En Sıcak Konular

'AB ile ''dişe diş'' pazarlığa hazırız...'

23 Mart 2012 19:19 tsi
'AB ile ''dişe diş'' pazarlığa hazırız...'
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye-AB siyasi diyalog toplantısında vizeleri kaldırmak için adım atmayan AB'li muhataplarına sitem etti.

Türk tarafı, AB'nin diğer tüm aday ve potansiyel aday ülkelere vizeleri kaldırırken Türkiye'yi ısrarla istisna tutmasından duyulan hayal kırıklığını iletti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, düşünce kuruluşu Avrupa Politika Merkezi ve TUSKON'un ortaklaşa düzenlediği ''Türkiye-AB siyasi diyaloğunda değişen dinamikler, yeni fırsatlar ve zorluklar'' toplantısındaki konuşmasında ve basına yaptığı açıklamada, AB'yi vize konusunda ''çifte standart uygulamakla'' suçladı.

Davutoğlu, AB'nin karşısında 1960'ların Türkiye'sinin olmadığını artık anlaması gerektiğini belirterek vizelerin kalkması halinde Türklerin akın etmesi gibi bir ihtimalin söz konusu olamayacağını vurguladı.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ''Bugün Türkiye ekonomisi AB ülkelerinden daha fazla istihdam yaratıyor. Bu bir realite. Lütfen Avrupalı dostlarımız bunu artık kabullenmeli'' dedi.

Davutoğlu, AB'nin Gümrük Birliği'ne ve AB katılım müzakerelerine rağmen Türk vatandaşlarına vize kolaylığı bile tanınmazken AB'yle hiçbir sözleşme içinde bulunmayan bazı ülkelerin vatandaşlarına vize serbestisi getirilmiş olmasının kabul edilebilir tarafının bulunmadığını ifade etti.

Görüştüğü bütün AB'li meslektaşlarının ''vizelerin kaldırılmasına karşı çıkmıyoruz'' demelerine rağmen toplandıklarında ''bazıları karşı çıktığı için karar alamadık'' gerekçesine sığındıklarını aktaran Davutoğlu, ''Herhalde bir yerlerde hayaletler var, onlar karşı çıkıyor'' tepkisini verdi.

AB'ye 3 yıl önce vize serbestisine geçmek için ne gerektiğini sorduğunda ''biyometrik pasaporta geçmesi, geri kabul anlaşmasına hazırlanması ve entegre sınır yönetimi için çalışmalara başlanması'' cevabının verilmesi üzerine her 3 şartı da oldukça kısa sürede yerine getirdiklerini hatırlatan Davutoğlu, üye ülkelerin tabiri caizse bu centilmenlik anlaşmasına rağmen vize serbestisi müzakerelerinin başlaması için AB Komisyonu'na yetki vermekten kaçındığına dikkati çekti.

Davutoğlu, AB'nin centilmenlik çerçevesini terk ederek geçen yıl Türkiye'den geri kabul anlaşmasının parafını da talep ettiğini anımsatarak ''Biz de çok açık şekilde söyledik. Bugün de söylüyoruz. Vize konusunda tutumumuz açıktır. Ancak bir yetkilendirme olursa biz geri kabul anlaşmasını paraf ederiz. Vize serbestisi için çalışmalar biterse birlikte imzalarız, sonra birlikte uygularız'' dedi.

Davutoğlu, ''Bize birçok AB üyesinin vize konusunda engel çıkardığı kanaati iletildi. Bugünkü toplantıda da AB yetkililerine şunu söyledim: Ben bu ülkelerin hepsiyle tek tek konuştum. Hepsi de hiçbir engel koymadıklarını söylüyor. Herhalde ortalıkta bir hayalet var, o karşı çıkıyor. Bu konuda ikili olarak herkes bizimle ilişkilerini iyi tutmaya çalışırken Avrupa Birliği zeminine geldiğinde ülkeler maalesef biri diğerinin arkasına saklanarak süreci engellemeye çalışıyorlar. Artık bunun sürdürülebilir tarafı yok. Bugün de muhataplarıma söyledim, buna kim karşı çıkıyorsa bize söyleyin ikili olarak konuşalım, karşı çıkan yoksa da bu bir argüman olarak gündeme gelmesin'' şeklinde konuştu.

AB İçişleri Bakanlarının 26 Nisan'daki toplantısı öncesinde Türkiye'nin olumlu bir atmosfer oluşturmak açısından geri kabul anlaşmasını paraf etmesinin gündeme getirildiğini ama bunu reddettiklerini aktaran Davutoğlu, ''O gün vize konusunda yetkilendirme yapılır, biz de programımızı ayarlayıp AB toplantısı nerede olacaksa orada bulunuruz, o gün orada paraf ederiz'' ifadesini kullandı.

Davutoğlu, AB'yle vize konusunda ''dişe diş'' pazarlık yapacaklarını, vize serbestisi müzakereleri için yetki verilmesi halinde geri kabul anlaşmasını parafa edeceklerini ve vize serbestisiyle geri kabulü eşzamanlı imza, eşzamanlı onay ve eşzamanlı yürürlüğe koymaya hazır olduklarını dile getirdi.

aa

Bu haber 802 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,882 µs