En Sıcak Konular

İsrail'in sırrı ortaya çıktı

24 Mart 2012 09:40 tsi
İsrail'in sırrı ortaya çıktı Kendilerini, 'İsrail'in hukuk ihlallerini ortaya çıkarmaya adamış kâr amacı gütmeyen bir kuruluş' olarak tanımlayan Ortadoğu Politikaları Araştırma Enstitüsü (IRmep), 1980’li yıllarda ABD kamuoyunda çok tartışılan nükleer silah parçası kaçakçılığ



Belgelerde, 1980'li yıllarda ABD kamuoyunu uzunca bir süre meşgul eden bir kaçakçılık şebekesiyle ilgili FBI'ın yaptığı araştırmanın ayrıntıları yer alıyor.

Şebekenin ABD'li bir şirket tarafından üretilen ve nükleer silahlar için kritik önem taşıyan bir parçayı İsrail'e kaçırdığı öne sürülmüş, soruşturma ancak 2002 yılında sonlandırılabilmişti.

IRmep, bu soruşturmayla ilgili olarak bilgi edinme yasası kapsamında Adalet Bakanlığı'ndan aldığı gizli FBI belgelerini yayımladı.

800 ADET KRİTRON

Söz konusu şebeke, 800 adet "kritron" isimli parçayı "gizli nükleer silah programında" kullanılmak üzere İsrail'e kaçırdı.

Kritron, nükleer silah üretiminde de kullanılan ve yüksek hızda tetikleme gücüne sahip, gaz yüklü tüplere verilen isim. Kameralar, fotokopi makineleri gibi sivil amaçlı cihazlarda da kullanılabiliyor.

Bu parçanın alım satım işlemleri ise ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan alınan lisanslara tabi. İddialara göre, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın İsrail'in lisans başvurularını reddetmesi üzerine bu parçalar kaçak yolla İsrail'e götürüldü.

2036’DA YAYIMLANACAKTI

İlk olarak 1980'li yıllarda ortaya atılan iddialar, bugün açıklanan FBI belgelerinde ayrıntılı bir şekilde yer alıyor. Söz konusu belgelerin aslında 2036 yılında kamuoyuna açıklanması bekleniyordu. Ancak IRmep, Adalet Bakanlığı’na gönderdiği özel taleple belgelere erişim hakkı elde etti ve bu belgeleri internet sitesinde yayımladı.

Belgelerde de yer alan iddialara göre, California merkezli bir şirket olan MILCO International, 15 sevkiyatla toplamda 800 parça kritronu aracılık yapan bir kişi üzerinden İsrail Savunma Bakanlığı’na gönderdi.

ABD'DE UZUN SÜRE TARTIŞILMIŞTI

Smyth’in İsrail’e kritron satışı yaptığı, ABD kamuoyunda daha önce çok kez konuşuldu.

Newsweek, 12 Mayıs 1985 tarihinde, MILCO International’ın sahibi, Richard Kelly Smyth’in Dışişleri Bakanlığı’nın onayı olmaksızın İsrail’e 800-810 tane kritron sattığı iddiaları üzerine bir büyük jüri toplandığını ortaya çıkardı.

İlerleyen günlerde, Washington Post, New York Times, Wall Street Journal, Christian Science Monitor ve Los Angeles Times gibi büyük gazeteler de büyük jüri oturumunu haber yaptı.

30 MADDELİK İDDİANAME

Büyük jüri Smyth hakkında 30 maddelik bir iddianame hazırladı.

İddianamede, Smyth’in Ocak 1980-Aralık 1982 arasında yaptığı 15 sevkiyatta, hem devlete yalan bilgi verdiği hem de Silah İhracatı Kontrol Yasası’nı ihlal ettiği belirtildi.

MILCO’nun İsrail’deki muhatabının ünlü film yapımcısı Aaron Milchan ve şirketi Heli Trading olduğu öne sürüldü. Milchan’ın MILCO’dan aldığı kritronları İsrail hükümetine sattığı, kârını da MILCO yöneticileriyle paylaştığı iddia edildi.

SUÇÜSTÜ YAKALANMADI

Smyth, Reagan yönetiminin Sovyet ülkelerine teknoloji transferini denetlemek amacıyla Ekim 1981’de başlattığı bir operasyon kapsamında izleniyordu.

Ancak ABD’li yetkililer Smyth’i hiçbir zaman suçüstü yakalayamadı. İsrail ise Smyth hakkındaki davanın ortaya çıkmasıyla kritronların büyük bir kısmını ABD’ye iade etti.

İsrailli yetkililer, bu parçaları alırken amaçlarının hiçbir zaman nükleer silah için kullanmak olmadığını belirtti.

TUTUKSUZ YARGILANIYORDU

Smyth, Ağustos 1984’te ilk kez mahkemeye çıkarıldı. Tutuksuz yargılanmak üzere kefaletle serbest bırakılan Smyth, bir yıl sonra eşiyle birlikte ABD dışına kaçtı. 2001’de İspanya’nın Malaga şehrinde yakalandı ve ABD’ye iade edildi.

Smyth, hakkındaki Silah İhracatını Kontrol Yasası’nı ihlal ve Gümrük Dairesi’ne yanlış bilgi verme suçlamalarını kabul etti. Karşılığında savcı 28 suçlamayı düşürdü.40 ay hapis ve 20 bin dolar para cezasına çarptırılan Smyth, ileri yaşı (72) ve sağlık sorunları dolayısıyla şartlı tahliye edildi.

LAKAM İÇİN ÇALIŞTIĞI BELGELENDİ

İsrailli iş adamı Milchan ise başlarda kritron alışverişiyle ilgisi olduğunu reddetse de daha sonra İsrail hükümetine şirketinin ABD’yle ticarette aracı olarak kullanıldığını itiraf etti.

Milchan’ın 2011 yılında yayımlanan biyografisi konuyu bir kez daha gündeme getirdi.

Milchan, kitabın yazarlarına, 1960’larda, daha 20’li yaşlarındayken İsrail’in gizli istihbarat dairesi LAKAM’da (Bilim İlişkileri Bürosu’nun İbranice kısaltması) görevli Benjamin Blumberg ve Rafi Eitan isimli iki ajan için çalıştığını ve Smyth'le arasındaki ilişkiyi anlattı.

Kitapta, Milchan’ın özellikle İsrail’in gizli silah alımlarında önemli rol oynadığı da yer aldı. (Sevin Turan / Hürriyet) 

Bu haber 1,871 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,795 µs