En Sıcak Konular

Ak Parti'ye göre 4+4+4 ne getirecek?

19 Mart 2012 16:29 tsi
4+4+4 yasa teklifi Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmeye hazırlanılırken AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, 4+4+4 sistemindeki parti görüşlerini anlattı.

Türkiye günlerdir eğitime 4+4+4 sistemini getiren düzenlemeyi tartışıyor. AK Parti ile CHP arasında komisyonda yaşanan tartışmaların ardından gözler yasa teklifinin ele alınacağı Genel Kurul'da. Görüşmelerde özellikle AK Parti ile CHP arasında yine gergin saatler yaşanması bekleniyor. AK Parti Grup Başkan Vekili Nurettin Canikli partisinin görüşlerini anlattı.

KAPANAN KÖY OKULLARI AÇILACAK

AK Parti Grup Başkan Vekili Nurettin Canikli, kesintisiz eğitimi 'dayatmacı, buyurgan' olarak tanımlıyor. Yeni sistemle köylerde daha önce kapatılan on binlerce ilkokulun tekrar açılacağını belirtirken çocuğa ve aileye tercih hakkı tanındığının altını çiziyor

* Eğitimde yeni bir düzenlemeye neden ihtiyaç duyuldu?

28 Şubat sürecinde tek tip, dayatan, buyurgan bir eğitim modeli, vatandaşa rağmen ortaya konuldu. Olan yönlerin hepsi kapatıldı, tek bir yöne, yola kanalize edildi. Şimdi, devlet bir yönlendirme, dayatma yapmadan seçenekler sunuyor.

* Getirilen sistemde insanlar çocuklarını, özellikle kız çocuklarını 4. sınıftan sonra ilçedeki ortaokula gönderir mi?

Taşımalı eğitim sistemi şimdi ilkokul 1. sınıftan itibaren yapılıyor, çocuklar kesintisiz sistemde olduğu gibi 6 yaşından itibaren değil, 4. sınıfı bitirdikten sonra taşımalı eğitime başlayacaklar. Bu düzenlemeden sonra köylerde daha önce kapatılan on binlerce ilkokul tekrar açılacak, tahrip olanlar tadilattan geçirilecek. İlk 4 yıl taşımalı eğitim büyük oranda azalacak. Şu anda ilkokul 1. sınıfta taşımalı eğitimle kız çocuğunu başka bir köye, ilçeye göndermekte tereddüt eden aileler yanı başlarında açılan okula kız çocuğunu daha rahatlıkla gönderir. Eğitim sistemine orada giren kız çocuğunun 5. sınıftan itibaren taşımalı eğitimle eğitime devam etmesi oranı daha yükselir. 12 yıl sonunda diploma verilecek.

* İlk dört yıldan sonra vatandaşa sunulacak seçeneklere uygun öğretmen ve derslik alt yapısı hazır mı?

Bu sisteme geçildiğinde öğrenci sayısı artmayacak, öğrenci 8 yıllık kesintisiz eğitimde 6. sınıfa aynı binada gidiyordu. Yani bu ihtiyacı karşılayacak derslik de öğretmen de var. 8 yıllık bir kesintisiz eğitim okulu var, o okulda 8 tane derslik olsun, 4. sınıfa kadar ortak okuyacaklar, 5. sınıftan itibaren bir imam hatip okulu, bir müzik bölümü, bir de düz ortaokul talebi var diyelim. 8 sınıf varsa, 1 sınıf imam hatip okuluna, 1 sınıf müziğe, 1 sınıf düz ortaokula tahsis edilecek. Derslik ihtiyacı ortaya çıkmayacak. Özellikle kırsal kesimde kapanan okulların yeniden açılmasıyla zaten 8 yıllık kesintisiz eğitim vermek üzere dizayn edilmiş okullarda öğrenci sayısı da azalacak.

BABANIN HAKKI CUNTADA

* İmam hatip sınıfı da düz ortaokul sınıfı da aynı binada, derslik şeklinde mi olacak?

Kanunda bir hüküm var, bu okulların ayrı ayrı kurulması esas, ancak özel durumlar, acil durumlar veya şartlar gerektirdiğinde aynı binada okuyabilecekler. Özellikle geçiş dönemi için böyle bir düzenleme öngörülüyor.

* Çocuk 10 yaşında neyi seçeceğine karar verebilir mi?

Karar verme sorumluluğu işte bu sistemle devletten alınıp aileye veriliyor. Çocuğu 12 yıl kesintisiz eğitime tek müfredatla alıp 18 yaşına kadar getirdiniz. O eğitimin içeriğini kim belirleyecek? Devlet. Çocuğun, ailenin tercih etme hakkı yok. Yani, 28 Şubat süreci için söylersek anne babaya verilmeyen hak cuntaya verildi. Post modern darbe yapanlar çocuğun alacağı eğitimin müfredatını, içeriğini belirledi.

* Herkese istediği eğitimi alma imkânı sunulduğu belirtiliyor, Kürtçe eğitim almak isterse ne olacak?

Şu anda böyle bir düzenleme öngörülmüyor. Toplumun genel iradesi önemli, böyle bir irade ortaya konulursa o zaman değerlendirilir.

CHP'NİN TEKLİFİ: GERİ ÇEKİN

*Teklif genel kurulda görüşülmeden önce CHP ile bir uzlaşma sağlanması ihtimali var mı?

CHP'nin uzlaşmadan anladığı "bu teklifi geri çekin" demek. Niye çekelim?

Her gün komisyon salonunu işgal ettiler. Teklifi getirdiğimizde bütün eleştirileri birinci dört yıldan sonra açık öğretime imkan verilmesine yönelikti. Biraz da çıraklık yaşının düşürülmesi konuşuldu. Alt komisyonda onların istediği yönde, bu iki konuda yeni düzenleme yapıldı. Uzlaşma bu değil mi?

DÜZENLEMEYİ KHK İLE YAPMAYI DA TARTIŞTIK

* 5 grup başkanvekili bir gece ansızın mı karar verdi bu teklifi vermeye?

8-10 ay çalıştık, TBMM'de uzmanlarla, akademisyenlerle, Milli Eğitim Bakanlığı ile günlerce toplantı yaptık. Bütün dünya örnekleri incelendi. Geldiğimiz günlerden itibaren toplumun bu prangadan kurtarılması düşüncesi vardı. En son seçimden önce gündeme gelmişti, hatta bir ara KHK ile yapılabilir mi yapılamaz mı tartışması yaşandı, olamayacağı anlaşıldı, vazgeçildi. En son Milli Eğitim Şûrası'nda alınan bir karardır, biz ona uyduk. MYK'da görüşüldükten sonra da teklifi verdik.

* Komisyon görüşmelerinin son gününde yaşananlar sebebiyle teklifin komisyonda kabul edilmesinin yok hükmünde sayılması gerektiği ileri sürülüyor.

Böyle bir ihtimal hiç yok. Hiç bir ihlal söz konusu değil, velev ki bir ihlal yapılmışsa yargısal denetimini sadece Anayasa Mahkemesi yapabilir. Meclis Başkanlığı'na böyle bir fonksiyon yüklenemez.

*CHP yine kürsüyü işgal ederse nasıl geçireceksiniz bu teklifi genel kuruldan?

Oylama yapılamaması, teklifin görüşülememesi TBMM'nin kapanması demek olur. Bizim milletvekilleri olarak en önemli görevimiz TBMM'yi açık tutmak, çalıştırmak. Kaba kuvvetle, şiddetle Meclis'in faaliyetlerinin askıya alınması, zorlaştırılması mümkün değil.

BUGÜN

Bu haber 718 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,940 µs