En Sıcak Konular

ABD istedi Türkiye uranyumu verdi

23 Mart 2012 10:16 tsi
ABD istedi Türkiye uranyumu verdi ABD, Türkiye’den nükleer tıp araştırmaları için kullandığı yüksek düzeyde zenginleştirilmiş uranyumu kendilerine vermesini istedi. 5 kilo 400 gram uranyum ABD'ye teslim edildi.

ABD, Türkiye’den nükleer tıp araştırmaları için kullandığı yüksek düzeyde zenginleştirilmiş uranyumu kendilerine vermesini istedi. Atom bombasında kullanılabilecek düzeydeki 5 kilo 400 gram uranyum Ankara tarafından teslim edildi.
 
İran’ın atom bombası programı ile ilgili olarak en büyük kaygı Tahran yönetiminin elindeki yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyumu daha da zenginleştirmesi. Çünkü yüzde 20’lik uranyum enerji üretiminde kullanılırken, uranyum yüzde 90’a kadar zenginleştirildiğinde bu elinde bir atom bombası şeması olan bir ülkenin o anda nükleer bomba sahibi olması anlamına geliyor.
 
Washington Post gazetesinin dün yayınladığı bir haber bu açıdan çok önemliydi. Haberde ABD yönetiminin önümüzdeki günlerde Seul’de yapılacak olan nükleer güvenlik zirvesi öncesinde Türkiye’ye ‘elindeki yüksek düzeyde zenginleştirilmiş uranyumdan feragat ettiği’ için teşekkür ettiği belirtiliyordu. Washington Post’a göre Türkiye; Romanya, Libya, Şili ve Sırbistan’la birlikte 30 atom bombası üretebilecek miktardaki yüksek derecede zenginleştirilmiş uranyumu ABD’ye teslim etti. Bunun karşılığında da araştırmalarda kullanılmak üzere daha az düzeyde zenginleştirilmiş uranyumu aldı.
 
7 ülke daha teslim etti
 
Nükleer uzmanlarına göre bir terör örgütünün atom bombası üretmekte en çok zorlanacağı şey, bu kalitede uranyuma erişebilmek. Bu nedenle ABD, El Kaide dahil birçok terör örgütünün bu tür uranyuma sahip olan ülkelerden bu materyali çalmasını engellemek için bu tür girişimlerde bulunuyor. Daha önce de Yunanistan, Brezilya, Bulgaristan, Portekiz, Slovenya, İspanya, İsveç ellerindeki uranyumu ABD’ye teslim etmişti. Türkiye’de bir nükleer santral olmamasına rağmen Küçükçekmece Nükleer Araştırmalar Merkezi’nde ve İTÜ laboratvarlarında nükleer tıp alanında çalışmalar yürütülüyor.
 
“Türkiye’nin elinde uranyum zenginleştirme programı yok”
 
Hacettepe Üniversitesi Nükleer Enerji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Okan Zabunoğlu, “Türkiye’de bırakın zenginleştirme teknolojisini, bu konuda yürütülmekte olan bir faaliyet ve çaba da yoktur; olmaması da gerekir. Türkiye’de 9 bin 100 ton uranyum rezervi olduğunu tahmin ediyoruz. Salihli, Güre, Ayvacık, Giresun, Sorgun’da rezerv olduğu rapor edildi” dedi. Zabunoğlu, “Uranyum zenginleştirme çabaları aslında Türkiye’nin imzaladığı uluslararası anlaşmalara aykırıdır ve uluslararası itibarımızı zedeleyerek, nükleer teknoloji edinim çabalarına zarar verir. Tek bir zenginleştirme tesisinin onlarca reaktörü beslediği düşünülürse, hiç reaktörü olmayan bir ülkenin potansiyelini boşa harcaması mantıklı değildir” dedi.

vatan



 

Bu haber 1,055 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,252 µs