En Sıcak Konular

''Arap Baharı tarihi bir dönüm noktası''

18 Mart 2012 13:13 tsi
''Arap Baharı tarihi bir dönüm noktası'' Halit Meşal, Ortadoğu'da yaşanan gelişmeleri değerlendirdi...

İstanbul'da bulunan Hamas'ın Siyasi Büro Şefi Halit Meşal, Arap Baharı ve Ortadoğu'da yaşanan gelişmelerle iligi gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"ARAP BAHARI DÖNÜM NOKTASI"
Maşal, "Filistinliler olarak Arap Baharı'nı ve bölgede yaşanan olayları nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna karşılık şunları söyledi:

"Şüphe yok ki bölgede çok büyük olaylar yaşandı ve yaşanmaktadır. Arap Baharı dediğimiz şey bizi de yakından ilgilendirmektedir. Bizler Filistinliler olarak bu ümmetin bir parçasıyız yabancı değiliz. Arap Müslüman toplulukların olaylara yaklaşımlarıyla aynı bakış açısını paylaşıyoruz. Arap Baharı'nın Ümmet tarihinde bir dönüm noktası olduğunu düşünüyoruz. Bize göre bu ümmetin yeniden ayağa kalkmasıdır."

"HALKLAR KARARINI VERİYOR"
"Arap Baharı'nda halkın özgürlük, reform, demokrasi, yolsuzluklarla mücadele amacı taşıdığını görüyoruz. Arap halkları evlerinin içini doğru temeller atmak için yeniden düzenliyorlar. Arap Baharı halkların kendi iradelerini dillendirmeleri ve kendi kararlarını kendilerinin vermesidir."

"Arap Baharı beraberinde ekonomik bir büyüme, gelişme, politik, kültürel bir kalkınmayı getirecektir. Ümmet kendi kararını kendi verme noktasına geldiğinde, gerçek anlamda demokrasiyi uygulayabildiğinde o zaman ümmet her alanda güçlü hale gelecektir."

"Arap halklarının haklarına kavuşmalarını arzuluyoruz. İsteğimiz gitmek istedikleri hedeflere ulaşmalarıdır. Ne yazık ki bölgede akan bir kan var. Arap Baharı bazı kurbanlar veriyor. Allah;tan bu süreci selametle; en az kayıpla aşmayı diliyoruz."

"FİLİSTİN DİRENİŞİNDEN UZAKLAŞTIRMAZ"
Halit Meşal Arap Baharı'nın Filistin direnişi için olumlu olduğu yönündeki görüşlerini de şu cümlelerle açıkladı:

"Biz, Arap Baharı'nın Arap ülkelerini kimilerinin iddia ettiği gibi Filistin direnişinden uzaklaştıracağını düşünmüyoruz. Arap Baharı iç siyasette bir ayağa kalkıştır. Demokratikleşme, reform, onur ve özgürlüğü amaçlamaktadır. Diğer bir yönü ise yolsuzluklarla savaşma amacını içermesidir. İsrail ve tüm yabancı işgalcilere karşı ümmetin birliğini daha da pekiştirecektir. Dış güçlerin hegomonyasından kurtulmamızı sağlayacaktır. Dış siyasetimizde boyun eğme ve dayatmaları kabullenme sona erecektir. Karşılıklı saygı ortak menfaatler doğrultusunda bir politika oluşturulmasını sağlayacaktır. Biz ümmetimiz için Arap Baharı ışığı altında bunları dilemekteyiz."

"Ümmet kalkındığında Filistin de kalkınacaktır. Tabi ki yakın planda, Arap Baharı'nı yaşayan ülkeler kendi iç siyasi dönüşümleriyle ilgilenecektir. İyileşme ve reformların gerçekleştirilme süreleri iç politikalarında bir istikrarı yakalama çabaları, Filistin davasıyla bir süre gerektiği kadar ilgilenemeyeceklerini gösterir. Ama bu kesinlikle geçici bir durumdur. Sadece zaman meselesidir. Biz kesinlikle Filistin davasının ümmetin birincil davası olduğunu ve öyle de olacağını düşünüyoruz. Biz Filistin davasının bütün Müslümanların, Arapların ve dünyadaki özgür insanların kalbinde olduğunu biliyoruz. Şu anda yer yer olumsuz görüntüler çiziliyor olabilir. Arap halkları özgürlüklerine kavuştuğunda, kendi politikalarını kendileri belirlemeye başladığında, Arap halkları ve yönetimleri dış siyasetlerini belirlemede daha güçlü olacaktır. Askeri, ekonomik, olarak daha güçlü olacak ve Siyonist politikaların karşısında Filistin davasını daha güçlü bir şekilde destekleyebilecektir.

