En Sıcak Konular

Adalet Bakanı'ndan tutukluluk süresi yanıtı

23 Mart 2012 14:59 tsi
CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk’ün, “tutukluluk süresine” ilişkin soru önergesini yanıtlayan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Anayasa’nın 138. maddesini hatırlattı.

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk’ün, “tutukluluk süresine” ilişkin soru önergesini yanıtlayan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Anayasa’nın 138. maddesini hatırlattı. Adalet Bakanı, hakimlerin görevlerinde bağımsız oldukları; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verecekleri, hiçbir organ, makam, merci veya kişinin, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremeyeceğini söyledi.

Tutukluluk süreleri konusunda bir çalışma olup olmadığını soran CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, “Türkiye, AİHM’in yargı yetkisini kabul ettiği dikkate alınırsa mahkemelerin, AİHM kararlarını dikkate alması neden sağlanmıyor?” diye sordu.

-ADALET BAKANI ANAYASA MADDELERİNİ HATIRLATTI-

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, soru önergesine yanıt verirken Anayasa maddelerini hatırlattı. Anayasa’nın 9. maddesinde, yargı yetkisinin Türk Milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılacağının hükme bağlandığını ifade eden Ergin, şöyle dedi:

“138. maddesinde, hakimlerin görevlerinde bağımsız oldukları; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verecekleri, hiçbir organ, makam, merci veya kişinin, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremeyeceği, genelge gönderemeyeceği, tavsiye ve telkinde bulunamayacağı, görülmekte olan bir dava hakkında Yasama Meclisinde yargı yetkisinin kullanılması ile ilgili soru sorulamayacağı, görüşme yapılamayacağı veya herhangi bir beyanda bulunamayacağı;

87. maddesinde kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmanın, Türkiye Büyük Millet Meclisinin görev ve yetkileri arasında sayıldığı; 88. maddesinin birinci fıkrasında kanun teklif etmeye Bakanlar Kurulu ve milletvekillerinin yetkili olduğunun hükme bağlandığı malumlarıdır.”

-TASARIYI HATIRLATTI-

Bakan Ergin, TBMM’ye gönderilen, “Yargı Hizmetlerinin Etkinleştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Basın Yayın Yoluyla İşlenen Suçlara İlişkin Dava ve Cezaların Ertelenmesi Hakkında Kanun Tasarısı”nın, Ceza Muhakemesi Kanununun 101. maddesinin ikinci fıkrasında değişiklik öngören 76. maddesinde, hakim veya mahkemenin; tutuklamaya, tutuklamanın devamına veya bu husustaki bir tahliye isteminin reddine ilişkin verdiği kararlarda kuvvetli suç şüphesini, tutuklama nedenlerinin varlığını, tutuklama tedbirinin ölçülü olduğunu gösteren delilleri somut olgularla gerekçelendirerek açıkça göstereceğinin düzenlendiğini kaydetti.

-“HSYK HAKİMLERE TELKİNDE BULUNAMAZ”-

Adalet Bakanı, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’yla yapılan yazışmaya verilen cevapta da, hakimlerin bağımsız olduğu, mevzuat ve içtihatları göz önünde bulundurarak karar verdikleri, hakimin önüne gelen olayla ilgili mevzuatın uygulanması ve yorumlanması görevinin yargı yetkisi ve takdir hakkı kapsamında kaldığını ifade etti. Adalet Bakanı, şöyle dedi:

“Yüksek yargı içtihatları gibi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının da mahkeme kararlarına gerekçe yapıldığı, ancak bu kararların hangi mahkeme tarafından hangi kararında, ne şekilde kullanacağı yönünde Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun bağımsız olan hakimlere tavsiye ve telkinde bulunamayacağı, bildirilmiştir.”

Soru önergesine verilen yanıtı ANKA’ya değerlendiren Ali Rıza Öztürk, “Sorularıma yanıt alamadım. Ben ne yapılacağını sordum, Adalet Bakan mevcut düzenlemeleri cevap olarak gösterdi. Yanıtlarımın sorularla ilgisi yok” dedi.

Bu haber 676 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,962 µs