En Sıcak Konular

Türkiye'den enerjinin devlerine Kardak ayarı!

23 Mart 2012 08:16 tsi
Türkiye'den enerjinin devlerine Kardak ayarı! Dışişleri Bakanlığı'ndan uluslararası enerji devlerine sert Kıbrıs uyarısı...

Uluslararası Petrol ve Doğalgaz Konferansı'nda konuşan Dışişleri Bakanlığı Denizcilik ve Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Çağatay Erciyes, enerji devlerini Kıbrıs açıklarında arama yapmamaları konusunda uyardı. Erciyes'in görev yaptığı Denizcilik ve Havacılık Genel Müdürlüğü, Kardak krizini de yönetmişti...

Dışişleri Bakanlığı'ndan uluslarar- ası enerji devlerine sert Kıbrıs uyarısı... BP, Chevron, Exxon, OMV, DNV gibi dünyaca ünlü şirketlerin katıldığı Uluslararası Petrol ve Doğalgaz Konferansı'nda konuşan Dışişleri Bakanlığı Denizcilik ve Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Çağatay Erciyes'ten, Kıbrıs'ta yapılacak aramalar için sert çıkış geldi. Erciyes, Rumların doğu Akdeniz'de arama yaptığı alanların Türkiye'nin münhasır ekonomik bölgeleri ile çakıştığını belirterek, 'Türkiye, uluslararası şirketlerin Kıbrıs'ta arama yapmasını kesinlikle kabul etmeyecek. Yabancı şirketler bizim kıta sahanlığımızda arama yapamaz. Petrol şirketleri dikkatli olsun, sizi uyarıyoruz' dedi.

AYNI BİRİM KARDAK'I YÖNETMİŞTİ
 
11. Uluslararası Petrol ve Gaz Konferansı yapılırken, bu konferansta özel bir Doğu Akdeniz oturumu düzenlendi. Genellikle, şirket, sivil toplum örgütleri ve TPAO temsilcilerinin konuştuğu toplantıların aksine, bu oturuma Dışişleri Bakanlığı'ndan müsteşar yardımcısı Mithat Rende ile Denizcilik ve Havacılık Genel Müdürü Çağatay Erciyes katıldı. Diğer Türk katılımcılar konuşmalarını Türkçe yapmasına karşın, Dışişleri adına toplantıya katılan Rende ve Erciyes, mesajlarını yabancı şirketlere doğrudan vermek için İngilizce konuşma yaptı. Erciyes'in görev yaptığı Denizcilik ve Havacılık Genel Müdürlüğünün, ekonomik değil, Kardak krizi ve it dalaşları gibi siyasi ve askeri olayları yöneten kritik bir birim olması dikkat çekti. Dışişleri Bakanlığı'nın bu uluslararası toplantıya özellikle katılarak, yabancı şirketlere mesaj vermek ve uyarmak istediği belirtiliyor.

EN UZUN KIYI TÜRKİYE'DE
 
ERCİYES, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de Mısır'la birlikte en uzun kıyıya sahip ülke olduğunu belirterek, buna rağmen Yunanistan ve Rumların çok geniş bir münhasır ekonomik alan talep ettiğini söyledi. Erciyes, adaların, geniş bir ekonomik alan oluşturmadığına dikkat çekerken, uluslararası kararların da bu yönde olduğuna dikkat çekti.  Rumların Akdeniz'de arama yaptığı 5 blokun, Türklerin alanlarıyla çakıştığını belirten Erciyes, 'Rumların şubat ayında ihaleye çıktığı 12 bloktan bazısı, Türkiye'nin kıta sahanlığı alanına giriyor' diye konuştu.

YÜKSEK TONDAN UYARDI
 
YABANCI şirketlere sert bir tonda seslenen Erciyes, 'Türkiye, yabancı şirketlerin kendi kıta sahanlığında arama yapmasını kabul etmez. Bunu kabul etmiyoruz. Türkiye, orada arama yapmanıza izin vermiyor. Bu bloklar Türkiye'nin kıta sahanlığı ve Kıbrıs Türklerinin kıta sahanlığı ile çakışıyor. Uluslararası petrol şirketleri dikkatli olmalı. Dışişleri Bakanlığı olarak bu konuda uyarıyoruz' diye konuştu.

Anlaşma sağlanana kadar arama yapılmasın
 

ERCİYES, Türkiye'nin, KKTC'ye yönelik olası ihlalleri önlemek için her türlü desteği vermeye hazır olduğunu da vurguladı. Bölgede durumun çok kırılgan ve hassas olduğunu aktaran Erciyes, 'Bölge, yeni krizlere açık. Herkes Kıbrıslı Türk halkının haklarının bilincinde olsun. Bunlar kabul edilemez yaklaşımlar. Şu an masada bir teklif duruyor. İki taraf anlaşana kadar bölgede arama yapılmasın. BM Genel Sekreteri'ne sunulan bir öneri, bir masada oturup değerlendirilmeli. Bu teklif kabul görmezse, Türkiye KKTC'ye desteğine devam edep petrol ve gaz aramaya devam edecek' diye konuştu.

Taşıma için en güvenli yol
 

ERCİYES, Rumlar tarafından çıkarılacak doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınması konusuna da değinirken, 'Türkiye, Avrupa petrol ve doğalgaz piyasasına geçişte en güvenli ve en fizibıl yoltur. Bunu herkes, her zaman aklında tutsun' diye konuştu.

kibris.jpg

akşam



Bu haber 1,605 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,444 µs