En Sıcak Konular

İstanbul'da Nevruz gerginliği

18 Mart 2012 10:23 tsi
Nevruz kutlamaları için İstanbul'da Kazlıçeşme Meydanı'na yürümek isteyen gruba polis biber gazıyla müdahale etti. Grup Topkapı civarında ara sokaklara kaçarak dağıldı.

İstanbul Valiliği'nden izin verilmemesine rağmen, Nevruz Bayramı'nı Kazlıçeşme Meydanı'nda kutlamak isteyen 500 kişilik bir grup, Cevizlibağ civarında bir araya geldi.

Buradan Millet Caddesi'ne yürüyen grubun önü polis tarafından kesildi. Grup, polisin uyarılarına rağmen dağılmadı.

Yürümeyi sürdüren gruba polis biber gazı sıkarak müdahale etti. Polisin müdahalesiyle grup, ara sokaklara kaçarak dağıldı.

Bu arada, metrobüs, tramvay, otobüs duraklarıyla, tren istasyonları ve vapur iskelelerinde sabah saatlerinden itibaren emniyet güçlerinin geniş güvenlik önlemleri aldığı gözleniyor. Tramvaylar da, Topkapı istasyonunda güvenlik nedeniyle durmuyor.

Durak, istasyon ve iskelelerde, şüphelenilen kişilerin üzerleri ve poşetlerinde arama yapılırken, kimlik bilgileri de kontrol ediliyor.

Emniyet güçlerinin, Kazlıçeşme Meydanı ve çevresindeki önlemleri sürüyor. Güvenlik güçlerine, havadan da bir polis helikopteri destek veriyor.

MEYDANA MİLLETVEKİLİ GİREBİLİR

Polis telsizinden yapılan anonslarda, Kazlıçeşme Meydanı'na milletvekillerinin girebileceği ancak yanında kimsenin olmayacağı uyarısı yapıldı.

'PROVOKASYONA FIRSAT VERMEYECEĞİZ'

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Nevruz kutlamalarına ilişkin sorularını yanıtladı.

Mutlu, bugün Nevruz ile ilgili de bir takım kutlama arzuları olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

''Biz 21 Mart'ın nevruz günü olduğunu ve bu kutlamaların da 21 Mart günü yapılmasını özellikle ifade ettik. 21 Mart önemli bir gün. Bugünün herkesin kardeşliğine, sevgiye, barışa, dostluğa vesile olmasını yürekten temin ettik ve bu konuyla ilgili çağrılarımızı yaptık. Yasal kutlamaların, izin verdiğimiz tarih 21 Mart'ta yani gerçek gününde kutlanmasını da belirttik. Türkiye genelinde de böyle kutlanacak ama buna rağmen birtakım bugünü 18 Mart'ta kutlamak yönünde talepler oldu. Bunu açıkça ifade ediyorum: Nevruzu, nevruz, barış ve bayram tadında değil tahrik ve provokasyon şeklinde kutlamak isteyenlere fırsat vermeyeceğimizi de ifade ettik.”

DİYARBAKIR'DA DA MÜDAHALE

Diyarbakır Valiliği'nin izin vermemesine rağmen BDP bugün bu kentte de kutlama yapma kararı aldı. Kentin çeşitli mahallelerinden Nevruz alanına gitmek isteyenlere güvenlik güçleri anında müdahale edince yer yer olay çıktı.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın dün "Halk Nevruz'u kutlayacak, güvenlik güçleri karakollardan çıkmasın" açıklaması yaparak halkı bu sabah Nevruz alanında toplanmaya çağırması üzerine polis geniş güvenlik önlemi aldı.

Sabah erken saatlerden itibaren Nevruz alanına gitmek için çeşitli semtlerde toplanan gruplara, geceden itibaren geniş önlem alan güvenlik güçleri izin vermedi. Güvenlik güçlerinin dağılmaları yönündeki uyarılarına rağmen Nevruz alanına gitmekte ısrar eden gruplar buna uymayınca yer yer arbede çıktı.

Çevik kuvvet ekipleri kentin tüm stratejik noktalarını tutarken, polis helikopterleri de sürekli havadan denetim yapıyor. Kentin çeşitli semtlerinde toplanan gruplarla polis arasında gerginlik sürerken BDP milletvekilleri ve belediye başkanları parti binasına geldi.

KUTLAMA İÇİN GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

BDP Diyarbakır il binası önünde toplanan yaklaşık bin 500 kişi, kente yaklaşık 5 kilometre uzaklıktaki Nevruz alanına gideceklerini söyleyerek beklemeye başladı. BDP yöneticileri ile güvenlik güçleri arasında Nevruz kutlamasına izin verilmesi için görüşmelerin sürdüğü belirtildi.

ntvmsnbc


Bu haber 660 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,374 µs