En Sıcak Konular

Kırgızistan'dan Türkiye'ye büyük fırsat

20 Mart 2012 15:28 tsi
İki yıl önce zorlu günler geçiren Kırgızistan, artık Türk girişimcilere yatırım çağrısı yapıyor.

İki yıl önce yaşanan devrimin ardından yatırımcı avına çıkan Kırgızistan, Türk iş dünyasını ağırladı. Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) tarafından düzenlenen “Kırgız- Türk Ticaret ve Yatırım Forumu” dün Bişkek’te gerçekleştirildi. 150’si Bursa’dan 200 Türk girişimcinin katıldığı forumda ikili görüşmeler yapıldı.

Yumurtayı ithal ediyorlar

Açılışta konuşan TUSKON Başkanı Rızanur Meral, 2011’de Kırgızistan’a yapılan ihracatın 164 milyon dolar, ithalatın ise 47.5 milyon dolar olduğunu hatırlattı. Meral, “Geçen yıl yüzde 5.7 büyüdüler. Kırgızlar yumurtayı bile ithal ediyor. Bu alanda ortak projeler yapılabilir. Ayrıca turizm konusunda da potansiyel çok” dedi.

Orta Asya’ya açılan kapı

Tiryaki, Agro, Arbel-Memişsan Anadolu Gıda gibi şirketlerin bu ülke ile çalıştığını, ayrıca Fibula Mücevharat’ın sahibi Öztürk Şerefoğlu’nun altın arayacağını da ifade eden Meral, şöyle devam etti: “Kırgızistan yabancı yatırımcılar anlamında bölgenin en liberal ülkesi. Vergi ve işçilik maliyetleri de çok düşük. Kırgızistan’ı Orta Asya’ya açılan ticaret ve yatırım kapısı olarak görüyoruz.”

‘Başbakan bile olsa yanar’

Kırgızistan Başbakanı Omurbek Babanov ise iki ülke arasındaki kardeşlik ilişkilerinin ticarete yansımamasından şikayet etti. Vergileri düşürdüklerini, kara paraya karşı büyük mücadele verdiklerinin altını çizen Babanov, “Kırgızistan kanunla yönetiliyor. Aile müesseselerinin elinde değil. Sizin işlerinize başbakan bile engel olsa cezası kesilir” şeklinde konuştu. Türk girişimcilerin turizm, enerji, ziraat ve hayvancılığa yatırım yapabileceği vurgulayan Babanov, özellikle zengin maden kaynakları olduğuna dikkat çekti. Babanov şöyle devam etti:

‘Altın madenimizi işletin’

“Halihazırda bilinen 420 ton altın rezervimiz var. Yıllık ihracatımız da 20 ton. Gelin altın madenlerimizi siz çalıştırın. Bu konuda vergi muhafiyeti de getireceğiz. Tekstil üretiminde de yüksek potansiyele sahibiz.” Sözlerinin sonunda dışarıda yağan karı gösteren Babanov, “Bizde bir atasözü vardır. İyi misafir gelince kar veya yağmur yağar. Siz bize bereket getirdiniz” dedi.

Ekiz Kırgızlar’ın yuvasını yapacak

Ekiz Grup Başkanı Ahmet Nuri Ekiz, ilk etapta 99 daireli 3 bloklu projeye başladıklarını belirterek, 8 milyon dolarlık projenin 18 ayda biteceğini söyledi. Ekiz, şöyle devam etti: "200 konutluk bir projeye daha başlayacağız. Bu projelerin de maliyeti 17 milyon dolar olacak." Ekiz, aynı zamanda soğuk depolama işine de girdiklerini açıkladı.

Akü ve kurşunla yatırımda hızlandı

1997 yılından bu yana Kırgızistan'da akü üretimi yapan Ünvar Akü'nün Genel Müdürü Eşref Koçak, ülkede gerçekleşen ayaklanmanın kendilerine maliyetinin yüksek olduğunu söyledi. Koçak, şöyle devam etti: "Yeniden üretime başladım. İlk etapta 20 bin adet akü üreteceğim. Ayrıca kurşun madenim var. Türkiye'ye her ay 100 bin dolarlık kurşun ihracatı yapıyorum. 1 yıl içinde ciroyu 500 bin dolara çıkarmayı planlıyoruz."

AVM projesine yeniden başladı

Türkiye’de 500 milyon dolarlık ciroya sahip Mıstaçoğlu Grup, 3 yıl önce 65 milyon dolarlık AVM projesine başlamış, ancak geçen yıl yaşanan ayaklanma nedeniyle projeye ara vermişti. Grup Başkanı Aydın Mıstaçoğlu, şunları anlattı: “Kırgız Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın güvencesiyle 10 gün önce projeye yeniden başladık. 6 ay içinde ilk etabı bitecek. LCW, Kiğılı, Mangoda mağaza açacak. 30 milyon dolarlık yeni bir yatırım peşindeyiz.”

Bu haber 1,030 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,220 µs