En Sıcak Konular

Boeing’le İsrail’in arasına Türkiye girdi

17 Mart 2012 08:22 tsi
Boeing’le İsrail’in arasına Türkiye girdi Türkiye 2003 yılında ABD’den satın aldığı 4 adet Awacs uçağı, 2008’de yapılması gereken teslimat çeşitli gerekçelerle hala gerçekleşmedi.

İsrail’in Türkiye’yle gerilen ilişkileri İsrailli askeri firmalar üzerindeki baskıyı yoğunlaştırıyor. İsrail gazetesi Haaretz’in haberine göre, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sipariş verdiği erken uyarı ve kontrol hava aracı AWACS’ların üreticisi Boeing firmasına İsrailli tedarikçilerin resmi makamların telkini üzerine gerekli parçaları temin etmemesi krize neden oldu.

Defense News’a dayandırdığı haberinde Haaretz, Savunma Bakanlığı’nın AWACS parçalarının üreticisi Elta şirketine sevkıyatı durdurma emri verdiğini belirtti. Bütün hisseleri devlete ait olan ve İsrail’in önde gelen askeri teknoloji şirketi Elta, Boeing’e göndermesi gereken 4 parçadan sadece 2’sini gönderdi.

Radar teknolojilerinde uzmanlaşmış Elta, AWACS’ların operasyon başarısı için çok önemli olan radar sistemlerinin tedarikçisi. Defense News’a konuşan kaynaklara göre teslimatlarda yaşanan gecikme ‘siyasi ve Türkiye’yle gerilen ilişkilerden kaynaklanıyor’.

Elta’dan bir yetkili ‘2012 sonuna kadar araçların Türkiye’ye teslim edilmesi için Boieng’le görüşmelerin sürdüğünü’ kaydetti. Amerikan firması Boeing’in Türkiye’nin yanısıra Güney Kore’nin sipariş verdiği uçakların zamanında teslim edilmesi için başka ülkelerdeki tedarikçilerine başvurma ihtimali de güçlü gözüküyor.

AWACS’LARIN TESLİMATI 4 YIL GECİKTİ

Türkiye 2003 yılında ABD’den 4 adet Awacs uçağı almış karşılığında 1.5 milyar dolar para ödemişti. 2008’de yapılması gereken teslimat çeşitli gerekçelerle bugüne kadar gerçekleşmedi. Boeing firması gecikmenin ‘yazılım modifikasyonundaki bazı aksaklıklardan’ kaynaklandığını ileri sürmüştü.

Boeing’in tazminat ödemesi gündeme gelirken, Mart 2011’de ABD Başkanı Barack Obama Başbakan Tayyip Erdoğan’la ikili görüşmesi sırasında uçakların 2012 sonuna kadar teslim edileceğini belirtmişti. Türkiye, 24 saat aralıksız havada uçarak radarıyla 320 kilometrelik bir alanı tarayabilen AWACS’lardan satın alan dünyada beşinci ülke.

Dünyanın en üstün hava savaşı kumanda ve kontrol uçağı olarak bilinen AWACS, 579 kilometre hızla uçabiliyor. Uçağın çıkabileceği irtifa ve menzil bilgisi gizli tutuluyor.

Bu haber 1,268 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    14,228 µs