iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Gökyüzünden kimi izliyorlar?

20 Mart 2012 10:58 tsi
Gökyüzünden kimi izliyorlar? Çöl deyip geçmeyin...Altında aradıkları bir şey var. Anlaşılan o ki, Türkiye'ye de pay biçtiler. iyibilgi özel

News Corp’un sahibi medya devi Rupert Murdoch'un Ankara ziyareti, gündemden düşeli çok oldu.

Murdoch, Başbakanlığa elinde İngiliz yazar Jack Philby ya da bilinen diğer ismiyle Şeyh Abdullah'a ait, 1933 yılın basılan "The Empty Quarter" isimli kitapla gelmiş, ve onu Erdoğan'a hediye etmişti. iyibilgi olarak bu hediye, dikkatimizi çekmişti.

Bugün yabancı ajanslar tarafından verilen bir haber, söz konusu ziyaretin gündemden düşse de, tazeliğini yitirmediğini gösteriyor. Haber şöyle:

MİT ve Harvard'dan iki bilim insanı (Bjoern Menze ve Jason Ur) geliştirdikleri bir yöntemle, yörüngedeki uyduların insan elinden çıkma antik kalıntıları keşfetmetsini büyük ölçüde kolaylaştırmış. Yöntemi denemek içinde de uyduları, Ortadoğu ve özellikle Mezapotamya bölgesine çevirmişler.

Geliştirdikleri yöntem kısaca, bilgisayar üzerinden görüntü tanıma algoritmalarının iyileştirilmesi ve uyduların belirli izleri takip etmek üzere programlanması.

Ancak bizim ilgimizi çeken esas kısım, son yıllarda giderek artan bir şekilde Ortadoğu'nun arkeolojik olarak "yörüngeden" gözlenmesi. Hatırlayacak olursanız, Murdoch'un Başbaka'a hediye ettiği kitap içersinde bir İngiliz subayının  Rub'ul Hali çölü ve Kur'an-ı Kerim'de geçen İrem Şehri ile ilgili arkeolojik araştırmasını barındırıyordu. Arkeolojik ve jeolojik ilginin dışında, söz konusu bölge, kimileri açısından uhrevi gizler de barındırıyor olabilir.

Hafızanızı tazelemek için 6 ay önce Hürriyet gazetesinin verdiği şu habere göz atalım:

İngiliz Pilotlarının keşfettiği esrarengiz çizimler

Bilim dünyası, yeni uydu haritalama yöntemleriyle Ürdün’ün Azrak Vahası yakınlarında en az iki bin yıllık olduğu düşünülen esrarengiz çizimler keşfetti. Bilim insanlarının Peru’daki “Nazca çizgilerinden” esinlenerek, ikinci Nazca olarak adlandırdıkları antik çizimler, büyük bir heyecan yarattı.

Arkeologların “tekerlekler” dediği taştan yapılan çizimler, çok çeşitli şekillerden oluşuyor. Ağırlıklı olarak lav alanları üzerinde bulunan çizimlerin uzunluğu 25 ile 70 metre arasında değişiyor.




Bölgede araştırmalarda bulunan Batı Avustralya Üniversitesi’nden arkeolog David Kennedy, “Ürdün’de Peru’daki Nazca çizgilerinden çok daha fazla ve çeşitli çizim bulunuyor" dedi. Kennedy ve diğer bilim insanlarının Archaeological Science dergisinde yayımlanacak çalışmasına göre, çizimler birçok değişik taş yapıdan oluşuyor.

Asıl ilgi alanı Roma tarihi olan Kennedy, Ürdün’deki Nazca çizimlerinden ilk kez Birinci Dünya Savaşı’nda görev alan İngiliz pilotların notlarını okuduğunda haberdar olduğunu ifade etti.

Bu notlar arasında en öne çıkanı, 1927 yılında İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri’nde (RAF) görevli Teğmen Percy Maitland’e ait. Maitland, “çok eski insanlar tarafından yapıldığına” kanaat getirdiği yapılar için bir günlük bile tutmuş.

Kennedy ve ekibi, esrarengiz taş yapıları incelemek için havadan çekilen fotoğrafları ve Google Earth programını kullanıyor. Kennedy, “Bu yapılar zamanla tahrip olmuş. İnsanlar, yüzlerce, hatlarca binlerce yıl boyunca bu yapıların ne olduğunu anlamadan üzerlerinden yürüyüp geçmiş olmalı” dedi. 


Biraz daha geri gidelim. Şubat 2011 tarihli bir habere göre, Suudi Arabistan'ın Cidde şehrini Google Earth üzerinden inceleyen bilim adamları İslam öncesi çağlara ait olduğu düşünülen binlerce mezarlık keşfetti. Araştırmanın başında, 35 yıldır Ürdün ve Suudi Arabistan'ı gökyüzünden inceleyen, esrarengiz çizgilerin kaşifi David Kenedy bulunuyor.



Ortadoğu'nun arkeolojik açıdan yörüngeden izlenmesi 80'li yıllara kadar geri gidiyor. Ancak anlaşılan o ki, son iki senedir, bölgeye dair keşifler yeni bir safhaya geçmiş durumda. Google Earth ve gelişen görüntü tanıma teknolojileri sağolsun, önümüzdeki dönemde daha ilginç keşiflere tanıklık edebiliriz.

Peki bütün bunların Başbakan Erdoğan'a hediye edilen kitap ile ilgisi ne olabilir?

www.iyibilgi.com  özel



Bu haber 4,237 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,034 µs