En Sıcak Konular

Serter'e ikna ettiği için teşekkür edildi mi?

19 Mart 2012 16:29 tsi
CHP Milletvekili Nur Serter, 4+4+4'e neden itiraz ettiklerini açıkladı. Serter, imam hatipli bir gencin doktor olmaya karar vermesi halinde ne yapacağı ile ilgili soruya da yanıt verdi.

CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter, 4+4+4'e neden itiraz ettiklerini açıkladı. Serter, imam hatip lisesine başlayan bir gencin doktor olmaya karar vermesi halinde ne yapacağı sorusuna "O zaman girmeyecekti" karşılığını verdi.

* Siz bu 4 artı 4 artı 4'de neye itiraz ediyorsunuz?

Kesintili olmasına itiraz ediyoruz.

* İmam hatip okullarının orta bölümü açılacağı için mi?

"İmam hatip okullarına karşıyız" diye bir şey yok. İmam hatipler Türkiye'de meslek okulu statüsünde, din görevlisi yetiştirmek üzere açılmış okullardır. Türkiye'nin bir ihtiyacıdır. Ama, imam hatip okullarını meslek okulu olma özelliğinin dışına çıkarmak için bütün eğitim sistemi parça parça edilirse bu bir siyasi proje olur, eğitim projesi olmaz. Ayrıca bu, FATİH Projesi kapsamında AKP'nin kendisine yeni rant alanı yaratması projesidir. Eğitimle uzaktan yakından ilgisi yoktur.

* Bir çocuk imam hatipte okursa doktor, hakim, avukat, mühendis, bilim adamı olamasın gibi bir görüşü savunmuş olmuyor musunuz?

Meslek liseleri ile ilgili bütün dünyada uygulanan bir model vardır. Meslek eğitiminin amacı, ara insan gücü yetiştirmektir. Devlet de meslek okullarına öğrenci başına normal okulların iki katı harcama yapar. Türkiye'de bir öğrenciyi zorla bir meslek okuluna sokan bir anlayış yok, kendi tercihleridir. Çocuk bir meslek lisesinde 4 yıl okuyup, staj yaptıktan sonra, kendi alanında sınavsız önlisansa geçiş hakkı da varken, bir ara meslek elemanı olacağını da bilerek bu okula girmişken, neden onu o okuldan alıp da başka yerlere yönlendirme gibi bir hedef içindeyiz?

* Vazgeçemez, "ben doktor olmak istiyorum" diyemez mi?

O zaman imam hatipe girmeyecekti. O ayrı bir tartışma konusu. Tabii ki istisnalar, pişmanlıklar olabilir, esneklikler sağlanabilir. Buna bir itirazım yok, ama çocuk imam hatip lisesinde okumaktan hoşlanmıyorsa, zaten düz liseye geçiş hakkı var.Türkiye'de sağlık, iletişim, ticaret lisesi mezunu için bu konu hiç tartışılmıyor da neden sadece imam hatipler için tartışılıyor?

* Çocukların din eğitimi almasından mı rahatsız oluyorsunuz?

Hayır, böyle bir yapısal deformasyon yapmak yerine, eğitimde 4 artı 4 kesintisi olmasın, din bilimcileri ve eğitim bilimcilerini alalım, oturalım, çocuklarımızın dinlerini en iyi şekilde öğrenebilecekleri bir formülü birlikte üretelim, bu yasanın içine koyalım, o şekilde çıkaralım. Bir de FATİH Projesi ile ilgili mal ve hizmet alımları Kamu İhale Kanunu kapsamına alınsın, diğerlerinde uzlaşırız.

* Çocukların erken yaşlarda yönlendirilmesi hep istenen bir durum değil midir?

Var zaten, bunu uygulasınlar. AKP 2003 yılında gerçekten mükemmel bir ilköğretimde yöneltme yönergesi çıkarmış. Bu öyle bir yönerge ki gerçekten dört dörtlük, en ileri sistem. Çocukların yeteneklerinin nasıl tespit edileceği adım adım belirlenmiş. Rehber öğretmenler devreye sokulmuş, her öğrenci için ayrı raporlar düzenlenecek. Öğrencinin, öğretmenin, ailenin birlikte yeteneğin saptanmasına katkı yapacağı bir sistem konulmuş. Çocuk okulu bitirirken diploması ile birlikte bu rapor kendisine ve gideceği okula gönderilecek. Bundan daha güzel bir sistem olamaz. Neden bunu uygulamıyorlar?

* Bu düzenlemeye karşı çıkarak aynı zamanda 28 Şubat sürecine mi sahip çıkıyorsunuz?

