En Sıcak Konular

Rusya Müslüman olacak!

26 Haziran 2007 22:42 tsi
Rusya Müslüman olacak! Rusya’nın genel nüfusu yılda ortalama 700 bin azalırken, Müslüman Rusların oranı yılda yüzde 4 oranında artmaya devam ediyor. Rusya Federasyonu’nun hem toplam nüfusu, hem de azalan nüfus içindeki etnik Rusların oranı giderek azalıyor. İşte rak

Yetkililere göre, Federasyon içinde 1989 yılında 119 milyon Rus yaşarken bu rakam 2002’de 115 milyona düştü. Bu, 13 yıl içinde, etnik Rusların genel nüfustaki payının yüzde 81 buçuktan yüzde 79’a indiğini gösteriyor.

Birleşmiş Milletler, Rusya’nın şu anda 140 milyon olan nüfusunun 2050 yılına kadar üçte bir oranında azalarak 95 milyona düşeceğini tahmin ediyor. Etnik Ruslar arasında doğum oranı her yıl düşerken federasyon içindeki Müslümanlarda bunun tam aksi görülüyor. Dolayısıyla önümüzdeki 40-50 yıl içinde Rusya’da Müslümanların çoğunlukta olması ciddi bir ihtimal.

Estonya Üniversitesi profesörlerinden Paul Goble, geçtiğimiz 10 yıl içinde iki kıtaya yayılmış bu ülkenin önemli toplumsal değişikliklere sahne olduğunu söylüyor.  ”Rusya’da İslam” adlı kitabıyla tanınan Amerikalı uzman Moskova’da Paris’tekinden daha fazla Müslüman yaşadığına dikkat çekiyor ve 2 buçuk ile 3 milyon arasında Müslüman bulunduğunu söylüyor.

Amerikalı uzmana göre, Moskova’da Müslüman toplumu bir milyon nüfusuyla Azeriler izliyor. Petersburg’da bir milyon ile bir milyon 250 bin arasında Müslüman yaşadığını; Karelya, Kamçatka ve Sakhalin yarımadası gibi şimdiye kadar tek bir Müslüman’ın bile bulunmadığı yerlerde artık çok sayıda Müslüman’ın yaşadığını belirtiyor uzman.

Paul Goble nüfus azalmasının en belirgin şekilde 18-55 yaş grubunda görüldüğünü söylüyor. Ölüm oranının özellikle çalışanlar arasında çok yüksek olduğunu söyleyen Goble, bazı işyerlerindeki ölü sayısının savaş alanı hatırlattığını söylüyor.  Paul Goble ölümlerden alkolizm, hastalık ve iş kazalarını sorumlu tutuyor, ve etnik Rus nüfusun heryıl bir milyon azaldığını vurguluyor.

Rus Federasyonu’nda da Müslümanlar iki bölgede yoğunlaşmış durumda. Birincisi Volga havzası ikincisi ise kuzey kafkasya. Volga havzasında yaşayan Müslümanlar yüzyıllardır Rus vatandaşı olarak yaşıyor ve ılımlı görüşleriyle tanınıyor. Kafkas Müslümanları ise başta Çeçenler olmak üzere Rus işgalini asla benimsemedi. Bölge radikal dincilerin en faal olduğu yerlerden..

Bazı batılı uzmanlar Rus nüfusundaki bu değişimin çok ciddi uluslararası sonuçları olacağını ileri sürüyor. Goble’a göre Müslümanlar çoğunlukta olunca radikal dincilerin hükümeti ele geçirmesi mümkün.

Amerikalı uzman radikal Müslümanların nükleer silah ele geçirme tehlikesinin Batı’yı her zaman korkuttuğunu söylüyor ve devamla “Rusya’daki radikal Müslümanlar Kremlin’de yönetimi ele geçirirse ellerinde bir değil binlerce nükleer silah olacak..” diyor.

Paul Goble’ye göre böyle bir senaryoya tanık olmamız için Moskova hükümetinin Müslümanları siyasi sürece katması ve dini inançlarıyla temel hak ve özgürlüklerine saygı göstermesi gerekiyor.

Rusya’daki Müslüman nüfusu Avar, Kabartay, Yakut, Dargin, Azeri, Kumuk, Lezgin, İnguş, Tuvalı, Karaçay, Özbek, Adige, Tabasaran, Balkar, Hakas, Nogay, Altay, Çerkez, Kırgız, Tacik, Türkmen, Kırım Tatarı, Meshet Türkü, Abhaz, Tat, Kürt, Arap, İranlı, Uygur, Afgan ve Arnavutlar oluşturuyor.

VOA



Bu haber 526 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,344 µs