En Sıcak Konular

Hamzaçebi: Toplantılara katılmayacağız

23 Mart 2012 15:00 tsi
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, TBMM Danışma Kurulu toplantılarına katılmayacaklarını bildirdi.

Hamzaçebi, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifine ilişkin TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e yaptıkları başvuruyu hatırlattı. Konuyla ilgili Meclis Başkanı'nı göreve çağırdıklarını ve Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Nabi Avcı'yı şikayet ettiklerini belirten Hamzaçebi, ''O da hukuksuzluğun mimarı olan Komisyon Başkanı'na havale ediyor. Komisyon Başkanı'ndan ilk günkü tutumundan farklı bir tutum beklemiyoruz. Meclis Başkanı'ndan akil adam konumunda olmasını istedik. Sayın Başkan bugün itibariyle akil adam konumunda olmayacağını, aciz adam konumunda olacağını kamuoyuna ilan etmiştir'' dedi.

TBMM Başkanı Çiçek ve Komisyon Başkanı Avcı'nın, ''sanal demokrat'' olduğunu ileri süren Hamzaçebi, ''Sayın Cemil Çiçek, kendisini tartışmaya açmıştır. CHP açısından Sayın Çiçek, güvenilirliğini, itibarını kaybetmiştir'' dedi.

Hamzçebi, Çiçek'in dünkü açıklamaları nedeniyle Danışma Kurulu'nun dünkü toplantısına katılmadıklarını ifade etti. Bu tutumlarının devam edip etmeyeceğine yönelik bir soru üzerine de Hamzaçebi, ''Edecektir'' diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in, CHP açısından ''güvenirliğini, itibarını kaybettiğini'' ileri sürerek, Çiçek'in başkanlık ettiği TBMM Danışma Kurulu toplantılarına katılmayacağını bildirdi. CHP, Danışma Kurulu'nda grup başkanvekili yerine milletvekili düzeyinde temsil edilecek.

Hamzaçebi, eğitimi kademelendirerek 12 yıla çıkaran kanun teklifiyle ilgili TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

TBMM Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Nabi Avcı'nın, AK Parti'nin 10 yıllık tarihinde görülmemiş şekilde ''militanca'' tavır sergilediğini savunan Hamzaçebi, Avcı'nın, talepte bulunan CHP'li milletvekillerine komisyonda söz vermediğini belirtti. Hamzaçebi, AK Parti'nin komisyon ve Genel Kurul çalışmalarında, bu kadar antidemokratik, hukuksuz bir tutumu görmediklerini söyledi.

Hamzaçebi, teklifin görüşmelerinin 7. maddeden itibaren yenilenmesi için Meclis Başkanı Cemil Çiçek'ten talepte bulunduklarını anımsatarak, İçtüzüğün 29. maddesine göre, komisyonlarda milletvekillerinin istemlerinin, sıra gözetilerek karşılandığını kaydetti. Hamzaçebi, Çiçek'ten bu madde çerçevesinde talepte bulunduklarını belirterek, Çiçek'in, söylediği gibi binlerce sayfa tutanağı okumasına gerek olmadığını, 11 Mart tarihindeki son oturum tutanaklarının okumasının yeterli olduğunu ileri sürdü.

Çiçek'in, taleplerini içeren yazıyı Avcı'ya göndererek, incelenmesi, gereğinin yapılmasını istediğini ifade eden Hamzaçebi, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Yani hukuksuzluğun mimarı Komisyon Başkanı'ndan bizim yazılarımızın değerlendirilmesini istemiştir; kurda kuzuyu emanet etmiştir. Biz Meclis Başkanı'nı göreve davet ediyoruz, İçtüzüğün 29. maddesine aykırı olan bu tutumu, Komisyon Başkanı'nı şikayet ediyoruz. O da şikayetimizi, hukuksuzluğun mimarı Komisyon Başkanı'na havale ediyor. Komisyon Başkanı'ndan ilk günkü tutumundan farklı bir tutum beklemiyoruz. Meclis Başkanı'ndan, akil adam konumunda olmasını istedik. Sayın Meclis Başkanı, bugün itibariyle akil adam konumunda olmayacağını, aciz adam konumunda olacağını kamuoyuna ilan etmiştir.

