En Sıcak Konular

Bakan Günay: Dünyada dördüncüyüz

19 Mart 2012 12:12 tsi
Rusya’da Kommersant gazetesine özel röportaj veren Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, önemli açıklamalarda bulundu.

Ortadoğu’da yaşanan gelişmelerin sektöre etkisine değinen Günay, Rus turistlerin güvenli tatili için alınan ek önlemleri anlattı. 2012’de Rus turistler için bir aylık vizesiz ziyaret süresinin bir ayın üzerine çıkarılması için çalışmalar yaptıklarını kaydeden Bakan Günay , sektörün hedefinin makul fiyata kaliteli hizmet olduğunu söyledi. Türkiye’nin Rusya turizm sektörü ile ilgili hedefi ise 2015’de 5 milyona Rus turiste ulaşmak.
 
Güney, Rusya’nın Türkiye için turizm sektörü açısından çok önemli olduğunu, tüm Rus turistlerin mutlu ve mesut olarak evlerine dönmelerini ve herhangi bir sorun yaşanmadan tekrar gelmelerini istediklerini ifade etti. Turizm Bakanı, “Rusya makamlarının her türlü talebini birinci elden takip ediyoruz. Hiç olay olmasın istiyoruz. Daha geçenlerde İsviçre’de bir trafik kazası yaşandı. Bir tur otobüsü 20’den fazla çocuğun ölümüne sebep oldu. Ne yazık ki bu yollar ve bu araç çoğunluğu olduğu müddetçe dünyanın her yerinde kazalar olabiliyor.” değerlendirmesinde bulundu.
 
Türkiye’ye 2011’de 31,5 milyon yabancı turistin geldiğini hatırlatan Günay, “Gece 24:00-06:00 arası tur seyahatlerini iptal ettik. Çift şoför uygulaması ve hız sınırı getirdik. Trafik kazaları giderek azaldı. Geçen yıl yaşanan içki zehirlenmeleri de bizi üzdü. Konu ile ilgili açılan davayı, yakından takip ediyoruz. Konu ile ilgili 7 kişi tutuklu. Bu kişilerin cezalandırılması, bu kişilerin hak ettikleri cezayı alması için elimizden gelen dikkati gösteriyoruz. Ve bundan sonra da bu tür içki ve benzeri olaylardan sıkıntılar yaşanmaması için önlemler alıyoruz.” dedi.
 
RAKİPLER KAZALARI TÜRKİYE ALEYHİNE KAMPANYAYA DÖNÜŞTÜRMEYE ÇALIŞTI
 

Bu tür kazaların Rus turistlerin Türkiye tercihini etkileyip etkilemediği ile ilgili soruya cevap veren Bakan Günay, “Hayır etkilemedi. Ancak bazı rakip firmalar, yani Rusya içinde veya Rusya dışından bazı rakipler tarafından önemli ölçüde istismar edilmeye, biraz Türkiye aleyhinde bir kampanyaya dönüştürülmeye çalışıldı. 3,5 milyon insan geliyor. Ve bunların yüzde 99’u mutlu olarak ayrılıyor ülkemizden. O yüzden bu tür kara propagandalar çok etkili olmadı. Geçen yıl bütün bu yaşadığımız sıkıntılara rağmen, bizim iyi niyetimizi ve Ruslara verdiğimiz önemi ve gösterdiğimiz saygıyı bildikleri için Türkiye ortalaması üzerinde, yüzde 11 civarında Rusya pazarında büyüdük. Bu yıl da ciddi büyüme bekliyoruz” şeklinde konuştu.
 
RUSYA’DA TURİZM ÇALIŞMALARIMIZ ORTADOĞU SORUNLARI İLE BAĞLANTILI DEĞİL
 
Suriye’de ve Ortadoğu’da yaşanan sorunların başta Mısır olmak üzere bölgede turizm sektörünü etkilediğini kaydeden Günay, “Mısır ve Tunus rezervasyonlarının bir kısmı Türkiye’ye yöneldi. Ancak Yunanistan ve İtalya daha sıcak olması nedeni ile kış sezonunda bu ülkelere daha çok yöneliş oldu. Ancak biz, turizm gelişmelerimizi başka ülkelerde yaşanan sıkıntılara ve sorunlara bağlamıyoruz. Tunus’ta bu sıkıntılar yaşandığı zaman Türk turizmcileri hemen Tunus’a gittiler ve işbirliği projeleri önerdiler. Ekonomik krizin başında biz Sayın Başbakan ile birlikte Yunanistan’a on bakan ile birlikte gittik. Ve ben Yunanlı dostlarımla hala onlara uzak pazarlar için Çin, ABD ve Japonya için işbirliği yapabileceğimiz konusunda ısrar ediyorum.
 
Turizm barış ortamı içinde gelişir. Turizm ekonominin gelişmesi ortamı içerisinde gelişir. Bu yüzden Tunus’ta, Kuzey Afrika’da, Yunanistan’da, Orta Doğu’da huzur olsun, barış olsun, insan hakları olsun, ekonomik gelişme olsun istiyoruz. O takdirde bütün turizm potansiyeli yükselir. Bu potansiyelden de Türkiye yararlanır.

