En Sıcak Konular

Yazıcı, Evren'in savunmasına karşı çıktı

23 Mart 2012 09:33 tsi
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 12 Eylül Darbesi ile ilgili Kenan Evren'in avukatı tarafından mahkemeye sunulan savunma dilekçesindeki ifadelere tepki gösterdi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 12 Eylül Darbesi'ne ilişkin dava kapsamında yargılanacak Kenan Evren'in avukatı tarafından mahkemeye sunulan savunma dilekçesinin, ''Hukuk devletinde kabul görecek makbul bir savunma olmadığını'' söyledi.

Yazıcı, Tunus'un 56. Bağımsızlık Günü dolayısıyla Tunus'un Ankara Büyükelçiliği'nde verilen resepsiyonda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

12 Eylül Darbesi'ne ilişkin dava kapsamında, davanın sanıklarından dönemin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ve Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın avukatı tarafından mahkemeye sunulan savunma dilekçesi konusundaki görüşlerinin sorulması üzerine Bakan Yazıcı, ''savunmayı ilginç bulduğunu'' belirtti.

Kendisinin 12 Eylül Darbesi olduğu zaman Eskişehir'in Mihalıççık ilçesinde genç bir hakim olarak görev yaptığını belirten Yazıcı, o dönemde Milli Güvenlik Konseyi ve hükümet tasarruflarının Resmi Gazete'de yayınlandığını ifade ederek, şöyle devam etti:

''Resmi Gazete'de yayınlanan bir kanunu hatırladım şimdi. Orada şöyle diyordu; 'Milli Güvenlik Konseyi'nin düzenlediği, yayınladığı tebliğ ve bildirilerden anayasaya aykırı olanlar anayasa, kanunlara aykırı olanlar kanun hükmündedir' diye. Böyle bir süreç yaşadık bu ülkede. Onlar ne dediyse anayasaya aykırıysa anayasa hükmünde, kanuna aykırıysa kanun hükmünde.

Şimdi bunların yargılama süreci başladı. Çok doğaldır, bir yargılanan kişinin psikolojik havası içerisinde. Savunmasını da o anlamda ilginç buldum. Hukuk devletinde kabul görecek makbul bir savunma değil'' dedi.

Bakan Yazıcı, yargıcın, sanığın savunmasını dinlemek zorunda olduğunu ancak o yönde hareket etmek zorunda olmadığını da belirtti.

Savunmada darbenin bir suç olmadığının, darbeye teşebbüsün suç olduğunun ifade edildiğinin hatırlatılması üzerine Yazıcı, ''O çok klasik bir savunmadır. Şunu derler; 'Darbe kendi hukukunu getirir. Teşebbüs ederse cezalandırılır. Ama başarırsa kendi hukukunu oluşturur.' Onu ifade etmeye çalışıyor. Ama bugün artık darbeciler değil, millet kendi hukukunu oluşturdu. Millet adına yargılama yapan mahkemeler de darbecileri yargılayacak'' diye konuştu.

Tunus'un 56. Bağımsızlık Günü resepsiyonuna Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bazı milletvekilleri, büyükelçiler ile pek çok davetli katıldı.



AA


Bu haber 559 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,391 µs