Hem Komisyon Başkanı hem Meclis Başkanı, demokrat sıfatıyla anılan kişilerdi. Ancak bu demokratlıklar, sınanmamış demokratlıklardı. Meclis Başkanı da bugün itibariyle sınandı. Sanal demokrat oldukları ortaya çıktı. Hem Komisyon Başkanı hem Çiçek sanal demokrattır. Sayın Meclis Başkanı, AKP'nin sıkıştığı anda imdadına koşan, arabanın yürümesini sağlayan bir stepne konumundadır. Sayın Çiçek, kendisini tartışmaya açmıştır. CHP açısından Sayın Çiçek, güvenilirliğini, itibarını kaybetmiştir.''

-''Değmez''-

Hamzaçebi, Çiçek'in, ''Hamzaçebi, bana bu bant aparatını attı'' diyen Avcı'ya geçmiş olsun demesine rağmen yerlerde tekmelenen CHP Sinop Milletvekili Engin Altay'a ''geçmiş olsun'' cümlesini esirgediğini söyledi. Hamzaçebi, ''Sayın Çicek, CHP'li bir milletvekiline, 'Başbakan kızar' diye geçmiş olsun bile demeye cesaret edemeyen bir kişidir. Sayın Çiçek'i, milletimize havale ediyorum. Bir dönem daha Meclis Başkanı olabilmek uğruna bunlar yapılmıştır. Değmez'' görüşünü savundu.

Avcı'nın, TBMM Başkanı'na yazdığı yazıda, ''gerçeğe aykırı beyanlarda'' bulunduğunu ileri süren Hamzaçebi, Çiçek'in de bu yazıyı CHP grubuna göndermekten kaçınmadığını belirtti. Avcı'nın, ''Komisyonda sükunet sağlanarak toplantılara devam edildi'', ''Söz isteyen bütün milletvekillerine söz hakkı verildi'' diye yazarak, doğruyu söylemediğini iddia etti.

Hamzaçebi, Çiçek'in, ''İçtüzüğe bakarım. Orada açıklayıcı hüküm yoksa, eski uygulamalara bakarım'' dediğini belirterek, şunları kaydetti:

''Eski uygulamalara bakıldığında, Meclis başkanının, benzer nitelikteki konularda 4 kez tasarı ve teklifi komisyona iade ettiği görülüyor. Meclis Başkanı, 'Onlar 35. maddeye göre iade edildi, 29. maddeye göre iade edilen herhangi birşey yok' demek istiyor. Sayın Çiçek, 35. maddeye göre ilk kez iade eden Sayın Meclis Başkanı Bülent Arıç, bu uygulamayı yaparken, eskiden ne oldu diye mi baktı, sizin böyle bir inisiyatifiniz, duruşunuz, uygulamanız yok mu? Eski uygulamalara bakarak, hareket planınızı ona göre mi tayin edersiniz?''

CHP'nin 27 Mart'taki grup toplantısını, milletle birlikte Tandoğan Meydanı'nda yapacaklarını belirten Hamzaçebi, kanun teklifine karşı çıkan bütün anne, babaları Tandoğan'a çağırdı.

-CHP'yi Danışma Kurulu'nda milletvekilleri temsil edecek-

Hamzaçebi, CHP'nin Genel Kurul'daki tavrının ne olacağına yönelik soruya, ''Çiçek, Genel Kurula gönderilmesine ilişkin açıklamasında bile konuyu net ortaya koymuyor. Adeta bu itilaf Genel Kurulda tartışılacakmış gibi bir izlenim veriyor. Sayın Çiçek, bu yanıltıcı mesajı vermekten bile kaçınmıyor. Diyemiyor ki 'AKP'nin tutumunu uygun buldum, Genel Kurula gönderdim.' İçtüzüğün bize verdiği hakları kullanarak, demokratik bir mücadele yürüteceğiz. Konu milletindir'' karşılığını verdi.

