iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Üzerinde, 'uzak dur, tehlikeli' yazıyor...

19 Mart 2012 11:01 tsi
Üzerinde, 'uzak dur, tehlikeli' yazıyor... Afganistan’da düşen helikopterimiz 12 askerimizi bizden aldı. Üzerinden sadece saatler sonra bir ‘teknik arıza’ lafıdır gidiyor. Öyle de olabilir.. Ama olmayabilir de!.. iyibilgi Ankara

Ve Türkiye’nin ilk yapması gereken de bu kaybın nedenini tam olarak, eksiksiz biçimde bulmak! Bu yüzden Ankara bölgeye kâbus gibi çökmeli!

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kabil'de evvelsi gün sabah saatlerinde meydana gelen helikopter kazasına ilişkin yaptığı açıklamada, "İlk izlenim, kaza sebebinin teknik arıza olduğu yönünde" dedi.

10:25’te meydana geldiği söylenen kazadan sadece saatler sonra yapılan bir açıklama bu. Muhakkak Dışişleri Bakanı’na gelen bilgi, yoğunluk ve doğruluk açısından daha sağlıklıdır ama bu tür vakalarda “kaza-kırım” raporunun dahi kaç günde hazırlandığı dikkate alındığında daha sabırlı olmakta fayda var gibi.

Keza, Türkiye'nin Kabil Büyükelçisi’nin açıklamaları daha da ileri! Büyükelçi, görgü tanıklarının ifadeleri ve elde edilen ilk bilgilerin kazanın teknik bir arızaya işaret ettiğini söyledi.

Görgü tanıklarının ifadeleri bir helikopterin düşüşünün teknik arıza nedeniyle olduğunu nasıl açıklayabilir? Kaldı ki, iki gündür çeşitli gazetelerde yayınlanan görgü tanığı ifadelerinde hiç de “teknik arıza” yorumu bulunmadığı gibi, bazılarının “görmediği”, gürültüye çıktıkları anlaşılıyor!

Büyükelçi konuya çok vakıf, devam ediyor: "Helikopterde bir güç kaybı olduğu anlaşılıyor. Aslında düştüğü binanın yanında boş alana inmeye çalışmış ama anlaşılan o ki oraya inseydi de kaza olacaktı. Kaza kırım ekibinin incelemeleri bugün yapacak. İlk defa Afganistan'da böylesine büyük bir kaybımız var."

İşe yarar tek söz, “İlk defa Afganistan'da böylesine büyük bir kaybımız var” ifadesi. Çünkü şüphelenmeye davet ediyor.

Bölgedeki ABD askeri varlığı çok uzun zamandır ülke halkına yönelik son derece rahatsız edici uygulamalar da bulunuyor. Kuran yapraklarını yakıyor, cesetlerin üzerine insanlıkla ilgili her şeyi rencide eden uygulamalar yapıyor, nihayet eline silah alıp çoluk-çocuk öldürüyor.

Afgan halkının öfkesi o kadar burnundaki daha bu olaylarlar olmadan evvel, Afgan İçişleri Bakanlığı’nda iki Amerikan subayını (bir Afgan polisi) kurşunlayarak öldürdüler.

Bu olay işte böyle bir ruh halinin yaşandığı bir zamanlama ile gerçekleşiyor! Evet Türk askeri orada özel bir konuma sahip. Afganlılar tarafından kesinlikle ayrı tutuluyor ama artık ülkelerinde başka ülkelerin askerlerini istemedikleri de bir gerçek.

Ayrıca, Afganistan’daki Batı varlığı itici bulunuyor ama öte yandan Türkiye’nin varlığı o kadar yadsınmadığından, Türkiye zaten bölgeye hizmet götürdüğünden, Ankara’nın bölgesel rolünün yükselmesine sadece Ortadoğu’da değil, Ortaasya derinliğinde de yarar sağlıyor.

Bundan rahatsız olan, olacak ülkeleri saymak da pek zor olmasa gerek. Hasılı, lafı bırakıp dört dörtlük bir kaza-kırım raporunun önümüze gelmesi gerekiyor.

Evet, düşen helikopterimizinde üzerinde, "uzak dur, tehlikeli" yazıyor ama biz durmayalım.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,929 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,827 µs