En Sıcak Konular

Esad Arapça bilmiyor mu?

18 Mart 2012 13:22 tsi
Esad Arapça bilmiyor mu? Suriye Devlet Başkanı Esad ve eşine ait yazışmaların neredeyse tamamının İngilizce olması akıllarda bir sürü soru işaretine yol açtı.

İngiliz The Guardian gazetesinde, yazışmaların ilk yayımlandığı gün, e-postaların gazeteye nasıl ulaştığını anlatan bir haber yer aldı. Buna göre, Mart 2011'de Suriye'deki protestoların yeni başladığı dönemde, kimliği kesinlikle açıklanmayan genç bir devlet memuru üzerinde sam@alshahba.com ve ak@alshahba.com şeklinde iki adres ve iki şifre yazan bir kağıdı bir arkadaşına teslim etti.

Genç, arkadaşından bu bilgilerin yurtdışındaki Suriyeli muhaliflere iletilmesini istedi. Üç ay süren bir bekleme döneminden sonra, adresler ve şifreler Haziran'da bir Körfez ülkesinde yaşayan iki Suriyeli muhalife ulaştı.

Dokuz ay boyunca izlemişler

Bu adreslerin Beşar ve Esma Esad'a ait olduğunu anlayan muhalifler tam dokuz ay boyunca, rejimi devirecek bir ipucu bulabilmek ümidiyle hesapları izledi. Ta ki bu yıl Şubat ayına kadar…

Esad yönetiminin önde gelen 72 isminin resmi e-postaları Anonymous tarafından hack'lenip sam@alshahba.com adresinin Beşar Esad'a ait olduğu iddiaları ayyuka çıkınca, bu adrese tehditkar bir e-posta geldi. O günden sonra hesabın sahibi bu adres üzerinden yazışmayı kesti.

Bunun üzerine muhalifler de artık bu kaynaktan daha fazla bilgi edinemeyeceklerine, ancak rejimin iç yüzünü dünyaya göstermeleri gerektiğine inanarak yazışmaları açıklamaya karar verdi.

Bu yazışmalar gerçek mi?

Guardian editörleri, ilgili haberde, e-postalarda yazılanları dikkatle incelediklerini ve "Sam"ın Beşar Esad, "Ak"nin de Esma Esad olduğuna dair çok güçlü kanıtlar olduğuna inandıklarını belirtti. Hatta New York Times, ABC News, NBC gibi yabancı basın organlarının temsilcileri, Esma Esad'ın mücevher aldığı mağazalar gibi bazı yazışmaların muhataplarıyla görüşülerek e-postaların teyit edildiği de ifade edildi.

Bununla birlikte, Guardian'ın görüştüğü ve adının açıklanmasını istemeyen bir kişi, dosyadaki e-postaların bazılarını kendisinin gönderdiğini doğrularken, yazışmalardan bir tanesini hiç görmediğini belirtti. Yani yazışmaların tamamının gerçek olduğu şüpheli.

Herkes İngilizce yazışıyor

Bunun dışında göze çarpan bazı tuhaflıklar var. Birincisi sürekli olarak İngilizce kullanılıyor.

Yazışmaların tamamı henüz yayımlanmadı. Ancak şu an için görüldüğü kadarıyla Esad çifti, Esma Esad'ın babası Favaz Akras, Esad'ın medya danışmanları, Suriye asıllı işadamı Vefik Said vs. kendi aralarında sürekli İngilizce yazışıyor. "Ak"ye gönderilen postalarda "Bonjour" gibi Fransızca selamlaşmalar da dikkat çekiyor, ancak tek kelime bile Arapça yok.

Elbette ki bir İngiliz gazetesinde yer aldığı için özellikle bu e-postalar seçilmiş olabilir. Ancak Arapçada çok sık kullanılan "inşallah" gibi tabirlerin bile arada sırada kullanılmaması dikkat çekici.

Suriye istihbaratının ruhu duymamış

Daha önemlisi, Ortadoğu'nun istihbarat birimleri en güçlü rejimlerinden Suriye'de, devlet başkanı ve eşinin yazışmalarının, dokuz ay boyunca izlenmesi fakat rejimin bundan zerre kadar haberdar olmaması çok çarpıcı.

Guardian'a e-postaları veren muhalifler, Beşar Esad'ın e-postaları okur okumaz sildiğini, yazdıklarına hiçbir zaman kimliğini belli edecek işaretler koymadığını belirtti. Bunun, Esad'ın internet güvenliğini gözettiğinin bir işareti olduğu da ifade edildi.

Ortada böylesine bilinçli bir yaklaşım varken, Esadların güvenliği şüpheli servis sağlayıcılar üzerinden sürekli olarak yazışmaları ve bu kadar uzun bir süre boyunca hesaplarının izlendiğinin farkına varmamaları ilginç.

Al-Shahba da nedir?

"Sam" ve "Ak" hesaplarının bağlı olduğu Alshahba.com adresi de çok tartışmalı.

Guardian'da, adresin Dubai merkezli, Londra'da da şubesi bulunan Al-Shahba şirketine ait olduğu belirtildi. Haberlerde Suriye hükümetinin işlerinin ve Esma Esad'ın özel alışverişlerinin yürütülmesi için önemli bir kanal olduğu vurgulandı. Bu da akıllara Al-Shahba'nın bir paravan şirket olma ihtimalini getirdi.

Bugün alshahba.com adresine gidildiğinde boş bir ekran ve "Kurulum aşamasında" mesajı çıkıyor. Sitenin Google'da yer alan önbellek bilgisindeyse şirketin 2000'de kurulduğu ve "yatırım danışmanlığı" hizmeti verdiği belirtiliyor. Onun dışında bir bilgi yok.

Kaynağın hikayesi çok tanıdık

Adresleri ve şifreleri muhaliflere gönderen öfkeli devlet memuru hikayesi de akıllara Wikileaks'e ABD belgelerini teslim ettiği öne sürülen Er Bradley Manning'in hikayesini getiriyor.

Devlet için çalışmakta olan fakat durumundan memnun olmayan kızgın gençlerin bulundukları konumları kullanarak elde ettikleri istihbaratı basına göndermeleri tanıdık bir durum yani.

Önümüzdeki günlerde e-postalar yayımlanmaya devam ederse, bu sorulara yanıt bulma ihtimalimiz de artabilir. Ancak şu ana kadar yayınlananlar merakımızı gidermekten ziyade, artırıyor.

Hürriyet 

Bu haber 1,119 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,694 µs