En Sıcak Konular

Medvedev'den alternatif füze kalkanı talebi

23 Mart 2012 13:57 tsi
Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, ABD'nin Avrupa'ya kurmayı planladığı füze savunma sistemi ile ilgili diyaloga hala açık olduklarını, ancak sistemin uygulamaya geçmesi ile ilgili süreç yaklaştıkça müzakere fırsatının azalacağı uyarısı yaptı.

Rusya'nın da içinde yer alacak şekilde bir bütün olarak Avro-Atlantik bölgesinin güvenliğinin ele alınmasını isteyen Medvedev, ABD ve NATO'dan nükleer dengeyi bozmayacak alternatif füze savunma sistemi önerisinde bulunmasını istedi.

Moskova'da düzenlenen "Avro-Atlantik Güvenlik Konferansı'nda" konuşan Medvedev, "Kapılar kapatılmadı... Hala zamanımız var, ancak bu da tükeniyor" dedi.

Moskova, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bir dizi ülkeye yerleştirilecek füze savunma sisteminin kendi nükleer kapasitesini etkisiz hale getirmesinden endişe ediyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kommersant FM'e yaptığı değerlendirmede Türkiye'de aktif hale gelen Kürecik radar istasyonunun Rusya'nın Avrupa bölümünü kapsadığını ifade etmişti. Batılı ülkelerin füze kalkanında hedefin İran ve Kuzey Kore olduğu yönündeki savunmalarını reddeden Lavrov, Ortadoğu'da ABD'ye ait zaten İran'ı gören bir radar sistemi olduğunu hatırlattı.

"Avrupa füze savunma sisteminin bizi hedef almadığına neden inanmalıyız?" sorusunu yönelten Rusya lideri, "Onlar sistemin bizim için de olduğunu söylüyor. Ancak biz bu sistemi nasıl kullanacağız?" eleştirisi getirdi.

7 Mayıs'ta koltuğunu bırakmaya hazırlanan Medvedev, füze kalkanına karşı sert önlemlerin alınması için talimat vermişti. Kaliningrad bölgesi ve diğer alanlarda stratejik füzeleri aktif hale getiren Moskova, ordunun modernizasyonu için de 700 milyar doların üzerinde bütçe ayırdı.

Moskova füze kalkanı ile bozulacak uluslar arası güç dengesinin ardından yeni bir silahlanma yarışının başlayacak olmasından endişe ediyor.

Rusya lideri Vladimir Putin'in Mayıs ortasında ABD'de yapılacak G-8 zirvesine katılması ve ABD Başkanı Barack Obama ile ikili görüşmeler yapması sorunun çözümü adına yeni bir fırsat olarak görülüyor. Putin'in yoğun programı nedeni ile Rusya-NATO zirvesine katılmayacağı kesinleşirken, NATO Genel Sekreteri Fogh Rasmussen, Putin'le Moskova'da görüşeceklerini açıkladı.

AVRO-ATLANTİK GÜVENLİĞİ HENÜZ HAYAL

Konferansta yaptığı konuşmada dünyanın daha istikrarlı ve güvenli hale gelmesi için alternatif düşünceleri tartışmaya hazır olduklarına değinen Medvedev, "Ancak biz NATO'ya dahil olmayan ülkelerin düşman olarak algılanmasını kabul etmiyoruz... Biz hiçbir zaman kendi düşüncemizin ideal olduğunu da iddia etmiyoruz. Sadece NATO duyuyoruz. NATO'ya dahil olmayanlar, düşman ya da kaybedenler olarak algılanıyor" eleştirisi getirdi.

Avro-Atlantik bölgesinin güvenliği ile ilgili konunun henüz hayal olduğunu, ancak gerçekleşmesi gerektiğini kaydeden Medvedev, "Somut adımlar atmak için yapıcı diyalog zorunlu. Rusya tüm bölgenin konforlu ve yeterince güvenli olacağı bir ortamda Avro-Atlantik bölgesinin güvenliğine katkı sağlar" dedi. Medvedev Rusya'nın "bekle gör" politikası izlemeyeceğini, hareket halinde olacağını da hatırlattı.

cihan



 

Bu haber 653 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,386 µs