En Sıcak Konular

Fişleme bilgileri daha uzun saklanacak

23 Mart 2012 09:39 tsi
Fişleme bilgileri daha uzun saklanacak Obama yönetimi, terörizmle bilinen bir bağlantıları olmasa dahi Amerikalılar hakkındaki bilgilerin daha uzun süreyle depolanmasını sağlayan yönetmeliği onayladı.

ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin, istihbarat ve terörle mücadele yetkililerine, terörizmle bilinen bir bağlantıları olmasa dahi Amerikalılar hakkındaki bilgilerin daha uzun süreyle depolamalarına imkan veren bir yönetmeliği onayladığı bildirildi.
 
The Washington Post gazetesi ve The Associated Press ajansında yer alan haberlere göre, yeni yönetmelikle birlikte, 11 Eylül saldırılarından sonra kurulan ve terörizmle alakalı verilerin toplandığı ve analiz edildiği Ulusal Terörle Mücadele Merkezi'nin, terörle bağlantıları tespit edilmeyen Amerikalılar hakkındaki bilgilerin bile 5 yıla kadar muhafaza etmesine olanak sağlanacak.
 
Yönetmeliğin bir önceki versiyonunda, merkezin, terörizmle bağlantıları aşikar olmadığı durumlarda Amerikan vatandaşları veya ABD'de ikamet edenler hakkında, diğer hükümet birimlerinin veri tabanlarında zaten saklı tutulan her türlü bilgi ve belgeyi 180 gün içerisinde yok etmesi gerekiyordu.
 
Yetkililer, yeni yönetmeliğin, ABD Adalet Bakanı Eric Holder tarafından onaylandığını ve üzerinde bir yıldan fazla süredir çalışıldığını belirtti.
 
Habere göre, bazı sivil özgürlük savunucuları gelişmeyi kaygıyla karşılasa da Obama yönetimi yetkilileri, yeni düzenlemenin bireylerin özel hayatı ve sivil özgürlükleri koruma altına alan güçlü tedbirler içerdiğini söyledi.
 
180 günden 5 yıla çıkarıldı
 
Ulusal İstihbarat Direktörlüğü yetkililerinden Robert Litt, yeni yönetmelik hazırlanırken, ülkenin korunması için gereken enformasyon paylaşımı ile insanların özel hayatı ve sivil özgürlüklerinin koruma altına alınması arasında doğru dengenin kurulmasına çalışıldığını ifade ederek, "Eski düzenleme çok sınırlayıcıydı. Birinci günde, bir vakaya bakıp, terörizmle hiçbir bağlantısı olmadığını düşünebiliyordunuz. Ama 6 ay sonra birdenbire bir bağlantı ortaya çıkıyordu" dedi.
 
Güvenlik uzmanları da, yeni yönetmeliğin, bireylerin mahremiyetinden taviz vermeden yetkililere daha fazla esneklik sağladığı görüşünde. ABD İç Güvenlik Bakanlığı'nın eski üst düzey yetkililerinden Paul Rosenzweig, "5 yıl makul bir zaman dilimi. Bence 180 gün çok kısaydı" diye konuştu.
 
Yeni düzenlemeye, 2009'un Aralık ayında Amsterdam-Detroit seferini yapan bir Amerikan uçağındaki bombalı saldırı girişiminden, istihbarat camiasının, farklı ajanslarda tutulan istihbarat parçalarını birleştirememesini sorumlu tutan Kongre üyeleri de destek veriyordu.
 
ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Mike Rogers, "Bu yönetmeliğin çıkmasını istiyorduk, çünkü Ulusal Terörle Mücadele Merkezi'nin başarısı, ABD'nin kanuni yoldan topladığı verilerin tümüne tam erişim sağlayabilmesine bağlı. Önemli bir enformasyon parçası birtakım klasörlerde gizli kaldığı için, olası bir yıkıcı saldırının önlenememesi ihtimaline kapı açmak istemiyorum" ifadelerini kullandı.
 
Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper da, yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
 
"Aralık 2009'daki başarısız terör saldırısından sonra, terörle mücadele camiasının temsilcileri, Ulusal Terörle Mücadele Merkezi'ne, çeşitli ajanslar tarafından terörizmle alakalı enformasyon içeren veri dizileri sağlanmasının gerekli olduğu hükmüne vardı. Bu yenilenen yönetmelikle, 5 yıla kadar süre boyunca bu verileri inceleme yeteneğine imkan tanınması, merkezin misyonunu daha pratik ve etkili biçimde yürütmesini sağlayacak."
 
Tüm bunlara karşın, sivil özgürlükler savunucuları durumdan kaygılı. Elektronik Mahremiyet Bilgi Merkezi Direktörü Marc Rotenberg, yeni yönetmeliğin, hükümetin izleme yetkisini çok geniş boyutta artırdığını ve Federal Gizlilik Yasası'nın "altını oyduğunu" savunarak, "Suç eylemi kanıtlanmayan Amerikan vatandaşları hakkındaki verilerin 5 yıl süreyle muhafaza edilebileceği gerçeği çok rahatsız edici" dedi.

aa


Bu haber 741 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,663 µs