En Sıcak Konular

Schulz, Almanya Türk Toplumu'nu ziyaret etti

19 Mart 2012 17:40 tsi
Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, merkezi Berlin'de bulunan Almanya Türk Toplumu'nu (TGD) ziyaret etti.



Schulz, ziyareti sırasında düzenlediği basın toplantısında, Almanya'da Neonaziler tarafından vahşice işlenen cinayetlerden dolayı dayanışma göstermenin, kendisi için bir görev olduğunu belirterek, Avrupa Parlamentosu Başkanı olarak bu cinayetleri kınadıklarının altını çizmek ve kurbanların aileleri ile dayanışma içinde olduklarını söylemek istediğini ifade etti.

TGD'ye yaptıği ziyaret sırasında Türkiye-AB ilişkilerini de görüştüklerini belirten Schulz, kendisinin Türkiye-AB ve Türkiye-Almanya ilişkileri konusunda yoğun bir şekilde çalışmış bir kişi olduğunu, Gümrük Birliği anlaşmasının yapıldığı dönemde rapor hazırlayan 3 raportörden biri olduğunu hatırlattı.

Görüşmede, AB vatandaşları ile Türkiye gibi AB dışındaki ülke vatandaşlarının, Ortaklık Anlaşması'ndan kaynaklanan haklarını ve serbest dolaşım konusundaki uygulamayı ele aldıklarını ifade eden Schulz, bu konuda Avrupa Adalet Divanı'nda davaların bulunduğunu kaydetti.

Schulz, Ortaklık Anlaşması'yla AB'ye üye ülkelerdeki farklı uygulamaların incelenmesi konusunda Avrupa Parlamentosu'na bir talebin geldiğini, bunun yapılıp yapılmayacağı konusunda söz veremeyeceğini, ancak ilgili yetkililerle bu konuyu konuşacağını, TGD'nin de uzman gönderebileceğini söyledi.

Vize uygulamasının ekonomik işbirliğini ne şekilde engellediği üzerinde de konuştuklarını, bu konunun, Türkiye ile AB içinde en büyük ticari partneri olan Almanya'yı da ilgilendirdiğini belirten Schulz, vize yönetmeliklerinin ekonomik alandaki işbirliğini ne büyük ölçüde engellediğinin şaşırtıcı olduğunu, bu konunun en hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulması gerektiğini ifade etti.

Türkiye ile AB arasındaki tam üyelik müzakerelerinin zor bir aşamada olduğunu kaydeden Schulz, bu konuda TBMM'deki Türk meslektaşlarıyla yakın bir ilişki içinde olduğunu, kendisinin her zaman Türkiye'nin AB'ye girmesinden yana olduğunu söyledi.

Bu müzakere sürecinde Türkiye ile AB arasında büyük sorunlar olduğunu da gördüğünü belirten Schulz, "Bu sorunlar ülkelere göre farklı. Bazı ülkeler kendisini Türkiye'ye yakın görüyor. Bazıları da çok uzak görüyor. Bu müzakere sürecinde AB içinde ortak bir yaklaşım yok" şeklinde konuştu.

Schulz, bir gazetecinin Türkiye'deki demokratikleşme sürecini nasıl gördüğünü sorması üzerine de, AK Parti hükümetinin ilk seçim döneminde büyük reformlar gerçekleştirdiğini, bunun kendisini de çok etkilemiş, aynı zamanda kendileri için bir sürpriz olmuş olduğunu ifade ederek, 2. seçim döneminden sonra reform sürecinde geriye atılan adımları biraz endişeyle izlediğini, ancak Gümrük Birliği döneminde hazırladığı rapor ile Türkiye'nin bugünkü durumunu karşılaştırdığında ilerlemeler olduğunun kabul edilmesi gerektiğini kaydetti.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin, kaçak göçün devam etmesi durumunda Schengen anlaşmasından çıkabileceği yönünde bir açıklaması olduğunun hatırlatılması üzerine de Schulz, Schengen anlaşmasından Sarkozy'nin dediği gibi bir günden öbür güne çıkılamayacağını, bu anlaşmanın AB sözleşmesinin bir parçası olduğunu kaydetti.

"Türkiye'nin AB'ye üyelik başvurusunu geri çekmesi AB için bir kolaylık olur mu?" şeklindeki bir soruya karşılık da Schulz, birçok sebepten dolayı Türkiye'nin AB'ye girmesinin iyi olacağını belirterek, "Ancak dikkate alınması gereken 3 husus var: AB kendi içinde zor durumda ve bu şartlar altında genişleme yeteneğine sahip değil. Türkiye'de de ağır kriterleri yerine getirme isteği eskisi gibi büyük değil. Üçüncü olarak da Kıbrıs'ın (Rum kesimi) başkanlık dönemi arifesindeyiz. Bu hepimiz için zor bir durum olacak. Temelde Türkiye'nin başvurusunu çekmesi akıllıca olmaz. Ancak iki taraf da bunun zor bir durum ve taşlı bir yol olduğunu bilmesi gerekiyor" diye konuştu.

TGD Başkan Yardımcısı Bahattin Kaya da, Türkiye'nin AB üyeliğinin ve vize konusunun Almanya'daki entegrasyon için de önemli olduğunu belirtti.

Görüşmeye TGD Başkanı Kenan Kolat ve Türk Veli Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Mehtap Çağlar da katıldı.

Bu haber 689 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,124 µs