En Sıcak Konular

Davutoğlu, Fas Dışişleri Bakanı ile görüştü

19 Mart 2012 18:33 tsi
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Fas Dışişleri Bakanı Saad Eddine El Othmani ile Dışişleri Bakanlığı'nda bir araya geldi. Toplantıda konuşan Bakan Davutoğlu, "Fas'la bundan böyle bütün alanlarda en derin adımları atacağız. Fas'a özel önem vereceğiz.



Bakan Davutoğlu, görüşmenin ardından Faslı mevkidaşı ile bakanlığın konferans salonunda bir basın toplantısı düzenledi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bugün Türk Fas ilişkileri açısından çok özel bir ilişkinin yaşandığını söyledi. 1987 yılından bu yana Türkiye'yi ilk defa bir Fas Dışişleri Bakanı'nın ziyaret ettiğini kaydeden Davutoğlu, Saad Eddine El Othmani'nin göreve geldikten sonra ilk ziyaretini Türkiye'ye yapmasının da çok önemli olduğunu belirtti.

Toplantıda, Türkiye-Fas ilişkilerinin geldiği noktayı değerlendirdiklerini ifade eden Davutoğlu, "Artık bundan böyle her yıl görüşeceğiz. İki ülke arasındaki ziyaretlerin uzun süredir yapılmaması aramızın kötü olmasından kaynaklanan bir durum değildi. Bundan böyle bütün alanlarda en derin adımları atacağız. Fas'a özel önem vereceğiz." diye konuştu. Fas'ın Arap Baharı'nda değişim sürecini barışçıl olarak gerçekleştirdiğine dikkat çeken Davutoğlu, herkesin takdir ettiği bir şekilde ülkede değişimin yaşandığına işaret etti: "Fas, barış ve uzlaşı içinde önemli bir gelişme kat etti. Biz de Fas ilişkilerimizi geliştirmeye kararlıyız. Bu sebepten dolayı, artık ziyaretlerimiz her yıl yapılacak. Ortak işbirliği gerçekleştireceğiz, ekonomik ilişkilerimizi yeteli görmüyoruz. Ticaret hacmimizi 3 milyar doların üzerine çıkaracağız."

Fas Dışişleri Bakanı Saad Eddine El Othmani ise kendisinin 25 yıl geçtikten sonra bu ziyareti gerçekleştirmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türkiye ve Fas ilişkilerinin tarihi derinliği söz konusu olduğunu belirten Saad Eddine El Othmani, "İlişkilerimiz sadece yüzeysel değildir. Fas halkı büyük bir sevgi beslemektedir sizlere. Aynı zamanda yaptığımız bu görüşmelerden büyük bir memnuniyet duymaktayız. Önemli olan bundan sonraki süreçte problemlerimiz için uluslararası arenada birlikte hareket edebilmektir. Türkiye bizimle el ele vererek Kuzey Afrika'da birçok avantaj sağlayabilir. Birçok konuda işbirliği yapabiliriz." diye konuştu.

"SURİYE'YE YAPILACAK ASKERİ OPERASYONA KARŞIYIZ"

Saad Eddine El Othmani, konuşmasının ardından basın mensuplarının Suriye'de yaşananlara ilişkin sorularını cevapladı.

Suriye'de yaşananların gerçekten bir trajedi olduğunu ifade eden Saad Eddine El Othmani, Suriye'ye dışarıdan askeri bir müdahalenin gerçekleşmesine destek vermediklerini; böyle bir müdahalenin bölgede ciddi problemler oluşturacağını söyledi. Saad Eddine El Othmani, bunun yerine Suriye'de bulunan mevcut yönetimin değişmesi için muhaliflere her türlü verilen desteğin arkasında olduklarını belirtti.

Toplantının ardından, Davutoğlu ve Saad Eddine El Othmani iki ülke arasında gerçekleştirilecek taşımacılıkla ilgili anlaşmayı imzaladı.

(CİHAN) 

Bu haber 665 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,235 µs