En Sıcak Konular

Bosna Hersek'te askerler grevi bitirdi

23 Mart 2012 22:02 tsi
Bosna-Hersek ordusundan ayrılan veya emekli olan askerler, 2012 bütçesine emekli maaşlarının eklenmemesini protesto amacıyla başlattıkları açlık grevini sona erdirdi.

Bosna-Hersek ordusundan emekli olan veya sözleşmelerini uzatmayarak ayrılan askerler, Maliye Bakanlığı'nın kendilerine verilmesi gereken emekli maaşlarını ödemediği gerekçesiyle 5 gündür parlamento binası önünde eylem yapıyor. Emekli askerler, Bakanlar Kurulu toplantısından önceki gün kendileriyle ilgili bir karar çıkmaması üzerine eylemlerini açlık grevine dönüştürdü.
 
Emekli askerlerin temsilcileri, bugün Bosna Hersek Sırp Cumhuriyeti Başkanı Milorad Dodik ile iktidardaki koalisyon partilerinin liderleri SDP lideri Zlatko Lagumciya ve SDA lideri Süleyman Tihiç'le görüştü. Görüşmenin ardından açıklama yapan Boşnak askerlerin temsilcisi Senad Hubiyer, görüştükleri liderlerden sorunlarının çözüleceğine dair söz aldıklarını, bu nedenle açlık grevlerini sona erdirdiklerini açıkladı.
 
Senad Hubiyer, Bosna-Hersek'teki siyasi liderler tarafından verilen sözlerin yerine getirilmesi için birkaç gün gerektiğini belirterek, bu nedenle açlık grevi yapmadan, parlamento binası önündeki sessiz bekleyişlerini Çarşamba günü yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısına kadar devam ettireceklerini bildirdi.
 
Hubiyer, Bosna-Hersek Bakanlar Kurulu toplantısından sorunlarının çözümüne yönelik karar çıkması halinde eylemlerini sona erdireceklerini kaydetti.
 
Bu arada, açlık grevindeki askerleri dün gece Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı'nın Hırvat üyesi ve bir zamanlar Bosna ordusu saflarında Sırplara karşı savaşan, ayrıca rahmetli Aliya İzzetbegoviç'ten ''altın zambak'' ödülü alan Jelyko Komşiç ziyaret ederek, kendilerine destek verdi. Açlık grevindeki askerlerden bugün 26 kişi hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.
 
Bosna'daki savaşın ardından iki orduya sahip olan ülkede, 2005 yılında Savunma Bakanlığı'nda yapılan reformlarla bu iki ordu birleştirildi. Daha sonra mecburi askerlik kaldırıldı ve ücretli askerlik uygulamasına geçildi. Sözleşmeli askerlik kapsamında yaş haddinden veya kendi isteğiyle emekli olan askerlere, yasal mevzuattaki sıkıntı nedeniyle bir süredir emekli maaşı ödenmiyor. Maliye Bakanlığı ise emekli askerlerin emeklilik maaşı sorununu çözmeye çalıştıklarını, ancak zamana ve sabra ihtiyaç olduğunu belirtiyor.

aa


Bu haber 719 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,461 µs