En Sıcak Konular

Türkiye'de Pakistan rüzgarı esecek

20 Mart 2012 11:18 tsi
İlk kez düzenlenecek Pakistan Haftası çerçevesinde Ankara ve İstanbul'da yemekten modaya, müzikten eğitime kadar birçok alanda etkinlikler düzenlenecek.

Pakistan'ın Ankara Büyükelçisi Muhammed Harun Şevket, bu hafta vesilesiyle Zaman'a konuştu. 1982-1986 yılları arasında ilk yurtdışı görevi için Ankara'da bulunan Şevket, darbe sonrası döneme yakından tanıklık etmiş birisi. Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'la aynı karede yer aldığı fotoğrafı gururla saklayan Büyükelçi Şevket, "Türkiye'nin önünü Özal açmıştı." diyor.

Türkiye'nin yaşadığı değişim ve dönüşümü yakından takip eden Şevket, sözü hemen Türkiye'nin kalkınmasına ve son dönemdeki ekonomik yükselişine getiriyor: "Türkiye, kalkınma ve ilham anlamında bizim için çok iyi bir örnek ve ortak. Sağlık sistemi, sosyal güvenlik, eğitim, teknoparklar, FATİH projesi... Bunların hepsini ülkemiz için örnek almalıyız. Türkiye'nin bu kalkınma tecrübesini Pakistan'a taşımak istiyoruz."

Büyükelçi Muhammed Harun Şevket, merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ı çok sevdiğini anlatıyor. Büyükelçiye göre Türkiye'nin bu günlere gelmesinde temel rolü oynayan Özal'ın vizyonu. Şevket şöyle açıklıyor bunu: "Devlet, ekonomiyi ve her şeyi kontrol ediyordu. Yabancı yatırım yoktu. Turgut Özal başbakan olunca değişim başladı hemen. Özal, Türkiye'nin önünü açtı. Ekonomide büyük bir yatırım başladı." Şevket, Özal'lı yılları Türkiye'nin geçiş süreci olarak tanımlıyor. Siyasi anlamda da Turgut Özal için övücü ifadeler kullanıyor. "Büyük bir vizyon adamıydı." diyen Şevket, Özal'ın demokrasi için önemli mücadeleler verdiğini vurguluyor.

DEMOKRASİ, EN İYİ YÖNETİM ŞEKLİ

Pakistan ile Türkiye'nin siyasi tarih anlamında birçok benzerlikleri bulunuyor. Pakistan'da da defalarca darbeler, idamlar... Konu hassas olduğu için Büyükelçi Şevket, temkinli ve dikkatli konuşmaya özen gösteriyor. Ama şu değerlendirmeleri yapmadan geçmiyor: "Cumhurbaşkanı Kenan Evren döneminde Ankara'daydım. Şüphesiz demokrasi, en iyi yönetim şekli.

Demokrasi, siyasi istikrar sağlıyor. Siyasi istikrar ise ekonomik kalkınma demek. Şimdi Pakistan'da da demokratik kurumlar gelişme safhasında. Bu anlamda Türkiye'ye bir model olarak bakıyoruz." Şevket, Türkiye'nin ekonomik büyümede dünya ikincisi olmasına dikkat çekiyor: "Türkiye'nin sosyal ve ekonomik kalkınmasından gurur duyuyoruz. Bunlar bizim için ilham kaynakları. Türkiye, bu kalkınmayı nasıl başardı? Benim meselem bunu çalışmak ve bu tecrübeden yararlanmak." Büyükelçi, ülkesinden bir basın grubunun Türkiye'deki değişimi ve eğitim sistemini araştırmak üzere buraya geleceğini anlatıyor. Büyükelçi Şevket, eğitimde bilgisayar kullanımını teşvik eden Fırsatları Artırma, Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) Projesi'ni inceliyor. Bunun çok başarılı bir uygulama olduğunu ve ülkesinde uygulanıp uygulanamayacağını değerlendireceklerini belirtiyor.

Pakistan Büyükelçisi, Türk işadamlarını ülkesine yatırıma davet ediyor. Bu konuda çok heyecanlı ve kararlı. Özellikle enerji, altyapı, telekomünikasyon, otoyol, havaalanı, kamyon ve otobüs üretimi gibi alanlarda yatırıma çağırıyor.

Türkçeyi TRT'de Ajda Pekkan dinleyerek öğrendim

Büyükelçi Şevket, çok akıcı olmasa da Türkçe biliyor. Şevket, şarkı dinleyerek öğrenmiş Türkçeyi. "Aslında 1980'lerde daha iyiydi Türkçem. Şimdi zamanla yeniden gelişiyor. O zamanlar tek kanal vardı Türkiye'de, sadece TRT. Ben de Ajda Pekkan dinleyerek öğrendim Türkçeyi. Sezen Aksu ve İbrahim Tatlıses de dinlerdim." Şevket, Türkiye'deki Pakistan sevgisinden çok memnun. Genç diplomat olarak Ankara'da görev yaparken taksiye binerek büyükelçiliğe gelen Şevket'ten taksiciler defalarca para almamışlar. Tek sebebi de Pakistanlı diplomat olması.



Bu haber 701 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,726 µs