En Sıcak Konular

Uluslararası Enerji Ajansı uyardı

24 Mart 2012 14:02 tsi
Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) Başekonomisti Fatih Birol, yüksek petrol fiyatlarının dünya ekonomisini tehdit ettiğini ve resesyon riskini artırdığını söyledi.

Financial Times (FT) gazetesinin ilk sayfasından yer verdiği habere göre Birol, özellikle AB ekonomisinin yüksek petrol fiyatlarına karşı "savunmasız" olduğunu kaydederek, borç krizinin yerini yüksek petrol fiyatları sorununun almakta olduğuna dikkati çekti.

IEA'nın, bu yıl net petrol ithalatı için 502 milyar dolar harcanacağını tahmin ettiği belirtilen haberde, bu rakamın geçen yıl 472 milyar dolar olduğu bildirildi.

FT, Fatih Birol'un, "Şu anki petrol fiyatları, petrolün rekor bir şekilde varil başı 147 dolar olduğu 2008 yılından daha yüksek durumda. Bunun da, küresel ekonomiyi resesyona geri sürükleme kapasitesi var" sözlerine yer verdi.

Birol'un, ikinci dünya savaşından bu yana sanayileşmiş ülkelerde resesyonu hep petrol fiyatlarının tetiklediğine dikkat çektiği kaydedildi.

Haberde, Fatih Birol'un bu yıl Avrupa'daki hane halkının gelirlerinin yaklaşık yüzde 11'ini ısınma, aydınlanma gibi enerji tüketimine harcayacağını söylediği kaydedilerek, bu oranın geçen yıl yüzde 9 olduğu bildirildi.

Bu arada, Fatih Birol gelecek hafta İngiltere Kraliyet tahtının birinci sıradaki varisi Galler Prensi Charles'ın resmi konutu Clarence House'da vereceği akşam yemeğine katılacak.

Yemekte, petrol fiyatlarının dünya ekonomisine etkileri, iklim değişikliği gibi konuların ele alınması bekleniyor.

Ankara doğumlu 54 yaşındaki Fatih Birol, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nde (OPEC) 6 yıl çalıştıktan sonra 1995 yılından bu yana Uluslararası Enerji Ajansı'nda (IEA) görev yapıyor. Forbes dergisi Birol'u, "dünya enerji sahnesini etkileyen en güçlü kişiler" arasında göstermişti.



Bu haber 713 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,830 µs