En Sıcak Konular

Putin, petrol boru hattını açılışını yaptı

24 Mart 2012 11:21 tsi
Rusya, Avrupa piyasalarına Ukrayna ve Belarus'u transit geçerek ulaşacak doğalgaz ve petrol boru hatlarını hayata geçirmeye başladı.



Ukrayna'yı by-pass ederek doğrudan Avrupa'ya ulaşacak Kuzey Akım doğalgaz boru hattının sevkiyat başlatılırken, Güney Akım için de yılsonunda kazmanın vurulması bekleniyor.

Başbakan Vladimir Putin, 2007'de Belarus'la yaşanan petrol sevkiyat probleminin ardından inşasına karar verilen, Avrupa'ya tankerlerle ulaşımı sağlayacak Baltık Denizi Petrol Boru Hattı'nın (BTS-2) ikinci ayağının açılışını yaptı.

Putin'in Leningrad bölgesine gerçekleştirdiği ziyarette boru hattı ile gelen petrolün tankerlere dolumu gerçekleşti. Ust-Luga bölgesine yanaşacak tankerler, boru hattı ile gelen petrolü doldurup Avrupa pazarlarına hareket edecek.

Rusya BTS-2 aracılığı ile yıllık 10 milyon ton petrol ihracatı yapmayı planlıyor. Rusya'nın transit ülkelere bağımlılığını azaltacak hattın kapasitesi, önümüzdeki yıllarda 30 milyon tona kadar artırılabilecek. Bin kilometre uzunluğundaki petrol boru hattı ile birlikte toplam projenin maliyetinin 4 milyar dolar civarında olduğu belirtiliyor.

Putin, açılışın ardından ülkenin enerji sektörü temsilcileri ile ortak bir toplantı gerçekleştirdi. İhracat ve iç piyasa arzı açısından krizi öncesi 2007 seviyesinin yakalandığını ifade den Putin, "2012'de uzmanların tahminine göre bu rakam kriz öncesi seviyeyi de geçecek. Biz yeni rezervlerin maliyeti düşürücü yönde olmasını arzu ediyoruz..." dedi.

Önümüzdeki yıllarda Avrupa ve Asya-Pasifik ülkelerinin doğalgaz ihtiyacının artacağını ifade eden Rusya lideri, "Bizim doğalgazımıza talep artacak. Stratejimizi bu şekilde kurmalıyız. Buna iç piyasa da dahil. İç piyasa önceliğimiz. Uluslar arası piyasalar ve Avrupa da aynı şekilde..." değerlendirmesinde bulundu.

2007'de Rusya ile Belarus arasında yaşanan kriz nedeni ile Drujba petrol boru hattından Avrupa'ya sevkiyat 4 günlüğüne kesilmişti. Transit ücretlerinde artış isteyen Minsk, daha ucuz doğalgaz alımı için Moskova'dan talepte bulunmuştu.

(CİHAN)

Bu haber 711 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,486 µs