En Sıcak Konular

Soğuk hava arı ölümlerini artırdı

19 Mart 2012 15:53 tsi
Erzurum Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Taner Bayır, Doğu Anadolu Bölgesi'nde uzun ve soğuk geçen kış şartları ve besin yetersizliğinden dolayı ilk tespitlere göre yüzde 40 oranında arı ölümünü beklediklerini söyledi.



Bayır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eksi 30 dereceyi gören bölgede arıların durumu konusunda endişeli olduklarını, birliklere ulaşan ilk verilere göre 660 arı kolonisinin söndüğünü ifade etti.

Bölgede uzun ve soğuk geçen kış şartları ve besin yetersizliğinden dolayı ilk tespitlere göre yüzde 40 oranında arı ölümünün beklendiğini ifade eden Bayır, ''Önümüzdeki günlerde kolonilerin açılmasıyla bu rakam daha da artacaktır. Bölgemize bağlı ilçelerdeki üreticiler, bize durumu ileterek arı kovanlarının söndüğünü, kolonilerden ses gelmediğini ilettiler'' dedi.

Özellikle Kars, Ardahan, Iğdır, Erzurum ve Ağrı gibi sabit arıcıların bulunduğu yerlerde ciddi kayıplar yaşandığını belirten Bayır, 2090 sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanun çerçevesinde soğuk havanın verdiği zararların da değerlendirilmesini istediklerini belirtti.

Bayır, ''5 yıl önce de böyle bir olumsuzluk yaşadık. O dönemde arıların üçte biri sönmüştü. Arı ölümleri yöre ekonomisine önemli oranda darbe vuracaktır'' diye konuştu.

-''Ekonomiye 30 milyon dolarlık katkı''-

Taner Bayır, arıcılık sektörünün ekonomiye büyük katkılar sağladığını, birliklerine bağlı 103 bin arılı kovanın bulunduğunu belirtti. Erzurum'da yerli ve yabancı üreticiler tarafından 4 bin ton bal üretimi gerçekleştirildiğini vurgulayan Bayır, kentte üretilen 4 bin ton balın 2 bin 500 tonunun il dışından gelen üreticiler tarafından, bin 500 tonunun ise yerli üreticiler tarafından üretildiğini kaydetti.

Bayır, bal üretimiyle yöre ekonomisine yılda 30 milyon dolarlık katma değer sağlandığını sözlerine ekledi.



Bu haber 688 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,591 µs