En Sıcak Konular

Atlasjet için hesap vakti

23 Mart 2012 08:49 tsi
Atlasjet için hesap vakti Türk sivil havacılık tarihinin en büyük skandalı sil baştan masaya yatırılıyor.

Isparta mahkemesi, 2007'de 57 kişinin ölümüne neden olan Atlasjet kazasında suçu pilotlara yıkan ve kritik belgeleri göz ardı eden bilirkişi raporunu yetersiz buldu, yeni araştırma istedi.

Türk sivil havacılık tarihinin en büyük skandalı sil baştan masaya yatırılıyor. Isparta Ağır Ceza Mahkemesi, 2007'de düşen ve 6'sı nükleer fizikçi 57 kişinin ölümüne neden olan Atlasjet kazasıyla ilgili davada Sabah'ın gündeme getirdiği 'Tornavidacı Feridun sahnede' 'Karakutu kayıp' 'WikiLeaks'ta Atlasjet ricası', 'Çok gizli Köşk raporu' haberlerindeki belgeleri dikkate alarak yeni bir bilirkişi raporu istedi. Böylece kapanmak üzere olan davanın tüm seyri değişti. Isparta'da görülen davanın 15'inci duruşması önceki gün gerçekleşti. Bilirkişi raporunda "tali kusurlu" olarak gösterilen Atlasjet Genel Müdürü Tuncay Mustafa Doğaner ile kazada hayatını kaybeden yolcuların yakınları katıldı. Mahkeme Başkanı Suat Yürekli, avukatların bilirkişi raporuna itirazlarını ve ortaya çıkan yeni belgeleri göz önüne alarak yeniden bir bilirkişi oluşturulmasına karar verdi. Buna göre, ODTÜ'den havacılık konusunda uzman 3 öğretim üyesi, uçuşla ilgili bir pilot ile Ankara Üniversitesi'nden bir hukukçu öğretim üyesi görevlendirilecek.

DAVANIN SEYRİ DEĞİŞTİ


Sabah yaptığı haberlerle kazayla ilgili birçok gizli belgeyi ortaya çıkarmıştı. BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu'nun helikopter kazasında delilleri karartmak suçundan tutuklu bulunan Feridun Seren'in Atlasjet kazasında da delilleri kararttığını ve karakutunun kaybedildiğini belgeleriyle yazmıştı. Sümenaltı edilen İstanbul Teknik Üniversitesi raporu, WikiLeaks yazışmaları, uçakta gizlenen flap arızası, DDK raporundaki gizli belgeleri, sahte imzaları ve SHGM'nin Atlasjet'e haksız kazanç sağladığını da ilk ve tek yazan gazete olmuştu.

Davada cevap bekleyen sorular

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün dışarıdan uçak kiralamayla ilgili yasağı sadece Atlasjet'e yönelik olarak mı kaldırıldı?

Atlas jet ile World Focus firmasının anlaşması kazadan beş gün önce bitmesine rağmen uçak izinsiz olarak uçmaya neden devam etti?

Uçak sahte imzayla mı kiralandı? Eğitimsiz pilotlar neden istihdam edildi?

Kazanın hemen ardından "Pilot hatasıdır, uçakta teknik arıza yok" diyen Atlasjet Genel Müdürü Tuncay Doğaner bu açıklamayı hangi belge ve bilgilere dayanarak yaptı?

Atlas jet'in kazanın hemen ardından inceleme bile yapılmadan "Pilot hatasıdır" açıklaması yapan dönemin SHGM Genel Müdürü Ali Arıduru veya bir yakınıyla resmi ya da gayriresmi bir ticari bağlantısı var mı?

Devlet Denetleme Kurulu raporunda Atlasjet'in SHGM tarafından açıkça kayırılarak haksız kazanç elde ettiği tüm ayrıntıları ile ortaya çıkarıldı. Bu konu dava ile birleştirilecek mi?

BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu'nun helikopter kazasında delilleri karartmak suçundan tutuklu bulunan Feridun Seren'in Atlasjet kazasında da Kaza Kırım Heyeti Başkanı olduğu ve delillerin karartılarak, karakutunun kaybedildiği belgeleriyle ortaya kondu. Isparta'da düşen uçağın karakutusu nerede?

İncelenmek üzere Lufthansa'ya gönderildiği belirtilen karakutunun bu şirkete hiç ulaşmadığı ortaya çıktı. Bu konu açıklığa kavuşacak mı?

Karakutunun içindeki kayıtlar silindi mi?

Adı WikiLeaks'te geçen ve dönemin SHGM Müdürü Ali Arıduru'nun Atlasjet kazasına ilişkin Amerika'dan gelen inceleme uzmanları için büyükelçiliği arayıp "Lütfen Türk kamuoyuyla paylaşmayın" ricası araştırılacak mı?

Amerikalı uzmanlarca hazırlanan kaza kırım raporu nerede?

Yurtdışı yasağı konsun

Müşteki avukatlarından Şehnaz Doğan Yüzer, sanıkların gözaltına alınmadığı gibi mahkemeye de gelmediklerine dikkati çekti. Bu kişilere yurtdışı asağı konulmasını talep eden Yüzer, sanıkların duruşmalara getirilmelerini de istedi. Duruşma sonrası konuşan Yüzer, "Dava sil baştan yeniden araştırılacak. Kayıp karakutunun bulunması, DDK raporu ve gizlenen onlarca belgenin mahkeme önüne gelmesi için şans doğdu. İnşallah bundan sonra hazırlanacak yeni bilirkişi raporu davanın aydınlatılmasını sağlar" dedi. 'Müşteki avukatlarından Süreyya Yiğitbaş ise "Her şey ortaya çıksın" diye konuştu.

sabah



Bu haber 1,078 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,557 µs