"BÖLÜNME FİLİSTİN İÇİN KOMPLODUR"
El Fetih ve Hamas arasında yapılan görüşmeler de Meşal'e soruldu. Meşal'in bu konudaki görüşleri şöyle:

"İç uzlaşma vatani bir zarurettir. Bölünmüşlük Filistin'in seçimi değildir. Filistin davası ve Filistin halkı için bir komplodur. Hamas;ın kazandığı 2006 seçimlerine yönelik büyük ölçüde bir dış darbedir. Dış müdahaleler, dışarıdan sunulan/dayatılan şartlar ve maalesef Filistin iç siyasetinde de yaşanan bazı hatalar oldu. Tekrar aynı hatalara dönmek istemiyoruz. Yeni bir sayfa açmak istiyoruz. Bunun için Allah;a şükür iç barış ortamı oluşturduğumuzu düşünüyoruz. Bugün geçmişin üzerine, Filistin halkı için zor geçen 5 yılın üzerine bir sünger çektik. Barış zorunludur. Filistinliler olarak birlik içinde olmamız gerekmektedir. Biz aynı halkın evlatlarıyız, Filistin meselesi hepimizin meselesidir. Aynı topraklara sahibiz. İşgale karşı duruşumuz ve hedeflerimiz aynıdır."

"Barışıyor olmamız her konuda aynı düşündüğümüz anlamına gelmiyor. Farklı siyasi çizgilerde olabiliriz. Ama aynı ülkenin evlatlarıyız. Aynı vatanı paylaştığımız sürece iç meselelerimizi anlayış içerisinde; eşit paylaşım ve ortak paydalarda yardımlaşma ilkeleri etrafında toplamalıyız. Sonra Siyonist İsrail;e karşı birlikte direnebiliriz. Filistin direnişi için birlik olmamız kesinlikle gereklidir. Barışın önünde bir takım engeller olduğunu söylemek isterim. Bu engellerin çoğu dış baskılardan kaynaklanmaktadır, Siyonist varlıkla öncelikle ilişkilidir. Siyonist varlık Filistin iç barışını engellemek için büyük bir çaba göstermektedir. Filistin yönetimini tehdit etmekte, korkutmaya çalışmaktadır. Defalarca vergi ücretlerini kesmeye çalışmıştır, Batı Şeria'da tutuklamalar gerçekleştirerek barış ortamını baltalamaya çalışmaktadır."

"BARIŞ İÇİN ÖNŞART ZALİMLİKTİR"

