En Sıcak Konular

Polise şok silahı dağıtılacak

25 Mart 2012 11:21 tsi
Polise şok silahı dağıtılacak İkna etmeye çalıştığı silahlı saldırganın şehit ettiği emniyet müdürü Uğur Gökcan’ın ölümünden ders çıkarıldı.

Polis bundan sonra ikna edilemeyen kişileri elektroşok silahı ‘taser’la durduracak.

Antalya'daki bir benzin istasyonunda etrafa rastgele ateş açan bir saldırganı ikna etmeye çalışırken şehit olan Konyaaltı İlçe Emniyet Müdürü Uğur Gökcan'ın ölümü Emniyet Genel Müdürlüğü'nü harekete geçirdi.

Emniyet, kendilerinin ve başkalarının hayatını tehlikeye sokan silahlı saldırganları "sniper" (keskin nişancı) ya da "taser" adı verilen elektroşok silahları ile etkisiz hale getirecek.

Emniyet Teşkilatı, Türkiye'de yaşanabilecek benzer olaylarda silahlı saldırganların öldürülmeden ve yaralanmadan etkisiz hale getirilmesi amacıyla Ar-Ge çalışması başlattı. Tabanca ile cop arasında kullanılabilecek müdahale yöntemleri ile son nesil teknoloji içeren silahlar mercek altına alındı. Bu amaçla; başta İngiltere, Arjantin, Avusturalya, Brezilya, Kanada, Fransa, ABD, Yunanistan, İrlanda, İsrail, Malezya, Yeni Zelanda, Kenya, İsveç ve Hong Kong'ta polis departmanlarınca tehlikeli ve saldırgan kişilere karşı kullanılan "Taser" adlı elektroşok silahı ön plana çıktı.
 
PROFOSYENEL EKİP
 
Antalya'da 22 Şubat'ta yaşanan elim hadisenin tekrar etmemesi için özel önlemler de alındı. Bundan sonra meydana gelebilecek benzer olaylarda polis olay bölgesini ablukaya alacak, sivil vatandaşları bölgeden uzaklaştıracak. Olay yerine takviye ekipler ile keskin nişancı özel harekatçılar sevk edilecek. Silahlı saldırganla müzakereleri bu alanda "deneyimli" polisler yürütecek. İmkân dahilinde ikna çabalarını psikologların yapması sağlanacak. Tüm ikna çabaları ve uyarılara karşın teslim olmak istemeyen saldırgana silahlı müdahaleyi özel harekat polisleri yapacak. Keskin nişancı özel timciler Amerikalı meslektaşları gibi zanlıyı ya silahından vurup ya da "taser" silahı ile etkisiz hale getirecek.
 
'Keşke biz de böyle yapsaydık'
 

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, ABD'deki "sniper"ların benzer bir olayda silahlı saldırganı öldürmeden ve yaralamadan taser silahıyla etkisiz hale getirdiği videoyu Youtube'den indirerek Ankara'da toplanan 21 ilin Asayiş Şube Müdürü'ne izlettirilmesini sağladı. Kılıçlar'ın örnek olay videosu hakkında kurmaylarına Antalya'daki elim hadiseyi kastederek , "Keşke bizde böyle yapsaydık" dediği öğrenildi.

Kısa süreli baygınlık geçirtiyor
 
Elektrik akımı ile çalışan taser'ler öldürücü ve yaralayıcı özellik taşımıyor. Yakın mesafeden saldırganın vücuduna elektrik akımı verilerek etkisiz hale getirilmesi sağlanıyor. Zanlının kas sistemine doğrudan verilen akımla kişinin direnci kırılıyor. Polis teşkilatları için M26 ve X26 modelleri bulunan taser'ler kullanılan kişinin kısa süreli bayılmasına neden oluyor.  

bugün






 

Bu haber 1,043 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,507 µs