En Sıcak Konular

Yoksulun elektrik faturasını hafifletecek teklif

23 Mart 2012 11:16 tsi
CHP, toplam aylık geliri brüt asgari ücretten az olan ailelere ait hanelerde kullanılan elektriğin 150 kilovatlık bölümünün Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları'nın karşılaması için kanun teklifi verdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, toplam aylık geliri brüt asgari ücretten az olan ailelere ait hanelerde kullanılan elektriğin 150 kilovatlık bölümünün Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından karşılanması için kanun teklifi verdi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, TBMM Başkanlığı’na, Elektrik Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’ni sundu.

-GEREKÇE-

Teklifin gerekçesinde, Elektrik Piyasası Kanunu'nun 13. maddesinin "Tarifeler" başlıklı (a) bendinde, bu Kanunun diğer bölümlerinde açıkça yer almadığı halde kullanıcılardan "kayıp/kaçak bedeli" ve "sayaç okuma bedeli" adı altında bedeller alındığının altı çizilerek, “2011 yılında bu bedellerin ulaştığı seviye, bütün tahminlerden ve hesaplamalardan yüksek şekilde kayıp/kaçak için yılda toplam 2 milyar 744 milyon TL; sayaç okuma için ise toplam 129 milyon TL'ye ulaşmıştır” denildi.

Elektrik kullanımının bedelinin son yıllarda sürekli zamlarla ve haksız uygulamalarla yoksul halkın kaldıramayacağı büyük bir yük haline geldiği belirtilen gerekçede şu ifadeler yer aldı:

“Özelleştirme stratejisinin uygulanmaya ve zamların yapılmaya başlandığı Aralık 2007’den bu yana tarifeler incelendiğinde; dağıtım hizmet bedelinde yapılan artış oranının yüzde 141,7’yi, perakende hizmet bedelinde yüzde 155,26’yı bulduğu görülmektedir. Kamunun elindeki iletim hizmet bedelinde 2011’de uygulanan tarifeye göre Ocak 2012’den itibaren geçerli olmak üzere yüzde 15.42 artış yapılırken, bu kalemdeki 4 yıllık artış oranı da yüzde 123,5’i bulmuştur. Söz konusu 4 yıllık dönemde tüketici fiyatları endeksinde yüzde 37,8 düzeyinde artış yaşanmıştır. Yani gerçekleşen enflasyonun 3,8-4,1 katı düzeyinde dağıtım şirketlerinin zamlı tahsilat yapmalarına olanak tanınmıştır.”

Elektrik Piyasası Kanunu'nun 13. maddesinin (c) bendinde belirli amaçlara yönelik sübvansiyondan söz edildiği, bu konuda yetki Bakanlar Kurulu'na verildiği fakat şimdiye kadar yoksul yurttaşlar için herhangi bir uygulama yapılmadığının altı çizilen gerekçede, “Bu kanun teklifinin amacı bu hükmün gerektirdiği sübvansiyonu yoksul halkımız için hayata geçirmektir” denildi.

-TEKLİF NE GETİRİYOR-

Teklife göre, toplam aylık geliri brüt asgari ücretten az olan ailelere ait hanelerde kullanılan elektriğin 150 kilovatsaate kadar olan bölümü Sosyal Yardımlaşma Vakıfları tarafından üç aylık dönemler halinde geri ödeme yöntemiyle karşılanacak. 150 kilovatsaati aşan kullanım yürürlükteki tarife üzerinden faturalandırılarak ilgili aboneden tahsil edilecek.

Bu haber 615 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,497 µs