8 yıllık kesintisiz eğitim 28 Şubat'ın ürünü değildir. Bu karar 28 Şubat 1997'de alınmadı. İlk kez 1961 yılında hükümet programına girdi. 15. Milli Eğitim Şûrası'nda, daha 28 Şubat olmamıştı, 1996'da uygulaması başlatıldı.

* 4 artı 4 artı 4 kararı da Milli Eğitim Şûrası'nda alınmış, o vakit şûraya sizi de davet etmişler, ama gitmememişsiniz.

Gitsek eminim farklı bir karar çıkardı! (Gülüyor) İnsaf. Şûra kararlarını aldık, biliyoruz. Şûrada o teklifi kim getirmiş? Hangi eğitim bilimciler bu teklifi sunmuş? Eğitim-Bir Sen ve ÖNDER önermiş. Bu iki kuruluşun çok mu iyi alt yapısı var?

FIRSAT EŞİTSİZLİĞİNE KARŞIYIM

* Katsayı eşitlemesini neden Danıştay'a götürdünüz?

Bunun imam hatiplerle uzaktan yakından bir ilgisi yok. Herhangi bir mesleki alt yapısı olmayan, herhangi bir önlisans programına sınavsız geçiş hakkı bulunmayan ve sınavda herhangi bir artı katsayı almayan 270 bin genel lise mezunu öğrencinin karşısına kolunda altın bileziği olan, artı katsayı ve sınavsız önlisansa geçme hakkı bulunan meslek lisesi öğrencileri rakip olarak çıkartılıyor. Meslek liselerine avantaj sağlanıp, bir fırsat eşitsizliği yaratılıyor, itirazım buna.

12 EYLÜL'DEN SONRA HER KİTABIN İÇİNE ATATÜRK ENJEKTE EDİLMİŞ

* Cumhuriyet döneminde hatalarla, doğmalarla donatılan eğitim sistemi aynen devam mı etsin?

Cumhuriyet döneminde hiç bir doğma görmüyorum. Bir ümmetten bir ulus yaratıldı, aidiyet duygusuyla, ortak değerlerle ulusun, milli kimliğin alt yapısının oluşturulması gerekiyordu. İlerleyen dönemlerde, özellikle 12 Eylül'den sonra ilgili ilgisiz her kitabın içinde zorla, saçma sapan yerlerde enjekte edilmiş bir Atatürk söylemi ile karşılaşılıyor. Otelcilik ders kitabında yemek tarifleri, "Atatürk şu yemekleri severdi" diye başlıyor. Edebiyat kitabında şiire "Atatürk bu şiiri çok severdi" diye not düşülmüş. Bu cumhuriyetin eseri değil, bu 12 Eylül'ün yanlış, saçma mantığı. Ben okurken tepki duyuyorsam, hiç kuşkusuz gençlerde de en azından bir bıkkınlık duygusu yaratıyor. Kızım 2-3 yaşındaydı, televizyon tek kanal, sabah - akşam hep Atatürk'ü işin içine katan programlar yapılıyor. Bir gün akşam saat 8-9 kızım yatmaya gidiyor, döndü bize "Hadi size iyi Atatürkler" dedi, gitti. Buna sonuna kadar karşıyım. Bu zamanda artık insanların kendi özgür iradeleriyle, bilim aracılığıyla doğru bilgilere ulaşarak, kendi değer yargılarını üretmesi gerekir.

İKNA ODALARINDAN PİŞMAN DEĞİLİM

* İkna odalarından pişmanlık duyuyor musunuz?

Hiç bir pişmanlık duymuyorum, çok doğru bir şey yaptığıma inanıyorum. O kızların da benim sayemde eğitim gördüğüne inanıyorum. Ben olmasaydım onlar, üniversitenin içine girememiş ve mezun olamamış olacaklardı. Bunun üzerinden yapılan spekülasyonlardan bıktım. 1998...2012 yılındayız. 14 yıl geçmiş, ben 14 yıl bunu anlatmış ve anlaşılamamışsam 15. yılda böyle bir beklenti içinde değilim.

* İkna ettiğiniz için size teşekkür eden oldu mu?

Ben hiç biriyle konuşmadım, ikna diye de bir süreç yoktu. Sadece "yönetmelik böyle diyor" dedik, hukuki süreçle ilgili bilgilendirme yapıldı, onlar da başlarını açıp derse girdiler ve okudular. Benim yasak öncesi çok sayıda başörtülü öğrencim oldu sınıfta, nasıl bir insan olduğumu en iyi onlar bilirler, ama kimse bugüne kadar onlara sormadı.

BUGÜN

Bu haber 836 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,682 µs