneğin hükümet, “BDP ile müzakere olabilir” diyor ama hem şart değil ve hem bazı şartlara bağlı.

O siyasi yapı kim?.

Yani aslında vazgeçilmez biçimde muhatap olarak BDP’yi almıyor. Hükümet İmralı veya Kandil yerine “korkusuzca” kendi fikrini söyleyecek “siyasi yapı”yı güçlendirmek/yaratmak istiyor. BDP olmazsa belki “yeni”si filizlenecek.

BDP’nin ilk tutumu ise eskisinden farklı olmadı. Mealen, “muhatap Kandil veİmralı’dır” dedi. Yani, “ben yok”um dedi. Kısa zaman içinde bu duruş değişir mi bilinmez ama hükümetin bu halde, “o zaman, BDP yok olur, müzakere olmaz” demesi de mümkün.

Plan sade bir yapıya sahip ama ilk andan beri eleştiriler de gelmeye başlamış durumda. Geniş bir kesim, planın yıllardır süren terörle mücadele yöntemlerinden farkı yok diyor.

Yine bazıları, yeni planı devlet içi güçlerin uzlaşısı/ateşkesi olarak görüyor.. “Yumuşak karın”lardan biri burası deniyor. “Güvenlik bürokrasisi ile birlikte oluşturulmuş”-bu bir eleştiri olabilir mi belli değil ama-deniyor. Ve tabii konuyla "başından beri ilgilenen" liberal bir kesim de, “PKK’sız Kandilsiz olmaz” diyor.

Peki gerçekten de bu yeni planın eskilerden farkı yok mu?. Var. Çok değil. Bir tane. Ama belki en önemlisi.

ABD’nin Irak’tan çekilmesi ve Suriye denkleminin bir parçası olarak PKK’nın tasfiyesi, yani küresel konjonktüre yaslanması! (Plandaki Barzani ayağı böyle görünüyor.)

1 fark yeni planı başarılı kılabilir mi?.

Bunu şimdiden söylemek zor ama şunu söylemek kolay; o fark, şimdiye kadar ki en etkili gücü ifade ediyor aslında. Askeri, politik, ekonomik tüm şartlar zaten-eksikleri olsa da-belli bir aşamada.

Artı, global etkinin bölgeye Türkiye lehine ağırlık vermesi, terör aleyhine iyice eğilmeye başlayan terazi kefesini dibe vurdurabilir.

Tabii yine zamana ihtiyaç ve dikkat edilmesi gereken noktalar var. Yeni ortaya çıkacak “siyasi yapılar” ve Avrupa Yerel Yönetimler Şartı’nın üzerindeki “şerhlerin” kaldırılması gibi konulara dikkatli bakmak gerekiyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 3,119 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,689 µs