En Sıcak Konular

"Türkiye-İran ticareti çöktü"

20 Mart 2012 14:37 tsi
Wall Street Journal gazetesi, İran'a uygulanan sert yaptırımların etkisiyle Türkiye ile İran arasındaki ticari ilişkilerde yaşanan ciddi sorunlara dikkat çekti

İran'a ABD ve AB tarafından uygulanan sert yaptırımların Türkiye ile İran arasındaki ticaret ile Türkiye'yi ziyaret eden İranlı turistlerin sayısını çok olumsuz etkilediği belirtiliyor. Wall Street Journal gazetesi, "İran'ın ekonomisinde panik yaratan yeni yaptırım dalgası, NATO üyesi Türkiye'deki şirketleri vuruyor" dediği haberinde "Ticari ilişkideki dramatik çöküş, (Türk tüccarları arasında) öfke ve hayal kırıklığını yarattı" ifadesini kullandı.

Haberde Yaşar Kapıyoldaş adlı İstanbul Osmanbey'deki hazır giyim üreticisinin, İran'dan aldıkları yüzlerce siparişin, sonra yaptırımların etkisiyle bu ülkenin para biriminin önemli ölçüde değer kaybetmesi ve enflasyonun hızlı artması üzerine tek tek iptal edildiğini kaydetti.

WSJ'nin haberine göre, son 10 yılda 12 kat artarak geçen yılda 3.5 milyar doları bulan, Türkiye'nin İran'a ihracatı, yaptırımlar İran'ın para birimi riyalın gerçek değerini dolara karşı yüzde 55 kadar aşağı iterken Ocak ayında, Aralık ayına göre yüzde 25 düştü.

Gazete, Halkbank dışındaki tüm Türk bankalarının yaptırım kaygısıyla İranlı müşterilere ilişkin ödeme işlemlerini durdurduklarını, daha yüksek maliyetlerin de Türkiye'yi ziyaret eden İranlıların sayısının hızlı düşmesine yol açtığını da kaydetti.

Haberde Ocak ayında İran'ın para biriminin değer kaybederken Türk lirasının da yükseldiğine, bunun sonucunda da bazı Türk ürünlerinin göreli maliyetinin birkaç gün içinde adeta katlandığına dikkat çekildi.

Seyahat acentaları da İranlı turistlerinin sayısı ve otel rezervasyonlarının geçen yıla göre yüzde 80'a kadar düştüğü bildirdi.

ABD'li gazete, Türkiye'nin İran'dan petrol ithalatının Aralık ayında yüzde 40 azaldığına işaret ederek bu gerilemenin kısmen Suudi Arabistan'dan artan alımlarla telafi edildiğini belirtti.



Bu haber 945 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,102 µs