En Sıcak Konular

Dünya Bankası başkan adaylığı için son gün

23 Mart 2012 11:05 tsi
Nijerya Maliye Bakanı Ngozi Okonjo-Iweala, aday gösterme süresinin son günü olan bugün Dünya Bankası başkanlığı için adaylığını açıkladı.

Okonjo-Iweala, Güney Afrikalı mevkidaşı Pravin Gordhan ile düzenlediği ortak basın toplantısında, 30 Haziran'da 5 yıllık görev süresi dolacak ABD'li Robert Zoellick'in yerini almak için Dünya Bankası başkanlığına aday olduğunu söyledi.

Dünya Bankası'nda, Nijerya hükümetinde çeşitli görevlerde ve diplomaside uzun bir deneyimi olduğuna dikkati çeken Okonjo-Iweala, yoksullukla mücadele konusunda Dünya Bankası'nın vizyonunu paylaştığını ancak bunun mümkün olan en etkili şekilde nasıl yapılacağının önemli olduğunu vurguladı.

Güney Afrika Maliye Bakanı Pravin Gordhan da Okonjo-Iweala'nın Dünya Bankası başkanlığı için bugün adaylık başvurusunda bulunacağını doğrulamaktan gurur duyduğunu ifade etti.

Okonjo-Iweala, 2007-2011 döneminde Dünya Bankası başkan yardımcısı olarak görev yapmıştı.

Eski Kolombiya Maliye Bakanı Jose Antonio Ocampo da Çarşamba günü Dünya Bankası Başkanlığı için adaylığını açıklamıştı.

Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, 16 Şubat'ta 5 yıllık görev süresinin dolacağı 30 Haziran'da görevini bırakacağını açıklamıştı.

Zoellick'in halefini nisan ayında belirlemeyi planlayan Dünya Bankasından yapılan açıklamada, adaylık başvurularının 23 Mart'a kadar kabul edileceği belirtilmişti.

Açıklamada, adaylar arasından ''geçmiş performansında liderliğini kanıtlamış'', ''büyük kuruluşları yönetme deneyimine sahip'' ve ''kamu sektörünü tanıması'' becerisi bulunan üç adayla mülakat yapılacağı ifade edilmişti.

Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası bahar toplantılarının yapılacağı 20-22 Nisan'a kadar başkan seçimini tamamlamayı hedefliyor.

IMF ve Dünya Bankası kuruluşlarından bu yana ABD ile Avrupa arasında resmi olmayan anlaşmayla IMF'ye her zaman bir Avrupalı ve Dünya Bankasına ise bir Amerikalı başkanlık etti.

IMF'nin eski başkanı Dominique Strauss-Kahn'ın cinsel taciz iddialarıyla görevinden istifa etmesinin ardından Fon'a geçen yıl yeni başkan seçme sürecinde başta Çin, Brezilya ve Hindistan olmak üzere gelişmekte olan ülkeler IMF'ye Avrupalı ve Dünya Bankasına Amerikalı başkan seçme geleneğini kırmaya çalıştılar.

Ancak gelişmekte olan ülkelerin bu girişimleri sonuç vermedi ve IMF'nin başına yine bir Avrupalı, Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde seçildi.

Gelişmekte olan ülkeler Dünya Bankası başkanlığı için de yine bu geleneği değiştirmeye çalışıyor.

ABD'nin Dünya Bankası Yönetim Kurulu'nda en büyük oy hakkına sahip olması, kimin başkan olacağına karar vermede önemli avantaj sağlıyor.

zaman


Bu haber 551 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,917 µs