CHP'nin Meclis Başkanı Çiçek'e yönelik nasıl bir tavır geliştireceğinin sorulması üzerine Hamzaçebi, bunun, zaman içinde görüleceğini kaydetti. CHP'nin pazartesi günü yapılacak MYK toplantısında, CHP'nin Çiçek'e yönelik tutumunun konuşulacağını, netleşeceğini vurgulayan Hamzaçebi, güvenirliği kalmamış Meclis Başkanı'nın, TBMM'yi sağlıklı şekilde yönetmesinin mümkün olmadığını belirtti.

Hamzaçebi, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce'nin, Çiçek'in teklifi iade etmemesi halinde hiçbir Danışma Kurulu toplantısına katılmayacağına yönelik sözlerinin hatırlatılarak, CHP'nin böyle bir tavrı olup olmayacağının sorulması üzerine, ''Sayın Çiçek'in dünkü açıklamaları nedeniyle Danışma Kurulu toplantısına katılmadım, bir milletvekilimizi gönderdim'' dedi.

''Bundan sonra böyle devam edecek mi?'' sorusunu Hamzaçebi, ''Edecektir'' diye yanıtladı.

Böylece CHP, Danışma Kurulu toplantılarında grup başkanvekili düzeyinde değil, milletvekili düzeyinde temsil edilecek.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun başkanlığını da Çiçek'in yaptığının hatırlatılarak, komisyona yönelik CHP'nin tavrının sorulmasına karşılık Hamzaçebi, ''Onların özgürlükçü anayasa gündemi yoktur. Milli Eğitim Komisyonu'nda böyle tutum sergileyen AKP'nin, anayasada özgürlüklerin genişletilmesi konusunda bir tutumu olacağı kanaatinde değiliz. Ancak o sürecin kendi şartlarında yürümesini, buradan ortaya çıkan sonuçların bütün milletimiz tarafından görülmesini istiyoruz. Meclis Başkanı, AKP yanlısı tutumuyla bu süreci olumlu şekilde yönetemeyeceğinin mesajlarını verdi'' diye konuştu.

-''Başvuru dilekçemizde ortaya koyacağız''-

Hamzaçebi, teklifin yasalaşması halinde Anayasa Mahkemesine taşıyıp taşımayacağına yönelik soruyu, '' İçtüzüğe aykırılık açısından, Anayasa'ya şekil yönünden aykırılık sabittir. Onun dışında, diğer yönleriyle konu hukukçularımız tarafından değerlendirilir, gerekli başvuru bu çerçevede mahkeme yapılır. Bize söz hakkı tanınmamış olması nedeniyle İçtüzüğün 29 ve Anayasa'nın 87. maddesine açık bir aykırılık vardır. Bu çerçevede bunu başvuru dilekçemizde ortaya koyacağız'' diye yanıtladı.

Yeni terörle mücadele stratejisi şeklinde basına yansıyan haberlerin sorulmasına karşılık Hamzaçebi, ''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konudaki açıklamalarına güvenmediğini, yıllarca milletten saklanarak gizli şekilde Oslo'da terör örgütüyle müzakere yürüttüğünü, seçim nedeniyle bu politikadan vazgeçtiğini'' savundu. Hamzaçebi, bunun bir seçim sürecine ilişkin planlama olduğunun anlaşıldığını, MİT'in, iç politikaya alet edildiğini ileri sürerek, ''Biz bir daha PKK ile görüşmeyeceğiz'' açıklamasını, ihtiyatla karşıladığını, Hükümet'in, her an PKK ile yeni bir müzakerenin kapısını açabileceğini kaydetti.

 
AA

Bu haber 783 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,592 µs