En Sıcak Konular

Seul'de Suriye'yi görüştüler

25 Mart 2012 11:02 tsi
Seul'de Suriye'yi görüştüler Başbakan Erdoğan, Seul'de ABD Başkanı Obama'yla görüştü. 1.5 saatten fazla süren görüşmede ağırlıklı olarak Suriye gündeme geldi. Obama, Erdoğan'a 'arkadaşım' diye seslendi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Seul'de ABD Başkanı Barack Obama ile görüştü.

1.5 saatten fazla süren görüşme sonrası iki lider ortak açıklama yaptı.

Konuşmasına "Meslektaşım ve arkadaşım" diye başlayan Obama, görüşmenin büyük bölümünü Suriye'ye ayırdıklarını söyledi.

İran'ın da görüşmede gündeme geldiğini belirten Obama, etkin adımlar gerektiğini ifade etti. Obama "İran konusunda ilerleme kaydedildi. İran yükümlülüklerini yerine getirmeli" dedi. Obama, Erdoğan'ın ABD'ye davet ettiğini kaydetti.

Görüşmenin çok verimli geçtiğini belirten Erdoğan da, öncelikle Suriye konusunu ele aldıklarını bildirdi. Suriye'deki gelişmeleri değerlendirdiklerini kaydeden Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin Suriye ile 1910 kilometrelik sınırı olduğunu hatırlattı.

Suriye'de yaşananların kendilerini üzdüğünü vurgulayan Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti: ''Şu anda en önemli göç merkezi haline gelmiş durumdayız. Şu ana kadar ülkemize göç eden Suriye'li kardeşlerimizin sayısı 17 bin kişiyi aşmış durumda. Tabii bir taraftan ölüm hadiseleri var. Helikopterlerle bombalamak suretiyle de bugünlerde ölüm sayıları sürekli artıyor. Buna tabii seyirci kalmak, bunu beklemek, buna müdahale etmemek mümkün değil. Bu bizim vicdani bir görevimiz. Bu konuda gerekli olanları uluslararası hukuk çerçevesinde yapmanın gayreti içerisindeyiz ve yapacağız. Bu konuda düşüncelerimizin geneli itibariyle örtüştüğünü görmek bizleri ayrıca memnun etmiştir.

Tabii Suriye konusuyla bağlantılı olarak bölgede gerek İran gerekse Rusya Federasyonu ile ilgili, Çin ile ilgili bütün bu konuları da değerlendirme imkanımız oldu. Özellikle de Güney Kore ziyareti dönüşü İran ziyareti ağırlıklı olarak Suriye ile ilgili olacaktır. Dolayısıyla da bu konuda bir değerlendirmenin faydalı olacağı düşüncesindeydim ve bunu da değerlendirdik.''

Başbakan Erdoğan, ''Irak'taki gelişmeler gözardı edilemezdi. Irak'taki gelişmeleri de masaya yatıralım istedik. Irak'taki gelişmeleri aramızda konuşma fırsatımız oldu'' dedi.

'ABD'Yİ YANIMIZDA GÖRMEK MEMNUN ETTİ'

Irak'taki gelişmelere barışa yönelik olarak nasıl bir ivme kazandırılabileceği konusunun ele alındığını bildiren Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

''Ben inanıyorum ki gayretler Irak'taki barışın da bir an önce tesisine fırsat verecektir. Tabii bölücü terör örgütü ile verilen mücadelede ABD'yi yanımızda görmek bizleri ayrıca memnun etmiştir. Bölücü terör örgütü ile mücadelemiz zaten devam edecektir. Ama siyasi uzantılarıyla da müzakere etme şansımız mevcuttur.

Kıbrıs'la ilgili gelişmeleri de değerlendirme fırsatımız oldu. Temennimiz odur ki Kıbrıs'ta beklenen geleceği yakına çekeriz.

TORUN MÜJDESİ

Tabii çok çok önem verdiğimiz konu, değerli dostum Barack Obama göreve geldiği andan itibaren aramızdaki stratejik ortaklığa yeni bir ivme kazandırmak üzere model ortaklık adını vermiş olduk. Aramızda yeni attığımız adımlarla model ortaklık sayesinde ticaret hacmimiz 20 milyar dolara ulaştı. Haziran ayında, Washington'dan sonra ikinci toplantı ülkemizde yapılacak. İnanıyorum ki bu yeni bir sıçramaya da fırsat verecektir. Üç tane de torunumun müjdesini verdim.''

'BARACK' DİYE SESLENDİ

Erdoğan'ın konuşmasında ABD Başkanı'na 'Barack' diye seslenmesi dikkat çekti.

Grand Hyatt Seoul Otel'deki görüşmeye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hulusi Akar katıldı.

ntvmsnbc


Bu haber 875 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,494 µs