En Sıcak Konular

Suriye'nin kader zirvesi istanbul'da

18 Mart 2012 09:24 tsi
Suriye'nin kader zirvesi istanbul'da Suriye'deki şiddet artarken, dünya gözünü 2 Nisan'da İstanbul'da yapılacak 'Suriye'nin dostları grubu' toplantısına çevirdi. Diplomatik kaynaklar, toplantıda 'askeri müdahale' dışında karara bağlanması beklenen, üç konuyu şöyle sıralıyor:

- Tunus'ta yapılan ilk 'Suriye'nin dostları grubu' toplantısında alınan, 'Suriye halkının temsilcilerinden biri Suriye Ulusal Konseyi'dir' kararının, bir adım öteye götürülerek, 'Suriye halkının temsilcisi Suriye Ulusal Konseyi'dir' ifadesi üzerinde uzlaşıya varılması. Bununla, Esad yönetimine ait yurtdışındaki malvarlığının da, Libya'da olduğu gibi, Suriye Ulusal Konseyi'ne devredilmesinin yolu açılacak.
 
- Suriye üzerindeki izolasyonların, artırılarak sürdürülmesi. Ülkeye yönelik ticari ambargoların artırılmasının sağlanması, Esad ve Suriye hükümetinin yurtdışındaki malvarlığının tamamen dondurulması.
 
- İnsani yardım koridoru oluşturulması için tüm ülkelerin oybirliğine varması ve bunun için BM, Arap Birliği ya da İslam İşbirliği Teşkilatı tarafından yapılacak girişimlerin desteklenmesi.
 
MÜDAHALE İÇİN ERKEN

Toplantıda en çok tartışılacak konu ise, ülkeye yönelik bir askeri harekat. Ankara, son dönemde ABD ve Arap Birliği tarafından dillendirilen 'askeri müdahale' kararının İstanbul toplantısında çıkmasını istemiyor. Karar için henüz erken olduğunu düşünen Ankara, özellikle BM'de konsensüs sağlanmadan çıkacak çok uluslu müdahale kararının, kaynamakta olan Ortadoğu'yu kaos içine çekebileceği kanaatini taşıyor. Bu nedenle, böyle bir karar için bir süre daha beklenmesi ve gerekirse, Fransa'da yapılacak 3. Suriye'nin Dostları Grubu toplantısında bu kararın alınmasının daha uygun olacağı düşünülüyor. İstanbul toplantısına yaklaşık 60 ülke ve 10 uluslararası organizasyonun katılması bekleniyor.

Reyhanlı'ya yeni kamp kuruluyor
 
Suriye'de çatışmaların şiddetlenmesi ve bu ülkeden Türkiye'ye gelenlerin sayısının 16 bine yaklaşması üzerine Türk yetkilileri, yeni konaklama alanları oluşturulması için harekete geçti. Geçişlerin en yoğun yaşandığı Reyhanlı bölgesinde, eskiden Hac Konaklama Merkezi olarak kullanılan çadırkentin tamamen dolması nedeniyle yeni kamp yeri hazırlanmaya başlandı. Bu kapsamda Cilvegözü Sınır Kapısı'na giden yol üzerinde bulunan ve daha önce Zirai Donatım Kurumu'nun ambarı olarak kullanılan binalar, Suriyeliler için hazırlanıyor. 

Yaklaşık beş bin kişinin barınabileceği yeni kamp yerindeki binalarda badana boya yapılıyor, aydınlatma sistemi kuruluyor. Kamptaki çalışmaları yürütenlerden Ömer İşler, geniş alana sahip binada, bölümlere ayrılarak, her aile için yaşam alanı oluşturulacağını belirtti. Yer döşemeleriyle tuvaletlerin yapılacağını anlatan İşler, tadilat işlemlerinin ardından her bölüme ranzalar yerleştirileceğini söyledi. İşler, tesiste sıcak yemek ve sağlık hizmetinin verileceği alanlar oluşturulacağını anlattı. Kavacık'tan gelenler burada geçici olarak bekletilecek. Sağlık kontrolleri ve kayıt işlemlerinin ardından Kilis'teki konteyner kentlere nakledilecek.

akşam



Bu haber 621 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,391 µs