 O sorunların çözülmesi konusunda yardımcı olmaya çalışıyoruz. Mısır’a işbirlikleri önerdik, Tunus’a ve Yunanistan’a da işbirlikleri önerdik. Ve hala bu konularda büyük gayret gösteriyoruz. Bu gelişmelerden bizim başka kayıplarımız oldu. Suriye’den gelen turist sayısında azalma oldu, İsrail’den gelenlerin sayısı azaldı. Ama buna rağmen geçen yıl, Türkiye dünya çapında bu alanda yüzde 10 büyüdü.”
 
ALTERNATİF TURİZMİ GELİŞTİRİYORUZ
 
Türkiye’de turizm sektörünün son dönemde önemli gelişme kat ettiğini ve dünyanın ilk 10 ülkesi arasında olduğunu kaydeden Türk Bakan, sektörün sıcak kıyı bölgelerinden iç bölgelere doğru kayması için çalıştıklarını, inanç ve kültür turizmi dahil alternatif turizmi geliştirmek istediklerini söyledi.
 
Günay, “Türkiye mavi bayrak sayısı itibariyle dünyada 4. sırada. Biz son 7-8 yıl içinde 150 mavi bayraktan şu anda 450 mavi bayrağa ulaştık. Türkiye deniz kıyılarını temiz tutmaya çalışıyor, ama ağaçlarımızı, yeşilimizi, suyumuzu da temiz tutmaya çalışıyoruz. Çevreci konsept içerisinde geliştirmeye çalışıyoruz. Tarihsel mekanların daha ilgi çekici hale gelmesi için çalışıyoruz. İnanç turizmini geliştirmeye çalışıyoruz.

 Rus dostlarımızın bizden talepleri vardı Sumera manastırında ayinin yapılması, biz üç yıldan bu yana Sumera’da rahatlıkla Rusların büyük katılımı ile ayinlerin düzenlenmesini sağladık. Aynı şeyi bir Ermeni manastırı olan Van’daki Akdamar için de yapıyoruz. Aynı şekilde Ortodoks dünyası için çok önemli olan, Antalya’nın Demre ilçesinde St. Nikola için yapıyoruz. İnanç turizminin rahatlığını Kapadokya’da Tarsus’ta yapıyoruz. Türkiye’nin her yerinde inanç turizmi ile gelen turistlerin aradıklarını bulsunlar istiyoruz.
 
Sağlık turizmini de geliştirmek istiyoruz. Sağlık altyapısını geliştirerek Türkiye’nin sağlık turizmin merkezi haline getirmeye çalışıyoruz. Yani biz 30 milyon insan geliyor bununla yetinelim düşüncesinde değiliz. Hem sayı artsın, hem hizmet kalitemiz artarak yükselmeye devam etsin. Hem fiyatlarımız çok artmasın, makul olsun istiyoruz. Hem Türkiye’nin sadece yaz mevsimi değil, başka mevsimlerde de turistler ilgi göstersin çalışması içindeyiz.” değerlendirmesinde bulundu.
 
2012 İÇİN HEDEF 4 MİLYON RUS TURİST
 

Rusya pazarında 2012 için hedefin 4 milyon turist olduğunu kaydeden Günay, Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye destinasyonu için öngördüğü 5 milyon rakamının da 2015’e kadar yakalanacağını ifade etti.
 
Türkiye’de ekonomik gelişmeler, artan nüfus ve eğitime paralel olarak yurt dışına çıkışların da arttığını ifade eden Bakan, “Ekonomi geliştiği için nüfus geliştiği için eğitim geliştiği için Türkler de eskisine güre daha çok dünyaya çıkıyorlar. İspanya, İtalya, Fransa’ya her yıl çok sayıda Türk gidiyor, Almanya zaten Türklerle dolu. Şimdi Rusya sırada. Türkiye’de Rusya yeterli tanıtım yaparsa, her yıl Türkiye’den Rusya milyonlarca insan, önce 100 binlerce sonra milyonlarca insan gelebilir. Çünkü yakın bir ülke. Ben defalarca birçok yerini gördüm. Rusya çok güzel bir ülke. Yani Sadece Rusya’dan Türkiye’ye turist beklemekle kalmayız, Türkiye’den de buraya çok sayıda turist gelebilir.” tespitinde bulundu.
 
RUSLAR İÇİN VİZESİZ SÜRE 2 AYA ÇIKMASI İÇİN ÇALIŞILIYOR
 
Rusya ile yapılan işbirliklerinden geri adım atma gibi bir yaklaşım içinde olmadıklarını hatırlatan Bakan Günay, eski uygulamaların süresinin artarak devam edebileceğini söyledi. Bakanlar Kurulu’nda konunun görüşüldüğünü ifade eden Günay, vizesiz seyahatin Türkiye’den Rusya’ya gelen çok sayıda iş adamı için de çok önemli olduğunu vurguladı.
 
cihan


Bu haber 794 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,850 µs