En Sıcak Konular

Boşnak çocukların 'Srebrenitsa' boykotu

19 Mart 2012 15:05 tsi
Soykırımı haklı gösteren eğitim müfredatını protesto eden 201 Boşnak çocuk, bir haftadır dersleri boykot ediyor. Aileler, okul müfredatının değiştirilmemesi halinde çocuklarını okula göndermeyeceklerini söyledi...

Bosna savaşı sırasında 1995 Temmuz'unda işlenen soykırımla adını dünyaya duyuran Srebrenitsa kentinde, soykırımı haklı gösteren eğitim müfredatının uygulandığı okulun yönetimini protesto eden 201 Boşnak çocuk, bir haftadır dersleri boykot ediyor.

Alınan bilgiye göre, Sırp prens ve papaz olan "Petar Petroviç Neyggoş"un ismini taşıyan okulun yönetiminin Boşnak çocuklara karşı ayrımcılık yapması ve müfredatta "soykırımı haklı gösteren" eğitimin verilmesi, kentte yaşayan Boşnakların tepkisini çekti. Eğitim müfredatında değişiklik yapılması yönünde Boşnak ailelerin taleplerinin okul yönetimince dikkate alınmaması üzerine okulda öğrenim gören 201 Boşnak öğrenci, geçen haftadan itibaren dersleri boykot etmeye başladı.

Öğrencilerin aileleri, okulun isminin ve müfredatının değiştirilmesini, aksi halde çocuklarını bu okula göndermeyeceklerini kaydetti.

Boşnak çocukların haklarını savunan Aileler Birliği Başkanı Aliya Tabakoviç, yaptığı açıklamada, Srebrenitsalı Boşnakların savaşın bitiminin ardından döndükleri Srebrenitsa'da birçok sorunla karşı karşıya kaldıklarını ifade etti.

Savaştan önce Boşnakların Srebrenitsa nüfusunun yüzde 75'ini oluşturduğuna işaret eden Tabakoviç, şu anda ise Boşnakların kentte yaşanan soykırımdan dolayı azınlık durumuna düştüklerini ve kentin de Bosna Sırp Cumhuriyeti sınırları içinde bulunduğunu kaydetti.

Tabakoviç, çocukların eğitim müfredatının soykırımdan sonra Srebrenitsa'da kalan Sırplar tarafından hazırlandığını ifade ederek, "Okulun eğitim müfredatı Srebrenitsa'ya geri dönen Boşnaklar için sıkıntılı oluyor. Kitaplarda Boşnak çocuklar, dayısının, babasının, dedesinin 'Sırpların kurtuluş savaşında haklı bir şekilde öldürüldüğünü' okuyabiliyor. Biz de bu durumu protesto ediyoruz" dedi.

Okullarda sadece Sırp dilinin ve tarihinin okutulduğunu da vurgulayan Tabakoviç, ancak söz konusu okulda okuyan 405 öğrenciden 201'inin Boşnak olduğuna işaret etti.

Aliya Tabakoviç, okulun isminin, çalışanların ve idaresinin tamamen Sırp olduğunu, kitaplarda da Sırplara ait yanlı bilgilerin bulunduğunu dile getirdi.

Okulun isminin değişmesi, idarede eşitliğin sağlanması, Boşnak milli kimliğinin de eğitim müfredatında çocuklara öğretilmesini talep eden aileler, aksi halde Boşnak çocukların boykotunun devam edeceğini kaydetti.

Tabakoviç, Bosna Sırp Cumhuriyeti Eğitim Bakanı Antun Kasipoviç ile de bir araya geldiklerini ve taleplerini ilettiklerini belirterek, söz konusu bakanın problemlerini çözeceğine dair kendilerine söz verdiğini ifade etti.

Srebrenitsalı Anneler Derneği Başkanı Hatice Mehmedoviç de "Srebrenitsa dünyanın utancıdır ve hala Srebrenitsa'da soykırımı uygulayanların, bizim geleceğimizi etkileyen kararları vermelerine izin verilmektedir" dedi.

Bosna savaşı sırasında 1995 Temmuz'unda Ratko Mladiç komutasındaki Sırp birlikler, BM tarafından güvenli bölge ilan edilen Srebrenitsa'yı işgal ederek, 14 yaş üstü 8 bin erkeği katletti. Savaştan önce nüfusunun çoğunluğunu Boşnakların oluşturduğu kentte, savaştan sonra devlet kurumları, caddeler, kültür sanat merkezleri ve okulların isimlerinde değişikliğe giden Sırplar, bu yerlere "Sırp kahramanların" isimlerini verdi.

Skytürk



Bu haber 743 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,019 µs