"ABD ve bazı devletler barışın gerçekleşmesini engellemek istemektedir. Barış için ön şartlar öne sürüyorlar! Bu zalimce bir durumdur. Yabancı güçlerin Fetih ve Hamas arasına girmeye ne hakkı var? Bu bizim iç meselemizdir. Onlara ne oluyor? Bize niçin şartlar koyuyorlar? Dünyada birçok ülkede iç siyasette anlaşmazlıklar çıkmaktadır. Fransa;da, İngiltere'de iç politik sorunlar yaşandığında dışarıdan müdahale eden ülkeler oluyor mu? Bu kabul edilemez bir durumdur. Yabancı ülkeler Filistin yönetimini Hamas;la anlaştığı takdirde yaptıkları yardımları kesmekle tehdit ediyorlar. Bunları engellemelere örnek olarak veriyorum. Filistinliler olarak bizim de barışı aksatan bazı hatalarımız olduğunu kabul etmeliyiz. Bu hataların bir kısmını anlayabiliriz. Zor bir süreçten geçtik. Bölünmüş bir yapı içerisinde 5 yılı geride bıraktık. Geçmişte yaşanan kırgınlıklar var. Yaşanan bazı acı olaylar oldu. Bunları anlayabiliriz. Ama bu görüşmelerde anlayamadığımız bazı şeyler de var. Kabul edilemez şeyler. Bunları Hamas ve Fetih olarak aşmamız gerekmektedir. Ben buradan saygın Anadolu Ajansı aracılığıyla Filistin;de ve Filistin dışında yaşayan tüm Filistin halkına bir mesaj iletmek istiyorum: Ciddiyetle, samimiyetle, gayretle, iç uzlaşma anlaşmasının gerçekleşmesi için çaba gösterelim. Artık barış anlaşmasını konuşmak istemiyoruz. Zira uzlaşı dosyalarını uygulamaya koymak istiyoruz. Hepimiz kişisel ve siyasi yönlerimizden Filistin;in menfaati yönünde fedakârlıklar yapmalıyız. Dileğimiz bu yöndedir."

Meşal Filistin'in bağımsızlığı konusundaki tutumunu da net olarak ortaya koydu:

"Siyonist varlıkla olan mücadelenin yönetimi, askeri, diplomatik, basın ya da siyasi alanlarda olsun, kabul etmek gerekir ki zor bir durumdur. Zorlu, kan düşkünü bir düşmandan bahsediyoruz, Orantısız güçten bahsediyoruz. Birçok dostları olan bir varlıktan söz ediyoruz. Tarafların denk olmadığı savaş hakkında görüşlerimizi söylemiştik. Şimdi yanlış anlamaları gidermek için iki konuya değinmek istiyorum."

İLK MESELE TOPRAKLARIN KURTARILMASI
"Birinci konu, gerçek Filistin devleti, Filistin topraklarının kurtarılmasıyla gerçekleşir. Gerçek program sadece bir ülkeden bahsetmek; dünyanın da o devleti kabul etmesi değildir. Filistin halkı kendi topraklarında özgür bir devlet isteğindedir. Öncelikle topraklarımızı kurtarıp daha sonra o toprakların üzerinde işgalci Siyonist varlıktan bağımsız olarak bir devlet kurmak. Devlet sembolü bizi bu kadar ilgilendirmemelidir. Bununla birlikte biz Filistin halkının menfaatine olacak diplomatik zaferler elde etmek durumundayız. Filistin topraklarında tam bağımsız bir Filistin devleti için. Filistin devletinin kurulmasına karşı değiliz, sadece bunun nihai hedef olmadığını, Filistin kurtuluşunun nihai hedef olduğunu bilmemiz gerekir."

İKİNCİ MESELE SİYASAL TANINMA
"İkinci mesele; siyasi alan, İsrail'i uluslararası çevrelerde, BM'de diplomatik olarak üzerine baskı kurmak, UNESCO gibi birçok uluslararası oluşum dâhilinde İsrail ile mücadele halinde olmak, Uluslararası hukuk mekanizmasını kullanıp İsrail'i sıkıştırmak, dünya kamuoyunda yalnızlaştırmak tüm bunlar desteklediğimiz tutumlardır fakat yeterli değildir. Eğer bununla yetinir ve işgalin bu şekilde sona ereceğine kanaat getirirsek, eğer Kudüs'ü bu şekilde geri alacağımızı, işgal edilmiş Filistin topraklarında tam bağımsız bir Filistin devletini bu şekilde kuracağımızı düşünmek hayalcilik olacaktır. Tabi ki siyasi, diplomatik, basın, propaganda gibi alanlarda İsrail'le mücadelemizi sürdüreceğiz. Dünya kamuoyundan mümkün olan en geniş desteği almak için çaba göstereceğiz. Bunlar güzel şeyler ama genel bir program içinde yer almalı, direniş gereklidir. Tarihi incelersek düşmanın işgal ettiği topraktan güç kullanılmadan çıkmayacağını göreceğizdir. Gerçek baskı kozu direniştir."

aa

Bu haber 1,001 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,787 µs